«Αποκατάσταση του 2% επί των ηλεκτρονικών μέσων αναπαραγωγής έργων πνευματικής ιδιοκτησίας»
Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για άλλη μια θετική εξέλιξη στον χώρο της κυβερνητικής πολιτικής για την τέχνη και τον πολιτισμό.
Πριν εξηγήσω περισσότερα, θα ήθελα να πληροφορηθούν οι πολίτες ότι μέχρι σήμερα, όταν μεταδίδονταν έργα ηθοποιών, σκηνοθετών, συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών κ.ά. καλλιτεχνών, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ.), οι καλλιτέχνες δεν αποζημιώνονταν ούτε στο ελάχιστο!
Σήμερα, με το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα του Υπ. Πολιτισμού που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4/7 και θα ψηφιστεί άμεσα, προβλέπεται ότι όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες θα παίρνουν ως εύλογη αποζημίωση για την πνευματική τους δουλειά ένα ποσό της τάξης του 2% επί της αξίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή και 6% επί της αξίας των ειδικών συσκευών εικόνας-ήχου.
Με αυτή τη ρύθμιση, ας μην το ξεχνάμε, επανέρχεται σε ισχύ μια πρόβλεψη του 1993, που υπήρχε και αρχικά στον νόμο-πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Όμως το 2002, η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος την κατήργησαν με συνοπτικές διαδικασίες. Η επιλογή Σημίτη-Βενιζέλου είχε προκαλέσει αίσθηση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όπως ήταν λογικό.
Τότε θεωρήθηκε, όχι αβάσιμα, πως η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε γη και ύδωρ στις πολυεθνικές, αδιαφορώντας πλήρως για την ανάγκη προστασίας των καλλιτεχνών και του πνευματικού τους κόπου.
Με το άρθρο 59, όμως, του σχεδίου νόμου αυτού επανέρχεται η εύλογη αποζημίωση του 2% για τους καλλιτέχνες, δηλαδή αποκαθίσταται το αυτονόητο – να αμείβεται ένας άνθρωπος για τον κόπο και τη δουλειά του.