ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ
Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 3/6/2016 μια ιδιαίτερα σημαντική, εθνικής σημασίας, Στρογγυλή Τράπεζα στην Πρεσβεία της Κύπρου-Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α -Σύνταγμα -Αθήνα) με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και προσωπικά του Πρέσβη κ. Κυρ. Κενεβέζου , του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου , του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και του Δευτεροβάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , που είναι και οι Φορείς που συνδιοργάνωσαν το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 24-26/9/2015 στο Βόλο, που καθιερώνεται ως θεσμός για την Ελλάδα και θα διοργανώνεται κάθε χρόνια (2015,2017,…) σε συνεργασία με τα Συνέδρια EuroMed της Κύπρου και με τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος.
Η Στρογγυλή αυτή τράπεζα είχε τίτλο: «Ελλάδα-Κύπρος 2015-2025: Η δημιουργία ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές ” και είχε συναποφασιστεί στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,που έγινε στο Βόλο ,24-26/9/2015 ,μεταξύ της Πρεσβείας και των Διοργανωτών του Συνεδρίου EuroMed στην Ελλάδα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ
Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος , που ήταν ο οικοδεσπότης της μεγάλης και εθνικής σημασίας αυτής επιστημονικής εκδήλωσης στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα , υποδέχτηκε προσωπικά όλους τους καλεσμένους και στην ομιλία υποδοχής του τόνισε την αξία της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, στον τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού και στην επιτακτική ανάγκη της διάσωσής του μέσω της Ψηφιοποίησής του , γι’ αυτό και πρότεινε τη διακρατική συνεργασία με τη δημιουργία ενός κοινού Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου ,που συναποτελούν τον σημαντικότερο πολιτισμό σε όλη την ανθρωπότητα, τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Στην εκδήλωση της Παρασκευής 3/6/2015 παραβρέθηκαν και έλαβαν μέρος ,ενεργά, στις συζητήσεις ,υψηλόβαθμα στελέχη της Ελλάδας και της Κύπρου ,όπως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Ξυδάκης ,ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας ,Εμπορίου ,Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Στέλιος Χειμώνας , εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κωνσταντίνου Φωτάκη η κ. Θεοδώρα Φαρμάκη, ο Συντονιστής της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Ψηφιακή Πολιτική και την Ανοικτή Διακυβέρνηση του Υπουργείου Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Θεόδωρος Καρούνος ,ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς , έστειλε επιστολή -παρέμβαση που αναγνώστηκε στο πολυπληθές ακροατήριο.
Παράλληλα πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι σημαντικών Φορέων από την Ελλάδα και την Κύπρο, που έκαναν σχετικές εισηγήσεις, όπως :
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας ,Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νικόλαος Ξυδάκης
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -Υπουργός κ. Αριστ. Μπαλτάς με επιστολή (ΕΛΛΑΔΑ) ,
Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου , ο Γεν. Διευθυντής Δρ. Στέλιος Χειμώνας (Digital Champion της Κύπρου) ,
Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Υπουργείου Πολιτισμού , η Αρχαιολόγος κ. Αλεξάνδρα Αλεξανδρή (ΕΛΛΑΔΑ)
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου , ο Αναπλ. Διευθυντής της Κυπριακής Βιβλιοθήκης κ. Δημ. Νικολάου ,
ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα , ο Αναπληρωτής Προέδρου, Καθηγητής κ. Δημ. Τσελές,
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς , ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης
Η Συντονίστρια Πλατφόρμας Πολιτισμού, Τουρισμού και Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας , Δρ Σεισμολόγος -Γεωλόγος κ. Ιφιγένεια Σταμέλου
Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο Διευθυντής και Ερευνητής Α’ κ. Στέλιος Θωμόπουλος (ΕΛΛΑΔΑ),
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, η Επιστημονική Σύμβουλος για Θέματα Ερευνητικών Υποδομών ,ΕΕ & Διεθνούς Συνεργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Θεοδώρα Φαρμάκη, (ΕΛΛΑΔΑ) ,
Γραφείο Πληροφορικής και Διαχειρίσεως Έργων ΕΣΠΑ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης,
Αρχιεπισκοπή Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, ο Διευθυντής του Γραφείου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου , ο κ. Χρίστος Κουκλιώτης
«ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»- Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών ο Οικονομολόγος και Πρόεδρος του Δικτύου κ. Κων. Σκριάπας ,που είχε εκ μέρους των συνδιοργανωτών και τον συντονισμό της Στρογγυλής Τράπεζας -ΕΛΛΑΔΑ
Πολλοί πανεπιστημιακοί και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές
Πολλοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών
[wpg_thumb]
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΥΡΟΥΣ
Επίσης ,είχαν κληθεί και έλαβαν μέρος ,με παρέμβασή τους , πολλοί Δημόσιοι και ιδιωτικοί Φορείς, που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό , που παίρνουν αποφάσεις και διαμορφώνουν πολιτικές πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο της διάσωσης και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί (ο αναπλ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου- καθηγητής κ. Σπύρος Συρόπουλος, οι Καθηγητές κ.κ. Ανδρέας Γεωργόπουλος ,Χρήστος Χαμζάς , Θεόδ. Γκανέτσος, Ηλίας Νομπιλάκης, Νίκος Λιανός και πολλοί άλλοι ) .
Αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις ,καθώς επίσης και της Εκκλησίας ,η οποία εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο σε ότι αφορά την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ,αλλά και την Αρχιεπισκοπή Ν. Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ένα από τα ζητούμενα της Στρογγυλής Τράπεζας ήταν να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση στις δύο χώρες ,στο μεγάλο θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να εξεταστούν οι δυνατότητες συντονισμού των δράσεων των δύο χωρών ,με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός «Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και την καλύτερη προετοιμασία στις προκλήσεις του μέλλοντος .
Εξετάστηκε ,επίσης , διεξοδικά η δυνατότητα σύστασης Εθνικών Επιτροπών Ψηφιοποίησης ,αλλά και μιας Διακρατικής επιστημονικής Επιτροπής Ελλάδας -Κύπρου προκειμένου να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι ,που δεν είναι άλλοι από:
1.έρευνα, μελέτη, διάσωση , ψηφιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού στον μέγιστο δυνατό βαθμό,
2.την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,
3.την απασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων ,
4.την τουριστική προβολή των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού ,μέσα από την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και
5.στην αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει και τις δυο χώρες , ήτοι την Ελλάδα και την Κύπρο , με τη βοήθεια του Πολιτισμού.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
Τα συμπεράσματα της πρωτοπόρας και καινοτόμας αυτής πρωτοβουλίας ,ήταν σημαντικά και με ευθύνη της Κυπριακής Πρεσβείας και του Πρέσβη κ. Κυρ. Κενεβέζου, όπως και των Διοργανωτών Φορέων (ΤΕΠΑΚ, ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ) θα αναλυθούν , θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες προτάσεις και θα τεθούν άμεσα υπόψη ,μέσω της Κυπριακής Πρεσβείας ,στο ανώτατο δυνατό υπηρεσιακό επίπεδο των δύο χωρών ,για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν τον Ψηφιακό μέλλον του Ελληνικού Πολιτισμού , που περνά σε μια νέα εποχή , μέσα από τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών .
Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ ,Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης ,παρέδωσε στον Πρέσβη κ. Κυριάκο Κενεβέζο , το ψηφιοποιημένο αρχείο του φωτογραφικού υλικού της Πρεσβείας , που δείχνει την ιστορία της πρεσβείας των τελευταίων δεκαετιών και που το ΤΕΠΑΚ , ψηφιοποίησε αφιλοκερδώς ,ως μια ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού προς την Πρεσβεία της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα , αποδεικνύοντας έμπρακτα την αξία της Ψηφιοποίησης .
Τέλος ,εκ μέρους των διοργανωτών , οι επιστημονικοί υπεύθυνοι της Στρογγυλής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και κ. Κων. Σκριάπας και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψ.Π.Κ. του ΤΕΠΑΚ κ. Μαρίνος Ιωαννίδης ,ευχαρίστησαν τον Πρέσβη κ. Κυρ. Κενεβέζο, την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, τους κρατικούς λειτουργούς που ταξίδεψαν από την Κύπρο και ιδιαίτερα την Μορφωτική Σύμβουλο κ. Μαρία Παναγίδου και όλο το στελεχιακό δυναμικό της Πρεσβείας ,για την προετοιμασία και φιλοξενία μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης και για την άψογη και υψηλού επιπέδου διοργάνωση , στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιστημόνων και κρατικών λειτουργών των δύο χωρών , που στο τέλος της εκδήλωσης και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης προς τιμήν των συμμετεχόντων ,γνώρισαν την Κυπριακή κουζίνα.