“Φάλτσο η Πορεία”.
Κάτω από το βλέμμα των γιγάντων της Ελληνικής Λογοτεχνίας, ιδρυτικών ή απλών μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών παρουσιάστηκε την Τετάρτη 25 του Μάη, το ιστορικό πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα ”Φάλτσο η Πορεία” της Λαρισαίας Κυριακής Γεροζήση, μέλους της Εταιρείας.
Ομιλητές, Γιάννης Παπαοικονόμου ιστορικός, λογοτέχνης γεν. Γραμματέας της ΕΕΛ, Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή γιατρός, λογοτέχνης, συνδικαλίστρια, Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), Νεοκλής Γαλανόπουλος, δικηγόρος, λογοτέχνης, Ταμίας της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
Οι παρεμβαίνοντες, χαρακτήρισαν το κείμενο ποταμό που αναδεικνύει το σκοταδισμό και την προκατάληψη, έργο με αγωνία-σασπένς, γραφή τύπου αστυνομικής λογοτεχνίας.
Επισήμαναν
– το συνδυασμό, ισόρροπα και ισόβαθμα, της προσωπικής με την παγκόσμια Ιστορία, την ένταξη κάθε περίπτωσης στο γενικό της πλαίσιο, την περιγραφή ενός συμβάντος και μαζί μιας ολόκληρης εποχής
– ότι το αχανές χωροχρονικό πεδίο του μυθιστορήματος αποτελεί μία μεταφορά για την αέναη, τεθλασμένη (φάλτσα) πορεία της ανθρωπότητας, με όλα τα πισωγυρίσματα και τα άλματά της, προς την κατάκτηση του ύψιστου ιδανικού: της ανθρωπιάς, την πορεία του ανθρώπου προς τον τελικό του στόχο: να γίνει άνθρωπος, το αισιόδοξο μήνυμα που έρχεται από τη νέα γενιά, για μια κοινωνία που θα οικοδομείται χωρίς ανταγωνισμούς και ατομικές επιδιώξεις, χωρίς εκμετάλλευση.
Εστίασαν στον παραλληλισμό εναλλαγής φουρτούνας και γαλήνης στη ζωή και τη θάλασσα, στον τρόπο με τον οποίο εκτίθεται η πραγματικότητα επιτρέποντας στον αναγνώστη να καταλήξει ελεύθερα στα δικά του συμπεράσματα. Τόνισαν την πολυπολιτισμικότητα του μυθιστορήματος και την άποψη ότι οι πολιτισμοί αναμειγνύονται, γίνονται ομορφότεροι με αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, την αγάπη, τη φιλία και τη συνεργασία, όχι με τον ανταγωνισμό και τον πόλεμο που τους αδειάζουν τις ψυχές και τους παραμορφώνουν.
Εκτίμησαν ότι πρόκειται για διαλεκτική μαρξιστική προσέγγιση των γεγονότων του Μάη του 68 και γενικότερα των ιστορικών γεγονότων.
Αναφέρθηκαν στις ιστορικές, επιστημονικές πτυχές του βιβλίου, τις διαπλοκές του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου με σκοπό το κέρδος, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την προσπάθεια την προσπάθειά της να αποκτήσει την ισοτιμία και ότι άλλο της στερούν, τη σημασία του γυναικείου κινήματος για την αλλαγή της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής, την ανάδειξη των συλλογικών αγώνων ως μόνη διέξοδο από τον καπιταλισμό.
Ο Γιάννης Παπαοικονόμου, ο Θανάσης Καραγιάννης και η συγγραφέας διάβασαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα τα οποία υποστηρίζουν τις αναλύσεις και τα συμπεράσματα των ομιλητών.
Την εκδήλωση συντόνισε η λογοτέχνης, Ταμίας της ΕΕΛ Ελένη Συκά-Κοντόζογλου. Ο ποιητής, μουσικός, γεν. Έφορος της ΕΕΛ Γιώργος Μαρινάκης ομόρφυνε τη βραδιά με την εκτέλεση επιλεγμένων κομματιών στο πιάνο.