Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» τιμά τον Ερευνητή -Μουσικολόγο Παναγιώτη Κουνάδη
Εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας
Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016- 7 μ.μ. μεγάλη συναυλία- αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ
Ο Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ ,στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων και θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και Παρασκευή 5 και 6 Μαΐου 2016, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα , για την Εργατική Πρωτομαγιά και τους εργατικούς αγώνες, θα τιμήσει ,μέσω του Προέδρου του κ. Κων. Σκριάπα και με ειδική αναμνηστική πλακέτα , τον μουσικολόγο -ερευνητή κ. Παναγιώτη Κουνάδη για την εξαιρετική του συμβολή στη μελέτη και διάσωση της Ελληνικής μουσικής και την μακροχρόνια εργασία του πάνω στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού ,μέσα από την οποία ερεύνησε ,κατέγραψε και παραδίδει πολύτιμο αρχείο στις επόμενες γενιές για το νεότερο Μουσικό Ελληνικό Πολιτισμό.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 7.00μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (Νεάπολη) , ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας «Η παρέα του Μ. Βαμβακάρη», με την πασίγνωστη ορχήστρα του, που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς, θα πραγματοποιήσει, υπό την Αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων , μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στα τραγούδια της εργατιάς και της ξενιτιάς με τίτλο «Γειά σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» , με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για όλους και θα ακολουθήσει σχετική ομιλία από τον γνωστό συγγραφέα – μελετητή του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη.
Τον συντονισμό -καλλιτεχνική επιμέλεια-παρουσίαση της εκδήλωσης έχει ο Θωμάς Αστερίου-Μπαγιαντέρας , Αντιπρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» .
Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 -ώρα 7.00 μ.μ. θα γίνει ομιλία του αναπληρωτή δημάρχου Λαρισαίων κ. Γιώργου Σούλτη και προβολή της ταινίας «Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν.
[wpg_thumb]
Παναγιώτης Κουνάδης-
Ένας ακούραστος μελετητής της Ελληνικής Μουσικής
Συλλέκτης, μελετητής του ελληνικού τραγουδιού είναι ο Παναγιώτης Κουνάδης, με έργο πολύπλευρο και σημαντικό για την ιστορία, τη σημασία και την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού. Ο Παναγιώτης Κουνάδης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, όμως μεγάλωσε κι έζησε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα παιδικά του χρόνια συμμετείχε στη Φιλαρμονική του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, όπου έπαιζε πνευστά, φοίτησε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και ύστερα στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η αγάπη του για τη μουσική και γενικότερα για το ελληνικό τραγούδι φάνηκε από νωρίς και υπήρξε ο Παναγιώτης Κουνάδης από το 1961 ιδρυτικό μέλος του «Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής» και αργότερα, το 1976, του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Ρεμπέτικων Τραγουδιών».
Έζησε αρκετά χρόνια στο Παρίσι, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας της Σορβόνης και επί πλέον στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (E.P.H.E.) Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες και Εθνικομουσικολογία.
Ο Παναγιώτης Κουνάδης μιλάει πάντα για την ελληνική μουσική, για το ρεμπέτικο και παρουσιάζει τη μοναδική συλλογή του από παλιά ραδιόφωνα, γραμμόφωνα και σπάνιους δίσκους. Κυρίως αναφέρεται στο πώς δημιούργησε το 1993 το «Αρχείο Ελληνικής Δισκογραφίας», τις ψηφιακές εκδόσεις από δίσκους 78 στροφών που έχει επιμεληθεί, τις συνεργασίες του ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος στην Τηλεόραση και στο Ραδιόφωνο, όπου συνεργάστηκε ως μουσικός και ιστορικός σύμβουλος. Ακόμα, σημαντική είναι η συγγραφική του δραστηριότητα και οι συνεργασίες του σε εφημερίδες και περιοδικά.