«Σε ένα άσχετο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο κ. Πολάκης φέρνει τροπολογία με την οποία διαγράφει 3 δις χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Άλλο όμως η Κεντρική Κυβέρνηση και άλλο ο ΕΟΠΥΥ. Το δημόσιο χρήμα του προϋπολογισμού δεν έχει σχέση με τα χρήματα που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα λογιστικό άλμα, χωρίς καμία αιτιολόγηση και κοστολόγηση, προσπαθεί να κάνει κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό για να περάσει απαρατήρητο», τόνισε στην ομιλία του στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις» στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί σχεδόν κάθε φορά κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων επεσήμανε ότι «εισάγει διορισμούς χωρίς κριτήρια, δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με καθαρίστριες, μέλη των συνεργείων ασφάλειας κ.ο.κ., με μόνο κριτήριο την πρότερη ενασχόληση των ατόμων αυτών με το αντικείμενο σε ιδιώτες. Δηλαδή, όποιος έχει δουλέψει ή δουλεύει ως μέλος ιδιωτικού συνεργείου στο νοσοκομείο, μπορεί πλέον να διοριστεί με ατομική σύμβαση μίσθωσης έργου στο νοσοκομείο, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Και αν για παράδειγμα η ίδια ιδιωτική εταιρεία που απασχολούσε καθαρίστριες σε ένα νοσοκομείο –και είναι πραγματικό το παράδειγμα-, απασχολούσε και καθαρίστριες με το ίδιο ακριβώς καθεστώς, ας πούμε, στην Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία μόλις έκλεισε και έχουν μείνει άνεργοι, γιατί δεν κάνουμε κάτι και για αυτές; Ποια είναι η διαφορά»;
Επίσης, ο βουλευτής επεσήμανε για ακόμη μια φορά ότι εξαιτίας της αμιγώς κομματικής λογικής του Υπουργείου στο θέμα των διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας «αποπειράται να μπαλωθεί το απαράδεκτο καθεστώς, που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από τον Δεκέμβριο που είναι ακέφαλα και χωρίς διοικητές. Για ακόμη μια φορά έρχεται μια τροπολογία, η οποία επεκτείνει –λέει- τη διάρκεια ζωής των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων, πολλά από τα οποία έχουν λήξει από την 1η Ιουνίου του 2015 για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν διοικητές, αναπληρωτές διοικητές και μέριμνα. Λήγει η θητεία διοικητικών συμβουλίων και δεν την παίρνει κανένας χαμπάρι. Όπως στο παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, που Φεβρουάριο και Μάρτιο ήταν – χωρίς διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο – σε πλήρες λειτουργικό αδιέξοδο».
ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ
Τις κακοτεχνίες στις εθνικές οδούς και την επισκευαστική αμέλεια των ανάδοχων εταιριών αυτοκινητοδρόμων αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων προς Mπράλο/Άμφισσα και προς Μώλο (201ο και 190ο χλμ. αντίστοιχα) υπάρχουν εγκάρσιες ανωμαλίες (σαμάρια) ιδιαίτερα επικίνδυνα που προέρχονται είτε από σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος είτε από αστοχία των τεχνικών έργων. Επί ένα τουλάχιστον έτος και παρά την έκδηλη επικινδυνότητα του σημείου, η ανάδοχος εταιρία (κεντρική οδός) τοποθέτησε μεν προσωρινή σήμανση, αλλά δεν προέβη σε καμία επισκευή. Όλα αυτά, τη στιγμή που με το ν. 4219/2013 (τροποποίηση αρχικών συμβάσεων-επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Ιόνια Οδός», «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» και «Ολυμπία Οδός») υπήρξε σημαντική αύξηση της τιμής των διοδίων. Συγκεκριμένα, τα τέλη διοδίων από την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα ανέρχονται σε 21,5 ευρώ (354,2 χιλιόμετρα και 0,06 ευρώ το χιλιόμετρο). Δεν νοείται με 0,06 ευρώ το χιλιόμετρο να υπάρχουν κακοτεχνίες. Οι επισκευές δε στις εθνικές οδούς δεν είναι ζήτημα καλλωπισμού, αλλά οδικής ασφάλειας. Σε ευρωπαϊκές χώρες (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία) το ύψος των διοδίων καθορίζεται βάσει των χιλιομέτρων που διήνυσε ο πελάτης-χρήστης, ο οποίος μάλιστα εάν γίνονται έργα κατασκευής ή συντήρησης στον δρόμο, απαλλάσσεται της υποχρέωσης καταβολής του αντιτίμου για το συγκεκριμένο τμήμα.
Πέραν της επικινδυνότητας των εθνικών οδών, ο πελάτης-χρήστης υφίσταται και μεγάλη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με καταγγελίες, μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., δεν δέχονται χρεωστικές κάρτες για την πληρωμή των διοδίων, υποχρεώνοντας τον πελάτη-χρήστη να συμπληρώσει το «Έντυπο Αδυναμίας Καταβολής Τέλους Διοδίων και Αναγνώρισης Χρέους». Μάλιστα, στο έντυπο υπάρχει ρητή αναφορά ότι ο οφειλέτης παραιτείται από «οποιαδήποτε ένσταση ή ένδικο βοήθημα ή ένδικο μέσο αναφορικά με το χρέος σου ως προς τα ποσά αυτά». Με άλλα λόγια, σε περίοδο περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και διαρκών κυβερνητικών εξαγγελιών περί επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι ανάδοχες εταιρίες αυτοκινητοδρόμων δέχονται μόνο μετρητά, παρά τα όσα αντίθετα ορίζει νόμος.