ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη
Ήταν μία αφηγηματική, μουσικοχορευτική παραδοσιακή εκδήλωση, αφιερωμένη στους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία, για μια καλύτερη ζωή, με τον τίτλο ««Μέριασε βράχε να διαβώ!…», εκδήλωση με έντονα παραδοσιακά «χρώματα» και επίκαιρες ιστορικές αναφορές, που πραγματοποίησε πρόσφατα η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, στο πλαίσιο αφιερώματος για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Σε σύντομη τοποθέτηση του, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας Γιάννης Σαμώτας «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα: «Τόσο οι κρίσεις όσο και εποχές προόδου, ευμάρειας και ανάπτυξης είναι σε διαχρονικό επίπεδο, μέρος της ζωής των ανθρώπων, των πόλεων, των χωρών και ολόκληρων πολιτισμών. Πέφτουμε και σηκωνόμαστε ξανά, αναγεννιόμαστε και ανανεωνόμαστε και έτσι η ζωή μας αποκτά νόημα, σκοπό, αλλά και ευθύνη απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό και τις μελλοντικές γενιές. Η γεφύρωση της κρίσης και ευκαιρίας, μας προσφέρει τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε τυχόν χαμένες ευκαιρίες και απωθημένα. Ένδοξες στιγμές του παρελθόντος που έχουν ξεφτίσει στην σύγχρονη εποχή, ευκαιρίες που περιμένουν να τις αδράξουμε και να απελευθερωθούν.
Ο σπουδαίος Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει πως «καμιά επανάσταση, ούτε στην τέχνη, ούτε στην ζωή, δεν έχει περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, από κείνη που χρησιμοποιεί για ορμητήριό της την παράδοση». Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με τη συγκεκριμένη εκδήλωση προσπαθεί να θυμίσει, να διδάξει και να γιορτάσει μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας. Την Ελληνική Επανάσταση και τον αγώνα για την ελευθερία, ένα αγώνα που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος!».
Στην εκδήλωση της Ελασσόνας, στη γεμάτη Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», πήραν μέρος 100 και πλέον μέλη της Λ.Α.Ε.Ε., όλων των ηλικιών, από τα τμήματα του συλλόγου: Παραδοσιακών χορών, Θεατρικό εργαστήρι, Παραδοσιακό Τραγούδι και Εικαστικών και την πλαισίωσαν οι μουσικοί: Θανάσης Σαμόλαδος – κλαρίνο / Μάριος Σαρακατσιάνος – λαούτο & τραγούδι / Λευτέρης Γάλλος – βιολί / Γιάννης Σαμόλαδος – κρουστά.
[wpg_thumb]
Το αφιέρωμα επιμελήθηκαν η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία», ενώ για την οργάνωση του φρόντισαν η Λαογραφική Εταιρεία και η «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος μητροπολίτη κ. Χαρίτωνος ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Αναστ. Γκατζιούρας, Νικ. Γκουτζουρέλας και Ιωάν. Χαλκίδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Γιαννούλας, δημοτικοί σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, κ.ά.