Παρέμβαση βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου στο ν/σ για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την Δευτέρα 18-04-2016 πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου με θέμα το σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων « Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις»
Στην επιτροπή ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος δήλωσε τα εξής: «Η ουσία του αγροτικού προβλήματος βρίσκεται στα εξής ερωτήματα: τι θα παράγω, πώς θα παράγω, πού θα πουλήσω, σε ποιες τιμές και με ποια προοπτική επιβίωσης στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν.
Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου με θεμέλιο τους δημοκρατικούς συμμετοχικούς συνεταιρισμούς. Σχέδιο που θα αποσκοπεί στην ολόκληρη ανάπτυξη της υπαίθρου με συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας, βελτίωσης των συνθηκών ζωής στο χωριό και του εισοδήματος των αγροκτηνοτρόφων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να ανακαλύψουμε πάλι τον όρο «συνεταιρισμός» και τι σημαίνει για ένα ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα. Είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη, να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, ένας νέος καταστατικός χάρτης για τους συνεταιρισμούς, με θεμελιώδη χαρακτηριστικά την δημοκρατική συμμετοχή και λειτουργία, την καθιέρωση απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες εκπροσώπησης και τον παραγωγικό προσανατολισμό τους, όπως συμμετοχικούς, προμηθευτικούς, γυναικείους, παραδοσιακούς, κλαδικούς κ.α.
Θέλω να αναφερθώ στα βασικά προβλήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων, χωρίς να μηδενίζουμε ή να υποτιμούμε τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει, ωστόσο αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Συγκεκριμένα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασική λύση στη στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών, βρίσκονται όμως, σε πλήρη απαξίωση από τους αγρότες. Η κοινωνική πολιτική είναι ιμάντας του δικομματισμού στην ύπαιθρο χώρα και προθάλαμος κυβερνητικών και βουλευτικών θέσεων. Η πλειοψηφία των συνεταιρισμών έχει οδηγηθεί σε πλήρη χρεοκοπία, τα χρέη τους είναι τεράστια, πολλοί συνεταιρισμοί οδηγούνται σε πλειστηριασμούς των περιουσιακών τους στοιχείων. Το κράτος στήριζε όλα αυτά τα χρόνια αυτούς τους συνεταιρισμούς, αλλά με πελατειακές σχέσεις. Η ανάδειξη των διοικήσεων με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, αναπαράγει αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης.
Οι συνεταιρισμοί για να παίξουν τον ιστορικό και προοδευτικό τους ρόλο μπροστά στο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, χρειάζονται συγκεκριμένο πλαίσιο, σε συνδυασμό με τις οδυνηρές συνέπειες της αναθεωρημένης ΚΑΠ. Κρίνεται αναγκαία η ριζική στροφή στην ασκούμενη πολιτική για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ειδικότερα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να κρατήσουν τον κόσμο στην ύπαιθρο φροντίζοντας για την διατροφική επάρκεια της χώρας με υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα. Να αποτελούν λύση για τη στήριξη των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων. Να είναι συνεργάσιμοι μεταξύ τους και σε όλα τα επίπεδα. Να παρεμβαίνουν σε ολόκληρο το φάσμα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας. Να παρεμβαίνουν το ποσοστό αγροτικών προϊόντων. Να διαχειρίζονται τα προϊόντα για λογαριασμό των παραγωγών. Να διαμορφώνουν δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας και ανάδειξης διοικήσεων τους. Να σταματήσουν να λειτουργούν ως ιμάντες υλοποίησης κυβερνητικών επιλογών αλλά να εκπροσωπούν το σύνολο των αγροτών, ακομμάτιστοι. Να είναι αυτοδύναμοι ώστε να αποφασίζουν τα μέλη. Να είναι δυναμικοί για να αξιοποιήσουν την παραγωγή των μελών τους.
Στους κόλπους του ενιαίου συνεταιρισμού μπορούν να αναπτύσσονται κλαδικές, άλλες οργανώσεις και άλλες μορφές τους. Οι οικονομικές επιχειρήσεις των μελών τους να είναι παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να εξασφαλίζουν την αναγκαία στελέχωση με ικανό και επαγγελματικό προσωπικό και επαγγελματικά κριτήρια. Να είναι σύγχρονοι για να παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα μέλη τους όπως εναλλακτικό εμπόριο με φορείς καταναλωτών διαφόρων συλλογικοτήτων.
Επίσης, είναι αναγκαία η χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις και βελτίωση των υποδομών αλλά και η κοινωνική ή αλληλέγγυα οικονομία με οικονομικές μονάδες ειδικού και κοινωνικού σκοπού. Για να γίνουν πράξη όλα αυτά, πρέπει και πιστεύω, ότι χρειάζεται συλλογική και αγωνιστική δράση, συσπείρωση των αγροτών στον γεωγραφικό και κλαδικό τους χώρο, ώστε να βλέπουν τα προβλήματα και να διαχειρίζονται τις τύχες τους μόνοι τους.
Σαν Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμαστε τώρα να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους. Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση. Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε την αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος.»

Add Comment