ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ: Οι αλλαγές στην Παιδεία χρειάζονται εθνική συνεννόηση και σύνεση
Η Ένωση παρέδωσε στον Τομεάρχη Παιδείας ΝΔ τις προτάσεις της
«Ο τομέας Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοικτός στις προτάσεις των Επιστημονικών Ενώσεων που θα συμβάλουν στη βελτίωση των ποιοτικών στοιχείων της εκπαίδευσης και οι οποίες μετά από επεξεργασία μπορεί να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση κυβερνητικό μας πρόγραμμα». Τα παραπάνω δήλωσε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε, στα Γραφεία του κόμματος στη Βουλή, ο ίδιος και ο Γραμματέας του Τομέα κ. Σωτήρης Γκλαβάς με την Πρόεδρο κ. Φιλλένια Σιδέρη και τους Αντιπροέδρους κ.κ. Βασίλειο Λαμπρόπουλο και Λάμπρο Φαρμάκη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Οι επικεφαλής της Ένωσης εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση και ειδικότερα η διδασκαλία του μαθήματος της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου μειώνονται οι διατιθέμενες ώρες διδασκαλίας, με συνέπεια να μη λαμβάνουν οι μαθητές τη βασική απαραίτητη γνώση που θα τους χρειασθεί είτε ως γενική μόρφωση είτε ως βάση για περαιτέρω σπουδές.
Ειδική αναφορά έγινε από την Πρόεδρο στην πρόταση που συζητείται στο Υπουργείο για μείωση των ωρών της Χημείας από δύο σε μία στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), ενώ παρέδωσε στον κ. Χαρακόπουλο την πρόταση της Ένωσης για το νέο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα του ΕΠΑΛ, καθώς και την πρόταση για τα αναλυτικά προγράμματα Χημείας.
Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση με την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, όπως τα μεγάλα κενά στα σχολεία. Επίσης στηλίτευσε το προσχηματικό του διαλόγου για την παιδεία που συνοδεύεται με παράλληλη κατάθεση νομοσχεδίων από τον υπουργό Παιδείας για θεσμοθέτηση επιμέρους σημαντικών θεμάτων εκτός διαλόγου. Και τόνισε ότι «οι αλλαγές στην παιδεία χρειάζονται εθνική συνεννόηση, σύνεση αλλά και αξιοποίηση της διεθνούς εκπαιδευτικής πρακτικής».
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αποχωρούμε από την παρωδία διαλόγου για την παιδεία!
Νομοσχέδιο με φωτογραφικές διευθετήσεις και συγχωροχάρτια
«Σήμερα, η κατάθεση αυτούσιου νομοσχεδίου είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να νομιμοποιεί με την παρουσία της την παρωδία διαλόγου, που υποτίθεται διεξάγεται, ενώ η κυβέρνηση νομοθετεί. Κάντε, λοιπόν, διάλογο με τον εαυτό σας και όσους συνεχίσουν να σας προσφέρουν άλλοθι με την παρουσία τους». Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την έρευνα. Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε επίσης για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ότι είναι «πλίνθοι και κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα», διευθετήσεις, «συγχωροχάρτια» και αφέσεις αμαρτιών (καθώς οδεύουμε στο Πάσχα) και φωτογραφίες της στιγμής. Κακό νομοθέτημα για το οποίο δεν πρέπει να είναι υπερήφανη η κυβέρνηση».
Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ υπογράμμισε ακόμη ότι:
Προσχηματικός διάλογος
«Τα προβλήματα της παιδείας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθαμε στον λεγόμενο εθνικό διάλογο για την παιδεία, αρνούμενοι να μιμηθούμε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, που τορπίλιζε κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Από την πρώτη ημέρα, όμως, του διαλόγου η κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της για να επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιεί το διάλογο ως προκάλυμμα για να επιβάλλει τις απόψεις της».
Νομοσχέδιο διευθετήσεων με «συγχωροχάρτια»
«Το αλαλούμ με την κατάθεση, την απόσυρση και την επανακατάθεση του νομοσχεδίου για την Έρευνα μπορεί να γελοιοποιεί την εικόνα της κυβέρνησης –δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά- δείχνει, όμως, για μια ακόμη φορά την προχειρότητα με την οποία νομοθετεί η πλειοψηφία. Ως λόγος απόσυρσης παρουσιάστηκε η επίμαχη διάταξη που παρείσφρησε(;) στο νομοσχέδιο για το «συγχωροχάρτι» όπως χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο σε όσους ελέγχονται για τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβαν και τον υπουργό κ. Σταθάκη. Μπορεί η διευθέτηση αυτή να αποσύρθηκε, ωστόσο, το ίδιο το νομοσχέδιο είναι ένα συνονθύλευμα διευθετήσεων με «συγχωροχάρτια», αλλά και διατάξεις που έχουν ήδη χαρακτηρισθεί από τον Τύπο φωτογραφικές».
Ιδεοληψίες και προχειρότητα
«Την προχειρότητα του σχεδίου νόμου και την ανευθυνότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση καταγράφει και η Έκθεση του ΓΛΚ για τις δαπάνες που προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, είναι εμφανής η εμμονή και η ιδεοληψία της κυβέρνησης αναφορικά με τα Συμβούλια Ιδρυμάτων με την περαιτέρω απίσχναση και υποβάθμισή τους. Έχουμε με τον κ. Φορτσακη καταθέσει δύο ερωτήσεις γιατί το υπουργείο δεν κινεί τις διαδικασίες για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Σ.Ι. του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να μπορεί να επιτελεί το έργο του».
Αποποινικοποίηση των καταλήψεων στα σχολεία
«Η διάταξη για την αποποινικοποίηση των καταλήψεων στα σχολεία, η οποία στέλνει λάθος μήνυμα στη μαθητική κοινότητα αλλά και σε εξωσχολικούς παράγοντες που προβαίνουν σε βανδαλισμούς και καταστροφές στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες. Και τις ζημιές, βεβαίως, καλείται να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».
Πόσα νηπιαγωγεία θα συγχωνευτούν;
«Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε στοιχεία πόσα νηπιαγωγεία θα συγχωνευτούν με την εφαρμογή της διάταξης που εισηγείστε στα αστικά κέντρα, σε ημιαστικές περιοχές και σε χωριά. Και επιπλέον, σε μια σχέση κόστους-οφέλους, έχετε υπολογίσει το όφελος από την εξοικονόμηση πόρων με τις συγχωνεύσεις αν εξανεμίζεται από το κόστος μεταφοράς των νηπίων;»
Η βάση του 10 για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
«Μια αναφορά στο ζήτημα της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που έθεσα στο δημόσιο διάλογο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Άκουσα με ενδιαφέρον, στη συνέχεια, δηλώσεις της αν. υπουργού κ. Αναγνωστοπούλου που κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Διαβάζω, όμως, στον Τύπο ότι ο κ. υπουργός ‘‘αδειάζει’’ την αναπληρώτριά του. Δεν ξέρω αν είναι και αυτό δείγμα της λειτουργίας της κυβέρνησης. Ίσως για μια ακόμη φορά ‘‘η δεξιά της κυβέρνησης δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά της’’. Όμως, επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό και έχουμε καταθέσει και ερώτηση επ’ αυτού, καλό είναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ: Μελανές μέρες για την αγελαδοτροφία!
Τα έργα στον Αχελώο να αντιμετωπιστούν με ρεαλισμό και όχι ιδεοληψίες
Μετά την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος «τις συνέπειες τις βιώνουμε με το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην αγελαδοτροφία, με τις γαλακτοβιομηχανίες να αρνούνται να παραλάβουν γάλα γιατί φέρνουν από το εξωτερικό φθηνότερο και δεν ζούμε ακόμη τις συνέπειες από τις αλλαγές στο γιαούρτι. Ήδη βιώνουμε μέρες μελάνες για την αγελαδοτροφία». Τα παραπάνω τόνισεο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της βουλής, την οποία ενημέρωσε οΠεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστόςγια τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2015-2019».
Σχετικά με το θέμα του γάλακτος ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν νοιώθωκαθόλου δικαιωμένος γιατί παραιτήθηκε από Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης», και συνέχισε λέγοντας «ενθυμούμαι τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα επαναφέρει την διάρκεια ζωής στις πέντε ημέρες, και τελικώς, με το τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε, όχι μόνο δεν επανήλθε στις πέντε ημέρες, όχι μόνο δεν έμεινε στις επτά ημέρες, ούτε πήγε στις έντεκα ημέρες όπως αξίωνε αρχικώς ο ΟΟΣΑ, αλλά έχουμε για πρώτη φορά, φρέσκο γάλα, αορίστου χρόνου!Η γαλακτοβιομηχανία μπορεί να ορίζει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Κραυγή αγωνίας είναι η ανακοίνωση του Προτύπου Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας «ΘΕΣ-Γάλα», που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα και στην πρωτεύουσα».
Tα έργα του Αχελώου
Σχετικά με τα έργα του Αχελώου ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε «για μας είναι περιβαλλοντικό, για τους πολέμιούς του είναι φαραωνικό. Φοβούμαι ότι αυτή η κουβέντα γίνεται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του έργου έχει εκτελεστεί. Έχουν δαπανηθεί 1,1 δισ. ευρώ. Το να συζητάμε τώρα αν έπρεπε να γίνει το έργο του Αχελώου ή αν τα χρήματα αυτά έπρεπε να πάνε για να γίνουν λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και να αξιοποιήσουμε τα νερά του Πηνειού νομίζω ότι είναι άνευ ουσίας, διότι, είτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο, είτε να αποκατασταθεί το περιβάλλον, δηλαδή να δαπανήσουμε επιπλέον χρήματα για να καταστραφούν αυτά που έγιναν. Από τη μια, λοιπόν, πληρώνουμε αποζημιώσεις στην Αιτωλοακαρνανία για ζημιές που γίνονται από την υπερχείλιση του ποταμού και, από την άλλη, έχουμε ζημιές από ξηρασία στο θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει, λοιπόν, να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και έμμονες και να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα. Αν έχουμε την πολυτέλεια θεωρητικολογίας όταν είμαστε στην Αντιπολίτευση, αυτήν την πολυτέλεια δεν την έχουμε όταν είμαστε στην Κυβέρνηση. Στην Κυβέρνηση πρέπει να δρούμε, να παίρνουμε αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος».
«Μπαλτατζής» για εγγειοβελτιωτικά
Αναφορικά με την ανάγκη εγγειοβελτιωτικών έργων στη Θεσσαλία, ο πρώην υπουργός, σημείωσε τα εξής: «Όταν βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέμεινα ότι ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος «Μπαλτατζής» πρέπει να δοθεί στις περιφέρειες. Γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα, βρίσκονται επί τόπου και είναι αποδέκτες των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών και ορθώς το ένα τρίτο και πλέον του προϋπολογισμού του προγράμματος δίνεται πια στις περιφέρειες. Θα ήθελα να παρακαλέσω, κ. Περιφερειάρχα, γνωρίζοντας ότι κατ’ ουσίαν κρούω ανοιχτές θύρες, τα χρήματα αυτά να πάνε, αν όχι όλα τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος, σε εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και αντικατάσταση υπογείων φθαρμένων δικτύων των ΤΟΕΒ. Εκεί θα πιάσουν περισσότερο τόπο. Ας μην πάμε πάλι σε αναπλάσεις, σε πλατείες κλπ».
Οδικά έργα-Προσφυγικό
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των μεγάλων οδικών έργων του Ε-65, της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, «που κάθε τόσο έχουμε ατυχήματα», τωνδρόμωνΕλασσόνα-Κοζάνη και Λάρισα-Φάρσαλα και ζήτησε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.
Για «το μεγάλο ζήτημα των ημερών, το προσφυγικό» ο Θεσσαλός πολιτικός αφού σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να κάνουμε κριτική τούτη την ώρα για το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, για τα λάθη και τις παραλείψεις» είπε ότι «γινόμαστε αποδέκτες της έντονης ανησυχίας» και ζήτησε ενημέρωση «όσον αφορά τον αριθμό των φιλοξενουμένων στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στο “Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλος” στη Μάνδρα της Λάρισας». Επιπλέον, ρώτησε«πόσο αντέχουν οι υφιστάμενες υποδομές και αν επίκειται έλευση και άλλων προσφύγων-μεταναστών στη Θεσσαλία».
Αβερώφειος Γεωργική Σχολή
Τέλος, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έθεσε ζήτημα ανακαίνισης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Όταν βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςδεν σας κρύβω ότι όραμά μου ήταν να συγκεντρωθούν όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, όπως ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, στην Αβερώφειο. Για όσους δεν ξέρουν, είναι ένα κληροδότημα του Αβέρωφ που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Λάρισα. Είναι ένα κτιριακό συγκρότημα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Δυστυχώς, η φθορά του χρόνου είναι έντονη στο κτιριακό συγκρότημα και χρειάζεται ανακαίνιση και συντήρηση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το πρόγραμμα “Μπαλτατζής” δεν είχε αυτή τη δυνατότητα». Ο πρώην υπουργός ζήτησε να διερευνηθεί «αν από τα επιχειρησιακά προγράμματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχει η δυνατότητα ανακαίνισης του κτιριακού συγκροτήματος της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, που πραγματικά θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη της Λάρισας».