Στη Μόσχα ο Χαρακόπουλος για τη Διακοινοβουλευτική της Ορθοδοξίας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ [800x600]

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Ελλάδα και Ρωσία υπερασπίζονται την κοινή ορθόδοξη παράδοση!

«Σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς, όπου ο πλανήτης μας ταλανίζεται από σοβαρές αναταράξεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολεμικών συγκρούσεων και τεράστιων προσφυγικών ροών η Ορθοδοξία μπορεί να δώσει το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Ο Ορθόδοξος κόσμος μπορεί και πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση στις προκλήσεις της εποχής με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας. Και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας αποτελεί έναν πολύτιμο θεσμό που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση». Τα παραπάνω δήλωσε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που πραγματοποιείται στη Μόσχα.
Ο κ. Χαρακόπουλος ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της ΔΣΟ, ως μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής, πρόσθεσε ακόμη:
«Το μυαλό μας αυτές τις στιγμές βρίσκεται πρωτίστως στον δοκιμαζόμενο χριστιανισμό της Μέσης Ανατολής, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια νέα γενοκτονία –συνέχεια αυτής που σχεδόν εξαφάνισε τους Χριστιανούς της Ανατολής από τα εδάφη της σημερινής Τουρκίας- και η οποία απειλεί να βάλει τέλος στην υπερδιχιλιετή παρουσία των Χριστιανών στις περιοχές αυτές. Αυτή τη φορά, όμως, και σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στον εικοστό αιώνα οφείλουμε να αποτρέψουμε τη τραγική κατάληξη, και ενωμένοι οι Ορθόδοξοι μπορούμε να το πετύχουμε.
Τέλος, θα ήθελα να εξάρω τις άριστες σχέσεις με την Ρωσία, σχέσεις που ενδυναμώνονται και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2016 έτους Ελλάδος-Ρωσίας. Αναμφίβολα είναι πολλά τα όσα ενώνουν τους δύο λαούς μας, όπως η υπεράσπιση της κοινής ορθόδοξης παράδοσης και ταυτότητάς μας. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία θα γίνει ακόμη πιο επωφελής ξεπερνώντας όσο πιο σύντομα τα εμπόδια των αντιπαραγωγικών κυρώσεων προς τη πλευρά της Ρωσίας και της αδυναμίας εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά».

[wpg_thumb]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων από καθυστέρηση στις Τάξεις Μαθητείας
Δεν αξιοποιείται η διασύνδεση Εκπαίδευσης με αγορά εργασίας

«Τη στιγμή που οι καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε νέο υφεσιακό κύκλο την οικονομία και αυξάνουν την ανεργία, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα διασύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσω των Προγραμμάτων Μαθητείας» τονίζει ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή σχετική ερώτηση στον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη που συνυπογράφει και ο Συντονιστής της Ο.Δ.Ε. Μορφωτικών Υποθέσεων, βουλευτής Επικρατείας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι «με το θεσμό που θεσπίστηκε το 2013, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ αποκτούν δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας μέσω της άσκησής τους σε επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα, μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε αντίστοιχο των ΙΕΚ. Οι απόφοιτοι στη διάρκεια της μαθητείας τους λαμβάνουν αμοιβή από πόρους του ΕΣΠΑ. Η καθυστέρηση που επιδεικνύει το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία πιλοτικής Τάξης Μαθητείας στερεί από τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, αδρανοποιεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική οικονομία και δημιουργεί κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας».   
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της πιλοτικής Τάξης Μαθητείας και αν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.
Οι ερωτώντες βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η Κυβέρνηση με το νόμο 4366/2016 κύρωσε την από 30-12-2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο άρθρο 3 της οποίας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη λειτουργία πιλοτικής Τάξης Μαθητείας.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, «με βάση την αιτιολογική έκθεση του νόμου οι διατάξεις νομοθετήθηκαν με την επείγουσα διαδικασία της ΠΝΠ διότι: ‘‘συντρέχει επιτακτική ανάγκη, λόγω αναληφθεισών υποχρεώσεων της χώρας, να εφαρμοσθεί πιλοτικό πρόγραμμα της Τάξης Μαθητείας, το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016 και να τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2016, καλύπτοντας μέρος δύο (2) σχολικών ετών’’».
Επιπλέον, καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:
1)Για ποιο λόγο στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού αποκλείεται από την Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΟΑΕΔ; Σχετίζεται αυτή η απόφαση με την εισήγηση της ομάδας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, βάσει της οποίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ για μία πενταετία ακόμη;
2)Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει στην Τάξη Μαθητείας για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΟΑΕΔ το οποίο κατέχει ειδική τεχνογνωσία από την εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: Εξαφανίζονται οι Ορθόδοξοι σε Μέση Ανατολή-Βόρειο Αφρική!

«Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλες και το Παρίσι, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες συνειδητοποιούν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που βιώνουν οι χριστιανοί στις αρχέγονες κοιτίδες τους» Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, λαμβάνοντας το λόγο στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που πραγματοποιείται στη Μόσχα.
Στην παρέμβασή του ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τα εξής: «Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ΔΣΟ και την εκλογή ευάριθμης αντιπροσωπείας ορθοδόξων βουλευτών στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο, επιτρέψτε μου να εκφράσω ως νέο μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας την αγωνία μου για τη συντελούμενη εξαφάνιση των χριστιανών στην κοιτίδα του Χριστιανισμού, στον χώρο της Μέσης Ανατολής. Εκεί που πρωτακούστηκε ο λόγος του Χριστού. Στην Αντιόχεια ονομάστηκαν για πρώτη φορά χριστιανοί οι πρώτοι ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, στο δρόμο προς την Δαμασκό μετεστράφη ο Σαούλ σε Απόστολο Παύλο, στη γη της Αιγύπτου γεννήθηκε ο μοναχισμός, στη Συρία αγίασαν οι στυλίτες, αλλά και στην γη της Καππαδοκίας, απ’ όπου καυχώμαι ότι κατάγομαι -καθώς από εκεί έφυγαν πρόσφυγες οι παππούδες μου- γεννήθηκαν οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας. Για αιώνες σε αυτές τις περιοχές ήκμασε ο χριστιανικός πολιτισμός, ειδικά στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Και κρατήθηκε ζωντανός ακόμη και όταν προέκυψε η έφοδος του Ισλάμ, ακόμη και στα χρόνια του οθωμανικού ζυγού, παρά τις διώξεις και τους βίαιους εξισλαμισμούς.
Δυστυχώς, όμως, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και κυρίως από το 1915 και μετά μια σχεδιασμένη γενοκτονία εξαφάνισε τους Χριστιανούς της Ανατολής, τους Έλληνες, τους Αρμενίους, τους Ασσύριους, από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κιλικία. Ένα έγκλημα το οποίο περιμένει ακόμη τη δικαίωσή του. Και ορθώς η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας με τα ψηφίσματα και τη δράση της συμβάλλει στην παγκόσμια ανάδειξη αυτού του ζητήματος.  
Σήμερα, βιώνουμε το δεύτερο μέρος αυτής της τραγωδίας, με το διωγμό που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μεσοποταμία, τη Συρία, το Σουδάν και τη βόρειο Αφρική, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τις δυνάμεις των μισαλλόδοξων τζιχαντιστών και των χωρών που, σκανδαλωδώς, τους στήριξαν και τους στηρίζουν. Πολλοί είναι οι μάρτυρες της πίστης τους και πολλοί περισσότεροι αυτοί που έχουν πάρει το δρόμο της πικρής προσφυγιάς. Γι’ αυτό υποχρέωσή μας είναι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις για την ειρήνευση στον πόλεμο της Συρίας αλλά και στο Ιράκ, και την οικοδόμηση ενός φωτεινότερου αύριο για όλους τους λαούς της περιοχής, όπου και οι Χριστιανοί θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν εν ελευθερία και ειρήνη. Και επίσης να έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω και πολλοί από αυτούς που έφυγαν, και να ξαναδούμε τον χριστιανισμό να ανθίζει και πάλι στη Μέση Ανατολή.
Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλες και το Παρίσι, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες συνειδητοποιούν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που βιώνουν οι χριστιανοί στις αρχέγονες κοιτίδες τους. Ενώνουμε τη φωνή μας υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική, την παύση κάθε βίαιης πράξης που συντελείται από μισαλλόδοξα και ακραία στοιχεία εναντίον τους. Πιστεύουμε ότι η παρουσία ορθοδόξων βουλευτών στις χώρες αυτές μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων των χριστιανών. Η σκέψη μας είναι δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο και διωκόμενο χριστιανό.
Κλείνοντας θα ήθελα και με αυτήν την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ορθοδοξία ενωμένη και οι ορθόδοξοι λαοί σε αγαστή συνεργασία και σύμπνοια, μπορούν να κάνουν θαύματα, μπορούν να φέρουν το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας σε καιρούς χαλεπούς. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. 
Προς αυτή την κατεύθυνση της ενότητας, της αλληλοκατανόησης και συνεννόησης, καθοριστική μπορεί να είναι η συμβολή της Διακοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη των εργασιών της ΔΣΟ πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσική Δούμα από τον πρόεδρο της κ. Σεργκέι Ναρίσκιν τα εγκαίνια της έκθεσης «Άθως: Το Άγιο Όρος» με αφορμή τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στην αγιώνυμη πολιτεία.

Add Comment