ΔΗΛΩΣΗ βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπαδόπουλου: «Οικονομική ανάσα» για τους απολυόμενους από τα σούπερ μάρκετ Λάρισα από το Ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση»
Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πρώην εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Λάρισα ,μετά από αίτημά τους, έθεσε στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος.
Σε επαφή που είχε με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου αποσαφηνίστηκε ότι το έκτακτο επίδομα οικονομικής βοήθειας από τον ΟΑΕΔ δεν μπορεί να δοθεί διότι οι πρώην εργαζόμενοι έχουν επωφεληθεί του επιδόματος αφερεγγυότητας ,το οποίο ανέρχονταν περίπου στο ύψος τριών μηνιαίων αποδοχών. Έγινε όμως γνωστό ότι το υπουργείο έχει αιτηθεί στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, για τους 570 περίπου απολυόμενους από τα σούπερ μάρκετ Λάρισα , ένταξη σε ειδικό πρόγραμμα ,με ενέργειες οι οποίες συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση της περιόδου 2014-2020. Οι ενέργειες αυτές συγχρηματοδοτούνται κατά 60% από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση της περιόδου 2014-2020 (ΕΤΠ) και κατά 40% από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Ελλάδας.Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου .
Στο πρόγραμμα αυτό λόγω ειδικής ρήτρας της ευρωπαϊκής επιτροπής αναμένεται να ενταχθεί και ομάδα 520 περίπου ατόμων από νέους εκτός εκπαίδευσης ,εκτός εργασίας και εκτός κατάρτισης .Το οικονομικό όφελος από την συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα αναμένεται να υπερβαίνει τα 3000 ευρώ ανά συμμετέχοντα.
Επισημάνθηκε επίσης ότι η επιδότηση με 15.000 ευρώ για νέους επιχειρηματίες, από τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου αμελητέα καθώς αποτελεί σημαντική βοήθεια για μια νέα αρχή .
Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ .Στόχος μας ,όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της πολιτικής κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης με κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική ισότητα ,και η χρησιμοποίηση ως ευκαιρία της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 ώστε να δεσμευθεί η Ε.Ε. σε πολιτικές πραγματικής σύγκλισης, βασισμένης στην κοινωνική πρόοδο και στην διαφύλαξη και προώθηση των δυνατοτήτων της χώρας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη αειφόρο χρήση φυσικών πηγών, στην προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την πραγματική οικονομική και κοινωνική συνοχή.
Το θέμα των συνεταιριστικών οργανώσεων οι οποίες βρίσκονται υπό εκκαθάριση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Οικονομικών και Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος , την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΘΕΜΑ: Ασαφές και προβληματικό τοπίο στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές οργανώσεις
Στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές οργανώσεις των τελευταίων χρόνων – ακόμη και σήμερα – τώρα, προστίθενται συνεχώς και νέες, μη εξαιρουμένης και αυτής της τριτοβάθμιας ΠΑΣΕΓΕΣ, από όπου προκύπτει -εκτός των άλλων -και πρόβλημα εκπροσώπησης της χώρας στην COPA-COGEKA.
Αυτή η επιδημία των εκκαθαρίσεων έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους , παραγωγούς κλπ. με συνέπεια τη μειωμένη δυνατότητα παραγωγής και τη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής υπαίθρου. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να είναι η πρώτη «ζώνη αμύνης», αλληλεγγύης και στήριξης του μικρομεσαίου οικογενειακού αγροτικού νοικοκυριού. Η διάλυση της παραγωγικής βάσης αλλά και της οντότητας των συνεταιρισμών, καθώς και η απαξίωση της ιδέας του συνεργατισμού συνιστά πρώτου μεγέθους κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα με διαστάσεις σκανδάλου.
Εκτός από το παραγωγικό και οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται προκύπτει και τεράστιο ηθικό ζήτημα. Οι εκκαθαρίσεις οι οποίες γίνονται δεν είναι απολύτως διαφανείς και η χρήση της αγροτικής περιουσίας έχει χάσει πλέον τον χαρακτήρα της, δηλαδή την αγροτική αξιοποίηση, χωρίς πλέον να ελέγχει κανένας το που και με ποιες διαδικασίες εκποιείται. Συνεπώς πλέον ο αγροτικός κόσμος χάνει από τις εκκαθαρίσεις αυτές. Μια κατάσταση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι οι αγρότες και οι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις οργανώσεις βρίσκονται όμηροι σε ένα εργασιακό αδιέξοδο, με πολλές οφειλές δεδουλευμένων καθώς και με ένα θολό και αβέβαιο μέλλον όσον αφορά στην εργασιακή τους αποκατάσταση στις νέες συνεταιριστικές ενώσεις αλλά και στην συνταξιοδοτική τους ικανότητα. Μια κατάσταση που αφορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων, περίπου 500 πανελληνίως – ενδεικτικά στην περιοχή της Λάρισας αφορά 145 άτομα, στην περιοχή της Λέσβου 58 κ.α.- και συνυπολογίζοντας τον αυξημένο ρυθμό εκκαθαρίσεων υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 5000 πανελλαδικά.
Η άνω των 80 ετών ιστορία και συνεισφορά του συνεταιριστικού κινήματος στο τόπο μας με το θετικό του αποτύπωμα σήμερα, αλλά και για το παρόν και το μέλλον, αυτής της εξαιρετικής παραγωγής και ποιότητας αγαθών – τροφίμων της χώρας , απαιτεί εξηγήσεις για το «πώς φθάσαμε ως εδώ» και το τι γίνεται τώρα, αλλά και άμεσα, αύριο.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Τι προτίθενται να πράξουν για την αποτύπωση του σημερινού τοπίου και την κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων;
2.Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την διαδικασία με την οποία οδηγείται στην λύση της εκκαθάρισης μία συνεταιριστική ένωση;
3.Πώς θα διερευνήσουν τις ευθύνες των πρώην Διοικήσεων και πώς θα μεριμνήσουν έτσι ώστε οι άνθρωποι που φέρουν αποδεδειγμένα την ευθύνη της αποτυχίας να αποκλειστούν από τα νέα υγιή συνεταιριστικά εγχειρήματα;
4.Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποκατασταθεί πρακτικά και ηθικά το συνεταιριστικό εγχείρημα, λαμβάνοντας μέριμνα και για τους πρώην εργαζόμενους των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων;