Οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν αλλά δεν παίρνουν βοήθημα ανεργίας
Χωρίς το ειδικό βοήθημα ανεργίας μένουν χιλιάδες δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί λόγω της αδράνειας της πολιτείας να εφαρμόσει τον σχετικό νόμο ενώ αποκλείονται και χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ λόγω προβλημάτων στο κανονιστικό πλαίσιο, όπως επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας).
Συγκεκριμένα, όσον αφορά του ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, δηλαδή υγειονομικούς, δικηγόρους και μηχανικούς, εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου, παρόλο που το Ταμείο εισπράττει ανελλιπώς από το 2011 τη σχετική εισφορά των 120 ευρώ ετησίως.
Όσον αφορά τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, η Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί αλλά παρατηρούνται προβλήματα στην εφαρμογή της από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να αποκλείονται δικαιούχοι.
Με το θέμα έχει ασχοληθεί ο Συνήγορος του Πολίτη ήδη από το 2014, συντάσσοντας σχετικό πόρισμα, το οποίο επανακοινοποίησε στο υπουργείο τον Φεβρουάριο του 2016, χωρίς πάλι κανένα αποτέλεσμα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι συμβάλουν με την εργασία τους στην ανάπτυξη της οικονομίας, έχουν χτυπηθεί όμως σκληρά από την οικονομική κρίση. Εκτός από ειρωνείες για τις «γραβάτες» και τα «κιλά» τους, περιμένουν από το κράτος να τους αποδώσει αυτό που δικαιούνται, δηλαδή το βοήθημα που οι ίδιοι με τις εισφορές τους έχουν χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό αν υιοθετεί το πόρισμα του ΣτΠ και αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της απόφασης για το ΕΤΑΑ και ζητούν στοιχεία για το ύψος του Ειδικού Λογαριασμού που τηρείται στον ΟΑΕΔ,, τα βοηθήματα που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης και αν το υπόλοιπο του λογαριασμού παραμένει διαθέσιμο για τη χορήγηση βοηθημάτων ή έχει διατεθεί αλλού.
«Ακόμα περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ανασφάλιστους. Με εισοδηματικά κριτήρια η περίθαλψή τους με εγκύκλιο της κ. Φωτίου»
Πέρασε ήδη ένας μήνας από την ψήφιση του Παράλληλου Προγράμματος (ν. 4368/2016) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δεν έχει εκδοθεί. Στα νοσοκομεία επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ. Κάθε ένα λειτουργεί κατά το δοκούν. Σε κάποια οι ανασφάλιστοι νοσηλεύονται, δίχως να χρεώνονται, προσκομίζοντας μόνο τον αριθμό ΑΜΚΑ, σε πολλά όμως τους ζητείται να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση Αποδοχής Χρέους. Ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν κάνει απολύτως τίποτα, για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ανασφάλιστων ασθενών από τις δημόσιες δομές υγείας, έως ότου –και εάν- εκδοθεί η ΚΥΑ, την ίδια στιγμή διοργανώνονται εκδηλώσεις ανά την επικράτεια με τη συμμετοχή βουλευτών, για να διαφημίσουν το «αριστερό πρόσωπο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ..
Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της συγκυβέρνησης. Με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 11-03-2016 η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θ. Φωτίου, γνωστοποιεί στους δήμους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν την χορήγηση βιβλιαρίου πρόνοιας, έως ότου εκδοθεί η ΚΥΑ. Με άλλα λόγια, παραπέμπει στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή την περίθαλψη με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Προς τι η ψήφιση νόμων, εάν δεν εφαρμόζονται; Το αντεπιχείρημα της έλλειψης χρόνου καταρρίπτεται, αφού από το Μάιο του 2015 επί Υπουργίας κ. Κουρουμπλή είχε δοθεί σε διαβούλευση ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όμως, η υγεία δεν είναι χώρος προνομιακός για άσκηση μικροπολιτικής. Το Ποτάμι ζητά απάντηση στο βασικό ερώτημα: θα εκδοθεί τελικά η ΚΥΑ – και πότε- ή θα ισχύσει οριστικά το προηγούμενο καθεστώς στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων;
Μια λίμνη του Μαραθώνα «χάνεται» κάθε χρόνο
Μια λίμνη του Μαραθώνα «χάνεται» κάθε χρόνο από διαρροές του δικτύου ύδρευσης σε όλη τη χώρα αναφέρουν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Κατερίνα Μάρκου, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Γρηγόρης Ψαριανός σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Μόνο η ΕΥΔΑΠ Α.Ε συντηρεί 2 εκατομμύρια συνδέσεις εξυπηρετώντας περισσότερους από 4 εκατομμύρια πελάτες και ενώ στις νέες συνδέσεις η εταιρεία χρησιμοποιεί νέου τύπου υλικά, ώστε να μηδενίζονται οι διαρροές και απώλειες νερού, σε όλα τα ακίνητα που υδροδοτήθηκαν τις περασμένες δεκαετίες το δίκτυο παραμένει παλαιό και αναξιόπιστο.
Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μόνο στο Βόλο υπολογίζεται ότι το 30% του νερού που μεταφέρεται χάνεται λόγω διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.
Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν και πότε το υπουργείο προτίθεται να αντικαταστήσει τα παλαιά δίκτυα με νέου τύπου συνδέσεις και προτείνουν στον υπουργό να εξετάσει το παράδειγμα αρκετών ξένων πόλεων όπως του Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το δίκτυο ύδρευσης αποτελείται από ειδικούς αγωγούς που περιέχουν γεννήτριες οι οποίες, εκμεταλλευόμενες την ενέργεια ροής του νερού, παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.