Ως 9 Μαρτίου 2016
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κισσάβου-Ελασσόνας, πραγματοποίησε διάφορες δράσεις από 25 Φεβρουαρίου ως 9 Μαρτίου 2016. Αρχικά στις 25 Φεβρουαρίου 2016, οργάνωσε μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη – παρουσίαση σχετικά με τη μελισσοκομία για 250 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ελασσόνας (τα τρία Δημοτικά της Ελασσόνας και το Δημοτικό του Λυκουδίου). Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης ν. Λάρισας (κα. Χατζημίχου Κωνσταντίνα), το Μελισσοκομικό Κέντρο Θεσσαλίας, το Δήμο Ελασσόνας και το Σύλλογο Μελισσοκόμων Επαρχίας Ελασσόνας. Η επίσκεψη – παρουσίαση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στη συνεισφορά της μέλισσας στην επικονίαση και στο περιβάλλον γενικότερα, και υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο (αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη») δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Ελασσόνα, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε, στις 26 Φεβρουαρίου 2016, η εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης στα πλαίσια του προγράμματος του ΚΠΕ «Παραδοσιακή αρχιτεκτονική» , στα πλαίσια του οποίου ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του προγράμματος και επισκέφτηκαν τον παραδοσιακό οικισμό της Τσαριτσάνης, όπου και πραγματοποίησαν δραστηριότητες πεδίου, καθώς και ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του Γυμνασίου με Λ.Τ. Τσαριτσάνης κ. Βλέτση Νικόλαο για τα κειμήλια-σπάνια χειρόγραφα που διαθέτει η βιβλιοθήκη του Σχολείου.
Για το ίδιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε και η διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου Νεάπολης, όπου την πρώτη μέρα ,28 Φεβρουαρίου 2016, επισκέφτηκαν τον παραδοσιακό οικισμό του Λιβαδίου και πραγματοποίησαν δραστηριότητες πεδίου, καθώς και ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου κα. Σούρδη Φανή για την ιστορία και τα μνημεία του Οικισμού και επισκέφτηκαν τόσο το Μουσείο Γεωργάκη Ολύμπιου όσο και το Λαογραφικό-Αρχαιολογικό Μουσείο. Το απόγευμα πραγματοποίησαν εργαστήρια μέσα τους χώρους του ΚΠΕ. Τη δεύτερη μέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016, επισκέφτηκαν την Αρχαιολογική Συλλογή Ελασσόνας όπου και τους ξενάγησε η κα. Τεγούση Σοφία, κι έπειτα επισκέφτηκαν τον παραδοσιακό οικισμό της Τσαριτσάνης, όπου και πραγματοποίησαν δραστηριότητες πεδίου, καθώς και για πρώτη φορά επισκέφτηκαν ένα υδραγωγείο του 1600, που βρίσκεται στα θεμέλια του σπιτιού του κ. Καραμήντζα Αντώνη, ο οποίος και τους ξενάγησε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ακολούθησε επίσκεψη στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Τσαριτσάνης, με τη συνοδεία του συνταξιούχου εκπαιδευτικού-ακούραστου φωτορεπόρτερ κ. Σαπουνά Ευάγγελου, κι επιστροφή στην Ελασσόνα για αξιολόγηση και κλείσιμο προγράμματος.
[wpg_thumb]
Τέλος, υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα «Το σκάκι στην Παιδαγωγική Διαδικασία», το οποίο συνδιοργάνωσε στις 4 Μαρτίου 2016 το ΚΠΕ μαζί με τη Σχολική Σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. ν. Λάρισας, κα. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 12ης Περιφέρειας Π.Α. ν. Λάρισας, κα. Ευανθία Κοτρώτσιου και την Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η συζήτηση, ενημέρωση και εφαρμογή πρακτικών σχετικά με την εκπαιδευτική αξία του πνευματικού αυτού παιχνιδιού και του ρόλου που μπορεί να παίξει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Υπενθυμίζουμε ότι το Σκάκι μπορεί να αποτελέσει δραστηριότητα στην Ευέλικτη Ζώνη των Δημοτικών Σχολείων.