ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΟΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΕ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη
Μέσω του πολυεθνικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τον τίτλο «Art Farers»(εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπου συμμετείχε η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, «τρέχει» ήδη η προώθηση της διεθνούς κινητικότητας καλλιτεχνών.
Το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεσπίστηκε για να αναδείξει τον κοινό πολιτιστικό χώρο που μοιράζονται οι Ευρωπαίοι, ο οποίος βασίζεται σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά, με σκοπό να προωθηθεί η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της στήριξης ενεργειών πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επιλεγμένα σχέδια διακρατικής κινητικότητας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτισμού, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την σημασία της δημιουργίας ενός κοινού «Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού χώρου». Το «Art Farers» στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει την διεθνή κινητικότητα καλλιτεχνών από ποικίλους τομείς της τέχνης.
Στο πρόγραμμα αυτό που κράτησε συνολικά δύο χρόνια, συμμετείχαν 5 αντίστοιχα εθελοντές καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Σλοβενία, την Λετονία και την Ελλάδα. Οι 20 συνολικά καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό σχέδιο και κλήθηκαν να μεταδώσουν τις καλλιτεχνικές τους γνώσεις σε διάφορους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της τοπικής κοινότητας που τους φιλοξένησε(σχολεία, κέντρα προστασίας οικογένειας και ηλικιωμένων, κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.) και να διδάξουν την τέχνη τους σε μαθητές, νέους, εκπαιδευτικούς, ηλικιωμένους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς, κ.ά., ώστε να μεταφερθεί η γνώση, να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή και να βελτιωθεί το καλλιτεχνικό επίπεδο των τοπικών κοινοτήτων των εταίρων. Σε αντάλλαγμα για την κοινωνική προσφορά των καλλιτεχνών, οι εταίροι και οι τοπικές αρχές οργάνωσαν μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση αναγνώρισης του έργου τους.
Την ιδέα και το συντονισμό του όλου προγράμματος είχε ο Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Οργανισμός Κοινωνικής Εκπαίδευσης(E.C.O.S.E.), που εδρεύει στην Αθήνα.
Η πόλη της Ελασσόνας και ειδικότερα η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας είχαν την ξεχωριστή χαρά να φιλοξενήσουν 5 Λετονούς καλλιτέχνες τον περασμένο Οκτώβριο (18 – 25 Οκτωβρίου 2010). Οι καλλιτέχνες, που ήρθαν και εργάστηκαν εθελοντικά στην Ελασσόνα ήταν: 1 χορογράφος – μουσικός, 1 μουσικός – χορωδός – παιδαγωγός, 1 φωτογράφος – γραφίστας, 1 εικαστικός – ζωγράφος και 1 εικαστικός – καλλιτέχνης ανθοδετικής. Όλοι τους, δίδαξαν σε εργαστήρια, όπου «μεταλαμπάδευσαν» σε μαθητές και ενήλικες κάποια από τα «μυστικά» τους, σχετικά με αυτό που δημιουργούν.
Ο Δήμος Ελασσόνας ήταν από τους Δήμους που δέχθηκαν με εγκαρδιότητα, χαρά και ικανοποίηση τους Λετονούς καλλιτέχνες, ενώ ήδη υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον και από άλλους Δήμους της χώρας για να καλύψουν την παρουσία των εθελοντών καλλιτεχνών από τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Ισπανία, Λετονία, Ελλάδα, Σλοβενία) στις περιοχές τους, όπου θα εργαστούν εθελοντικά, παρουσιάζοντας την δουλειά τους, τις γνώσεις τους και βέβαια την αγάπη τους για αυτό που κάνουν, όπως άλλωστε έγινε στην Ελασσόνα, πριν ένα χρόνο.
Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν σε μία απολογιστική συνάντηση, οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, και διάφοροι φορείς από 16 χώρες της Ε.Ε. (…ανάμεσα τους και η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας), όπου επαναβεβαιώθηκε εκτός της θέλησης όλων για συνεχή υποστήριξη και προώθηση πρωτοβουλιών διακρατικής κινητικότητας στον τομέα του πολιτισμού και των καλλιτεχνών, η υλοποίηση δράσεων όπως η συνεχής ενημέρωση των φορέων σε όλη την Ευρώπη με συναντήσεις, επαφές και σεμινάρια, με την παραγωγή και διανομή φυλλαδίων, με εκπόνηση μελετών και εκθέσεων αξιολόγησης καθώς και τη δημιουργία δικτυακού τόπου, στον οποίο θα μπορούν όλοι να ενημερωθούν για αυτή την δημιουργική κινητικότητα των καλλιτεχνών.