Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός λεξιλογίου “Lexipedia” που υλοποιήθηκε στην Λάρισα από τον Αστικό Κοινωνικό Συνεταιρισμό για την προώθηση του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της Εκπαίδευσης «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» και αποτελούσε δράση του έργου “LEXIPEDIA” που υλοποιεί η «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τη συνεργασία φορέων από την Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η γλώσσα είναι κάτι περισσότερο από απλή επικοινωνία. Είναι ένα εργαλείο για τη σκέψη, για τη διανόηση, για τον πολιτισμό και την ιστορία. Αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπινου γένους μέσω της οποίας αναπτύσσεται πνευματικά, καλλιεργείται ψυχικά, κοινωνικοποιείται, ολοκληρώνεται. Μέσω της γλώσσας το άτομο εξωτερικεύει τις σκέψεις του, τις επιθυμίες του, εκφράζει τα συναισθήματά του μεταφέρει γνώσεις, μηνύματα, εμπειρίες, πολιτισμό.
Η γλώσσα είναι το βασικό σύστημα επικοινωνίας, είναι το μέσο με το οποίο το άτομο κοινωνικοποιείται, αφού η γλώσσα συνιστά μέρος της κοινωνικής διαδικασίας. Βέβαια η γλώσσα δεν αποτελεί, απλώς, «εργαλείο», είναι αξία. Αφού είναι αυτή που προάγει τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα. Δείχνει το πνευματικό επίπεδο ενός λαού. Κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίσει από τα άλλα έμβια όντα. Είναι αυτή που χαράσσει τα όρια του εαυτού μας και του κόσμου μας. Όπως υποστήριζε και ο Wittegenstein : «τα όρια του κόσμου μου είναι τα όρια της γλώσσας μου», γι’ αυτό και η γλώσσα διακρίνεται για την απεραντοσύνη της.
[wpg_thumb]
Η γλώσσα, είτε στην γραπτή είτε στην προφορική της μορφή, συνδέεται στενά με τη σκέψη και την εξελίσσει, όσο η ίδια η γλώσσα πλουτίζει και αναπτύσσεται. Ο πλουτισμός του λεξιλογίου δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αποκρυσταλλώσει λεκτικά τις σκέψεις του, να προχωρήσει σε νέους, πιο σύνθετους προβληματισμούς και να προάγει το πνευματικό του επίπεδο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πολιτιστική στάθμη ενός λαού καθρεπτίζεται στον μορφολογικό και εννοιολογικό πλούτο της γλώσσας του.
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό τους οι υπεύθυνοι του έργου, δημιούργησαν ένα εκπαιδευτικό διαγωνισμό που απευθύνονταν σε ομάδες μαθητών 13 – 15 ετών. Δημιούργησαν ένα διαγωνισμό λεξιλογίου.
Στο διαγωνισμό που υλοποιήθηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», συμμετείχαν πάνω από 35 μαθητές σχολείων ηλικίας 13 – 15 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν μαθητές από το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, από το 9ο Γυμνάσιο Λάρισας, από το 7ο Λύκειο Λάρισας, από το Γυμνάσιο Κρανέας Ελασσόνας και μαθητές από την Ελασσόνα μέλη της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας.
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες διαγωνίστηκαν: α) στην ορθογραφία της λέξης και β) στη σημασία της και την ένταξή της σε μια περίοδο πλήρους νοήματος, βασισμένη στο Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Μ. Τριανταφυλλίδη από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη). Οι λέξεις προέρχονταν από μια τράπεζα λέξεων που είχαν ετοιμάσει οι εταίροι του έργου και αφορούσε 6 θεματικές κατηγορίες λέξεων: Ανθρωπισμός, Τέχνες/Πολιτισμός, Ιστορία, Κοινωνία, Άθληση/Υγεία και Φύση/Περιβάλλον. Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν οι φιλόλογοι: Δημοβέλη Γιάννα, Λιάπη Κωνσταντίνα και Πανδρεμένου Ειρήνη. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. κ. Γεώργιος Αρσένης. .
Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα του 9ου Γυμνασίου Λάρισας (Κοντογιάννη Χαρίκλεια, Λαζαρίδη Δήμητρα, Ρεντίνα Σταματία και Μαλέκα Γεωργία –Ιωάννα), 2η η ομάδα από το Γυμνάσιο Κρανέας Ελασσόνας (Παπαγιάννη Ευαγγελία, Παπαγιάννη Αναστασία και Κόνιαρη Δέσποινα) και 3η η ομάδα του 7ου Λυκείου Λάρισας (Γαϊτανίδη Ολυμπία, Θάνος Βάιος, Ντούκα Φερντινάντ και Πατούνη Ηρώ).
Σε όλους τους μαθητές απονεμήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής και μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα ενώ στους νικητές απονεμήθηκαν βιβλία δωρεά των εκδοτικών οίκων «Μεταίχμιο» και «Σαββάλας» καθώς και 100% βιολογικοί χυμοί ροδιού από τους Θεσσαλικούς Ροδώνες Ολύμπου και Πηλίου.
Ο πρώτος διαγωνισμός λεξιλογίου “Lexipedia” λοιπόν που διεξήχθη μέσα σ’ ένα αρμονικό και διασκεδαστικό κλίμα μεταξύ των μαθητών πέτυχε απόλυτα τους στόχους του και έβαλε το λιθαράκι για την επόμενη χρονιά. Στη συνέχεια του έργου, ο διαγωνισμός θα παρουσιαστεί και θα προωθηθεί σε εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορέσει να πετύχει απόλυτα τους στόχους του, που μερικοί από αυτούς είναι:
Να βοηθήσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία, να δουν με άλλη οπτική ματιά την σημασία της γλώσσας
Να αναπτυχθεί η ορθή χρήση της γλώσσας και να συντελέσει στην πνευματική ολοκλήρωση των μαθητών.
Να προωθήσει τη σύνθετη διαδικασία της σκέψης και την εμβάθυνση στη γνώση
Να διευκολύνει και να αναπτύξει την κοινωνικότητα του ατόμου
Να προάγει την ορθή επικοινωνία και τη συνεργασία των ανθρώπων
Να βοηθήσει στη δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, γιατί με τη γλώσσα εκφράζονται συναισθήματα, ιδέες και αξίες.
Να βοηθήσει με την τήρηση των αρχών του διαλόγου και την ορθή έκφραση απόψεων στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Να βοηθήσει στην προαγωγή των επιστημών, των τεχνών, των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα.
Breaking News
- 5 years ago - Συνέντευξη Ν. Γάτσα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» -
- 5 years ago - Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Άννα Βαγενά για το Πύθιο -
- 5 years ago - Αιμοδοσία στην Τσαριτσάνη -
- 5 years ago - Ορκίστηκαν οι επιτυχόντες της 3Κ στο Δήμο Ελασσόνας -
- 5 years ago - Συνάντηση Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας με τον Δήμαρχο Ελασσόνας -
Editor's Picks
-
Συνέντευξη Ν. Γάτσα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας»
-
Απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Άννα Βαγενά για το Πύθιο
-
Αιμοδοσία στην Τσαριτσάνη
-
Ορκίστηκαν οι επιτυχόντες της 3Κ στο Δήμο Ελασσόνας
-
Συνάντηση Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας με τον Δήμαρχο Ελασσόνας
-
Συνάντηση της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Θεσσαλίας με τον Δήμαρχο Ελασσόνας
-
Ενημέρωση του Δημάρχου Ελασσόνας για τα προγράμματα ERASMUS+ του Γυμνασίου & Λ.Τ. Καλλιθέας
-
Συνάντηση εργασίας του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων με τον Δήμαρχο Ελασσόνας
-
Επίσκεψη της προέδρου ΕΔΠ-LEADER Τ. Δόκου στον Δήμαρχο Ελασσόνας
-
Δήμος Ελασσόνας: «Συνάντηση εργασίας με στόχο την αποκέντρωση των δομών»