«Η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει μια πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος και διαχείρισης των προσφυγικών ροών στην ολότητά του»
«Η απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα, είναι η αντιμετώπισή του ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και για τις χώρες υποδοχής και για τις χώρες εισόδου». Με αυτή την φράση συνοψίζεται η παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και στην συζήτηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ολλανδικού Κοινοβουλίου, υπό τον πρόεδρό της, κ. Malik Azmani, για το προσφυγικό ζήτημα και την μεταναστευτική κρίση, του Βουλευτή Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστα Μπαργιώτα.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής, αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της φύλαξης των συνόρων της χώρας λέγοντας ότι «σε ότι αφορά στα σύνορά μας και την φύλαξή τους, η πρώτη παρατήρηση είναι, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα σύνορα, όχι μόνο για γεωγραφικούς όρους, δηλαδή, λόγω της νησιωτικότητας, αλλά και γεωπολιτικών με την παραδοσιακά κακή σχέση δυσπιστίας της Ελλάδας με την Τουρκία, που όλα αυτά είναι προβλήματα που δημιουργούν επιπλοκές στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Ο δρόμος, τόνισε, που ακολουθούν οι μεταναστευτικές ροές είναι «επικίνδυνος και απάνθρωπος για τους μετανάστες, αλλά και πολύ ακριβός και δύσκολος επιχειρησιακά για τις δυνάμεις που προσπαθούν να ελέγξουν αυτές τις ροές».
Στη συνέχεια της παρέμβασής του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά «και διπλωματική, μιας και οι ροές και η αντιμετώπισή τους και ο έλεγχός τους υπερβαίνει και τις διπλωματικές της δυνατότητες και προφανώς, τα σύνορά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει τη διαχείριση του θέματος των προσφύγων στις χώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Την διαχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, την επίτευξη μιας συμφωνίας και την τήρηση μιας συμφωνίας με την Τουρκία, η οποία θα διευκόλυνε και τους πρόσφυγες και τον έλεγχο και την προώθηση των προσφύγων δια μέσω των δύσκολων διαδρόμων της Βαλκανικής». Εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του για την συζήτηση για την αλλαγή ή κατάργηση της Συνθήκης του Σένγκεν, μόλις η Ευρώπη αντιμετώπισε μια μεγάλη δυσκολία. «Η αντιμετώπιση του προβλήματος ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος και για τις χώρες υποδοχής και για τις χώρες εισόδου, χωρίς διακρίσεις, αλλά με γνώμονα την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη διαχείρισή του, είναι η απάντηση».
Κλείνοντας την ομιλία του είπε αναφορικά με τα φαινόμενα φυλετικού μίσους που αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και το πόσο απροετοίμαστη φάνηκε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων, ότι «υπάρχει υποδαύλιση φυλετικού μίσους και εκ της ακροδεξιάς αντιμετώπισης, υπάρχουν ταραχές και η υποδαύλιση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών όλων των κοινωνιών, κυρίως στο Βορρά. Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη πιάστηκε «αδιάβαστη», μια και δεν είχε διαμορφωμένη πολιτική για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα σε αυτή την κλίμακα. Νομίζω ότι, έστω και εκ των υστέρων, αυτό που πρέπει να διαμορφώσει, είναι μια πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος και διαχείρισης των προσφυγικών ροών στην ολότητά του. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά ακόμη και παρεμβάσεις στις χώρες, στις οποίες «παράγεται» -με συγχωρείται για την λέξη- το πρόβλημα, όπως είναι η Συρία».