Μπαργιώτας: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις κλειστές κλίνες στις ΜΕΘ»

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις κλειστές κλίνες στις ΜΕΘ»

Ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικών με προφανή κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς λειτουργεί μόλις το ένα τρίτο των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Τη στιγμή που 50 έως 75 ασθενείς βρίσκονται καθημερινά στη «λίστα της ντροπής» μόνο στο λεκανοπέδιο, με τη γρίπη να βρίσκεται σε έξαρση και τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, το Υπουργείο αρνείται να αξιοποιήσει κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτουν ιδιωτικές κλινικές. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών με τους όρους που είχαν συμφωνηθεί (απαλλαγή κλινικών για τη διάθεση κρεβατιών σε εντατική από υποχρεωτικές εκπτώσεις και αυτόματες επιστροφές χρημάτων (rebate- claw back)) επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή.
Με τα προβλήματα στις ΜΕΘ συναρτάται εν πολλοίς και η άνευ προηγουμένου κάμψη που παρουσίασε το 2015 ο αριθμός των δοτών και των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων. Ενώ το 2008 οι δότες οργάνων έφτασαν τους 98 και οι μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντα δότη τις 266, το 2015 ήταν 30 και 69 αντίστοιχα. Ο ΕΟΜ αντιμετωπίζει προβλήματα, οι λίστες αναμονής αυξάνουν, ενώ 50-70 Έλληνες ασθενείς (ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά) μεταβαίνουν ετησίως στο εξωτερικό για μεταμόσχευση με κόστος που αγγίζει ή/και ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ ετησίως. Δυστυχώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επίκειται διακοπή μεταμοσχεύσεων πνευμόνων σε Έλληνες ασθενείς από το μεταμοσχευτικό κέντρο AKH της Βιέννης, εάν δεν υπάρξει προσφορά μοσχευμάτων από την χώρα μας προς την Αυστρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν 5 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε Έλληνες ασθενείς στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ κανένα μόσχευμα από Έλληνα δότη δεν προσφέρθηκε μέσω της Eurotransplant. Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που αναμένουν μεταμόσχευση πνεύμονα βγαίνουν εκτός λίστας. Ταυτόχρονα, δεν θα μπορούν να μπουν στη λίστα οι ασθενείς που έχουν ήδη πραγματοποιήσει προμεταμοσχευτικό έλεγχο.
Την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων καταδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του (αναμένεται να συζητηθεί στις 11/02) προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κ. Μπαργιώτας και ρωτά: Ποια μέτρα θα ληφθούν άμεσα για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης; Πότε θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών; Πότε θα προκηρυχθούν οι θέσεις γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ; Τι σχεδιασμός υπάρχει για την ανάπτυξη του ΕΟΜ, την αύξηση της δωρεάς οργάνων από αποβιώσαντες δότες και ως εκ τούτου των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων; Θα ανανεωθεί άμεσα το σύμφωνο συνεργασίας του ΕΟΜ με την Αυστρία, ώστε οι πνεύμονες από Έλληνες δότες να προσφέρονται κατά προτεραιότητα στην Αυστρία;

«Νοσοκομεία δημοσιοποιούν ευαίσθητα δεδομένα υγείας ασθενών»

Είναι αυτονόητο ότι η ανάρτηση των πράξεων όλων των οργάνων της Διοίκησης στη Διαύγεια είναι αναγκαία, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 5 εδ. 1 (Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και απόρρητα) του ν. 3861/2010 «Η ανάρτηση των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 στο Διαδίκτυο και η οργάνωση της αναζήτησης πληροφοριών πραγματοποιείται με την επιφύλαξη των κανόνων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Δεν αναρτώνται πράξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία».
Ωστόσο, καθημερινά αναρτώνται στη «Διαύγεια» δεκάδες αποφάσεις από υπηρεσίες Νοσοκομείων στις οποίες αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των ασθενών (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ηλικία, ασφαλιστικός φορέας, πάθηση). Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Διοικητή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης (26/02/2014) περί έγκρισης τοποθέτησης βηματοδότη σε ασθενή, στην οποία αναφέρεται το όνομα, η ηλικία και το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς. Παρόμοια είναι η απόφαση του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (18/11/2014) για προμήθεια υλικών για ολική αρθροπλαστική ισχίου για ασθενή της οποίας το ονοματεπώνυμο αναγράφεται στην απόφαση. Ακόμα, υπάρχει απόφαση του ΔΣ του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου της Αθήνας (11/03/2014) για έγκριση της προμήθειας απινιδωτή για ασθενή του καρδιολογικού τμήματος, στην οποία παρόλο που αναφέρονται τα αρχικά του ονόματος του ασθενούς, ωστόσο αναφέρεται ο αριθμός μητρώου του.
Επειδή η ακολουθούμενη, παράνομη πρακτική των νοσοκομείων αναδεικνύει την έλλειψη κοινού τρόπου διαχείρισης των δεδομένων υγείας των ασθενών από τα νοσοκομεία αφενός και τον κίνδυνο δικαστικής προσφυγής ασθενών που θίγονται και επιδίκασης αποζημίωσης εις βάρος του Δημοσίου αφετέρου, ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: Είναι σε γνώση του Υπουργείου Υγείας η ακολουθούμενη πρακτική πολλών Νοσοκομείων; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση του νομικού πλαισίου αφενός και ενιαίος τρόπος διαχείρισης των δεδομένων υγείας των ασθενών από τα νοσοκομεία αφετέρου; Τι έχει πράξει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο πλαίσιο τόσο της ρυθμιστικής όσο και της ελεγκτικής της αρμοδιότητας; Έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου για παραβίαση των δεδομένων υγείας ασθενών; Εάν ναι, ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί από το Υπουργείο Υγείας σε εκτέλεση αυτών;

Add Comment