ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Πάνω από 1.000 κενά, ακόμη, σε Γυμνάσια-Λύκεια!
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί πολιτική άλωση της Διοικητικής ιεραρχίας στην Εκπαίδευση
Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς και παράγοντες της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ Καθηγητών, μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρη Πεππέ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους καθηγητές αλλά και γενικότερα ζητήματα της εκπαίδευσης.
Επισημάνθηκε, το γεγονός ότι 5 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχουν καλυφθεί άνω των 1.000 κενών σε καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων των Γυμνασίων και Λυκείων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης. Εκ μέρους της ΔΑΚΕ εκφράσθηκε πλήρης αντίθεση στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική άλωση της Διοικητικής ιεραρχίας στην Εκπαίδευση και στον πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν των κομματικά επιλεγέντων περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών ενημέρωσε επίσης τον Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, για όλες τις θέσεις της ΔΑΚΕ σχετικά με την επιμόρφωση, την αξιολόγηση, την τεχνική εκπαίδευση και το μισθολογικό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΔ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Στη Διακοινοβουλευτική Ορθοδοξίας ο Μάξιμος
«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας είναι ένας σημαντικός θεσμός με πλούσιο και δημιουργικό παρελθόν. Έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της λειτουργίας της στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών που συμμετέχουν, δια των εκπροσώπων τους βουλευτών, αλλά και στην προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στην Ορθοδοξία. Ιδιαίτερα σήμερα που η Ορθοδοξία είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις που άπτονται από τον αγώνα της επιβίωσής της στην πολύπαθη Εγγύς και Μέση Ανατολή, έως τον ρόλο της σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, η ΔΣΟ οφείλει να εντείνει την παρεμβατική της δράση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ελπίζω και εγώ, ως νέο μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας, να συμβάλλω στο μέτρο των δυνάμεών μου». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τον ορισμό του ως ενός εκ των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εθνική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
Στη ΔΣΟ συμμετέχουν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης και οι βουλευτές κ.κ.: Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σταύρος Αραχωβίτης του ΣΥΡΙΖΑ και Αθανάσιος Μπούρας της ΝΔ.
Η ΔΣΟ είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Στους σκοπούς της που διακηρύχτηκαν στο ιδρυτικό της συνέδριο το 1993 στην Ορμύλια Χαλκιδικής αναφέρονται μεταξύ άλλων:
Η ανάδειξη του ρόλου της Ορθοδοξίας στο πλαίσιο της ΕΕ ως σημαντικής και αναγκαίας πολιτικής, πολιτιστικής και πνευματικής έκφρασης για τη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
Η συμβολή του οικουμενικού και ενωτικού πνεύματος της Ορθοδοξίας τόσο για την υπέρβαση των ακραίων εθνικιστικών, ομολογιακών και θρησκειακών αντιθέσεων, όσο και για την εξεύρεση αποτελεσματικών μέσων προστασίας των εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων.
Η υποστήριξη του ρόλου του Ορθόδοξου πολιτισμού ως ενωτικής δυνάμεως στην Ανατολική Ευρώπη και ως γέφυρας της Ευρώπης για τις σχέσεις της με άλλους πολιτισμούς.
Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας τόσο των χριστιανών, όσο και των πιστών των άλλων θρησκειών στις ευρωπαϊκές χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο με παρεμβάσεις στους διεθνείς οργανισμούς και στις τοπικές κρατικές αρχές.
Στη ΔΣΟ συμμετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές, τα Κοινοβούλια των οποίων είναι μέλη της οργάνωσης, από την Ευρώπη (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ομοσπονδία της Ρωσίας, Σερβία, Φινλανδία), την Αυστραλία, την Ασία (Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Συρία), την Αφρική (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Κονγκό, Μοζαμβίκη, Ουγκάντα, Σουδάν), την Αμερική (Αργεντινή, ΗΠΑ, Καναδάς).
Ανώτατο όργανο της ΔΣΟ είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της, εκτελεστικό της όργανο είναι η Διεθνής Γραμματεία, μόνιμα μέλη της οποίας είναι η Ελλάδα και η Ρωσία. Ο Πρόεδρος είναι Ρώσος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας είναι πάντοτε Έλληνας βουλευτής.
Στη φωτογραφία ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ και με τον ειδικό σύμβουλο δρ. Κώστα Μυγδάλη.
ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Να παραμείνουν τα Υποθηκοφυλακεία στο Δήμο Τεμπών
Να μην μετακινηθούν από το Δήμο Τεμπών στην Λάρισα τα δύο υποθηκοφυλακεία (Ολύμπου που εδρεύει στον Πυργετό και Κισσάβου που εδρεύει στο Συκούριο) τα οποία ξεκίνησαν να λειτουργούν ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα, ζητά με αναφορά του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Η αναφορά που απευθύνεται προς το υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, συνοδεύεται από σχετική επιστολή του Δημάρχου Τεμπών κ. Κωνσταντίνου Κολλάτου.
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω επιστολή: «Η σκέψη για οποιαδήποτε μετακίνηση των δύο παραπάνω υποθηκοφυλακείων θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες του Δ. Τεμπών και όμορων Δήμων (π.χ Αγιάς) που εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες δομές. Η αναστάτωση αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη με την έναρξη των δηλώσεων Κτηματολογίου που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και λόγω της ύπαρξης των παραλίων και των ορεινών διαμερισμάτων τα δικαιώματα δηλώσεων υπερβαίνουν κατά πολύ τις 150.000. Άρα γίνεται εύκολα αντιληπτός ο όγκος των δηλώσεων και ο αριθμός των ανθρώπων που θα εξυπηρετηθούν από τα υποθηκοφυλακεία Ολύμπου και Κισσάβου».
Διασαφηνίζεται, μάλιστα, ότι «η λειτουργία των παραπάνω υποθηκοφυλακείων δεν επιβαρύνει σε καμιά περίπτωση τον προϋπολογισμό των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό, ότι οι δαπάνες τους καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους άμισθους υποθηκοφύλακες».
Και η επιστολή καταλήγει ότι «και για ιστορικούς λόγους είναι επιβεβλημένη η παραμονή των δύο υποθηκοφυλακείων δεδομένου ότι η έναρξη και η λειτουργία τους βρίσκεται στο μέσον του 18ου αιώνα, όταν ακόμη οι περιοχές αυτές μεσουρανούσαν δίνοντας τα φώτα και το στίγμα της φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς».
ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ: Η διαπαιδαγώγηση πρώτιστος στόχος της εκπαίδευσης
Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, Μεγάλου Βασιλείου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, είναι μια ημέρα ξεχωριστή για τα ελληνικά γράμματα. Οι Οικουμενικοί Διδάσκαλοι, προστάτες της γνώσης και όλης της Παιδείας, διάνοιξαν στην εποχή τους, δια των φωτισμένων λόγων τους και κυρίως δια του απαράμιλλου προσωπικού τους παραδείγματος, νέους δρόμους για την πνευματική άνοδο των επερχόμενων γενεών.
Άνθρωποι της αλήθειας, της αυταπάρνησης και της ανιδιοτελούς προσφοράς, της μη προσκολλήσεως σε κάθε κοσμική εξουσία, αφιερώθηκαν στην υπηρεσία του ανθρώπου, ανεξαρτήτως γλώσσας, φυλής ή θρησκεύματος.
Βαθύτατοι γνώστες του ελληνικού πολιτισμού έκαναν πραγματικότητα τη σύζευξή του με τον χριστιανικό λόγο. Επεδίωξαν τη γνώση να την κάνουν κτήμα των πολλών, δίδοντας τις βασικές κατευθύνσεις της ορθής διδασκαλίας, που οδηγεί στην ηθική και πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου.
Για τούτο και η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών είναι πάντοτε επίκαιρη, και πρέπει να σκύψουμε και πάλι σε αυτήν, προσπερνώντας είτε την δύναμη της αδράνειας είτε ένα σύμπλεγμα «προοδευτικότητας» που απωθεί οτιδήποτε προέρχεται από την παράδοση.
Η διαπαιδαγώγηση και η ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών θα πρέπει και σήμερα να είναι ο πρώτιστος στόχος της εκπαίδευσης. Εκτός και αν επιδιώκουμε τη μετατροπή των ανθρώπων απλώς σε χοάνες γενικών πληροφοριών, εξειδικευμένους εργαζόμενους και επαρκείς καταναλωτές.
Το πανανθρώπινο μήνυμα της ελληνικής παιδείας είναι διαχρονικό και αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντοτε κατά νου, ώστε να μην απολέσουμε δια παντός τις πολύτιμες πνευματικές παρακαταθήκες που κληρονομήσαμε, και εν τέλει την ίδια την ταυτότητά μας».
ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Μάξιμος: Με κακούς οιωνούς ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία
Επήλθε η Νέμεσις για όσους ασκούνταν σε επαναστατική γυμναστική!
Κριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν στον Διάλογο για την Παιδεία «όταν επιδίδονταν σε επαναστατική γυμναστική τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια διαλόγου και συναίνεσης» άσκησε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής με αφορμή την ακρόαση του νέου προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) κ. Νικόλαου Θεοτοκά.
Στην παρέμβασή του ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής:
«Το ΕΣΥΠ είναι το όργανο που έχει κατ’ εξοχήν λόγο και ρόλο στην χάραξη της στρατηγικής στην Παιδεία. Ωστόσο, ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία ξεκίνησε με ιδιαίτερα πομπώδη τρόπο εκ μέρους της Κυβέρνησης, και παρά την πληθώρα λόγων και την υπεραφθονία στην σύσταση επιτροπών και υποεπιτροπών, εξελίσσεται μετ` εμποδίων, εξαιτίας της επαναστατικής γυμναστικής, που ο χώρος της εκπαίδευσης έχει πάντοτε μια έφεση.
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω, ότι στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης είχαν για δεκαετίες, ασκηθεί εντατικά στην επαναστατική γυμναστική, προσεταιριζόμενοι κάθε αίτημα, όσο παράλογο και αν ήταν. Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και γίνατε εξουσία και τώρα επικαλείστε τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας, αλλά φυσικά βρίσκετε αυτιά κλειστά και πάτε από ματαιωμένη συνεδρίαση σε ματαιωμένη συνεδρίαση. Είναι και αυτό ένα είδος «Νέμεσις» θα έλεγα.
Αλλά δεν είναι αυτή η σημαντικότερη αιτία, που όλη αυτή προσπάθεια ξεκινάει με κακούς οιωνούς. Μένει να δούμε στην πορεία, αν η Κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο όραμα, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ή μόνο μεγαλεπήβολες διατυπώσεις.
Η δαιδαλώδης, όμως, διαδικασία πολλών επιπέδων -Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πλατφόρμα Διαλόγου, Υποεπιτροπές- μια παράλληλη διαδικασία η οποία δεν έχει αρχή και τέλος, φοβούμαι ότι δεν προοιωνίζει την κατάληξη σε ένα “διά ταύτα”.
Φοβούμαι επίσης, ότι δεν συμφωνούμε όλοι στα βασικά, στις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Γιατί Εθνικοί διάλογοι για την Παιδεία, υπήρξαν και στο παρελθόν και εκεί είδαμε ότι πολλά από αυτά, τα οποία εμείς θεωρούμε παθογένειες της εκπαίδευσης, όπως η έλλειψη αξιολόγησης, το άσυλο ανομίας, οι ισόβιοι φοιτητές, η κομματικοποίηση κ.α., οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει σήμερα να διατυπώσουν τις προτάσεις για το αύριο, δεν τις αντιλαμβάνονται ως παθογένειες. Το αντίθετο μάλιστα, τις υπερασπίζονταν σθεναρά για χρόνια και αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε απόπειρα μεταρρύθμισης. Αν λοιπόν συζητούμε, καλό είναι να συζητούμε επί ρεαλιστικής βάσεως.
Βεβαίως, ένα κομμάτι της Αριστεράς, πάντα αρέσκεται σε θεωρητικές συζητήσεις, ίσως επειδή, μονίμως βρισκόταν, στη θέση της «βολικής» αντιπολίτευσης, όπου ασκούσε ανέξοδη κριτική και έκανε σχέδια επί χάρτου. Όταν λόγω διαφόρων συγκυριών και μιας ακατάσχετης υποσχεσιολογίας, ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου, είδαμε που κατέληξαν οι θεωρητικές της πλάνες και στην οικονομία και στο μεταναστευτικό. Το ίδιο φοβάμαι ότι συμβαίνει και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Εν τούτοις, θα μπορούσε ίσως αν υπάρχει η ειλικρινής πρόθεση εκ μέρους του υπουργείου -και θέλω να πιστεύω πως υπάρχει- να προκύψει ένας γόνιμος διάλογος, που θα κατέληγε, κατ’ αρχήν σε κοινές διαπιστώσεις, για τα δεινά και τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος και στη συνέχεια σε μια δέσμη λύσεων, που θα αναβάθμιζε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, την δημόσια παιδεία, τόσο ως προετοιμασία για την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών, όσο και στην δημιουργία ολοκληρωμένων και ακέραιων προσωπικοτήτων».
Όσον αφορά στην παρατήρηση του προέδρου του ΕΣΥΠ ότι «το πολιτικό σύστημα δεν έχει φτιάξει μια παράδοση διαλόγου» ο κ. Χαρακόπουλος παρατήρησε σκωπτικά «πράγματι πολλές φορές τορπιλίστηκε η όποια προσπάθεια διαλόγου, αλλά την απάντηση σε αυτό νομίζω ότι την έδωσε με την αυτοκριτική της τοποθέτησης η Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όταν είπε ότι η σκληρή αλήθεια της διακυβέρνησης, έχει διαλύσει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Θα το δεχθώ!».