Στο πλαίσιο του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας
Το σχολείο είναι χώρος συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων και φιλοξενεί πολύ νεαρά άτομα, σε καθημερινή σχεδόν βάση. Για να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες πρέπει προσεισμικά, κατά κύριο λόγο, να εμπεδωθεί τόσο απ’ τα παιδιά όσο και από τους/τις εκπαιδευτικούς η σωστή αντισεισμική συμπεριφορά και να γίνουν βίωμα κάποιοι βασικοί κανόνες αυτοπροστασίας. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες για την αντισεισμική συμπεριφορά σχολείων, ώστε να γίνουν βίωμα σε όλους οι βασικοί κανόνες αυτοπροστασίας αλλά και προστασίας σε επίπεδο ομάδας. Η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να γίνεται όχι ως μάθημα από την έδρα και εντός της τάξης αλλά εφαρμόζοντας σχέδιο έκτακτης ανάγκης για σεισμό εκτελώντας ταυτόχρονα και ασκήσεις ετοιμότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης αντισεισμική άμυνα των σχολείων. Η αντισεισμική άμυνα των σχολείων περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και τις ενέργειες που έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών στο έμψυχο δυναμικό και την υλικοτεχνική υποδομή των εκπαιδευτικών μονάδων. Ταυτόχρονα μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιδιώκεται η διαμόρφωση ατόμων με συνειδητή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού.
[wpg_thumb]
Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας με επιτυχία άσκηση ετοιμότητας στο πλαίσιο του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας. Η άσκηση ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί. Στόχος της άσκησης ήταν η ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς των παιδιών μέσω της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Η άσκηση αφορούσε την αυτοπροστασία στην τάξη κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης, την εκκένωση των αιθουσών διδασκαλίας και γενικότερα του κτιρίου αμέσως μετά το σεισμό, καθώς και την ασφαλή μετάβαση και παραμονή στο προαύλιο του σχολείου. Αρχικά, τα παιδιά ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Σχολείου για τη σκοπιμότητα και την ώρα διεξαγωγής της άσκησης, ο οποίος και τους υπενθύμισε και τους τρόπους αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης, καθώς και βασικά σημεία του σχεδίου έκτακτης ανάγκης/εσωτερικού κανονισμού-ενεργειών σε περίπτωση σεισμικού κινδύνου. Με το συνθηματικό και παρατεταμένο κτύπημα της σειρήνας οι μαθητές προφυλάχτηκαν απ’ τις πιθανές συνέπειες ενός σεισμού, ανάλογα με το χώρο όπου τους βρήκε ο συναγερμός. Στη συνέχεια, με τη λήξη του συναγερμού, πορεύτηκαν με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών με τάξη στο χώρο συγκέντρωσης, το προαύλιο του σχολείου σύμφωνα και με το σχέδιο. Με την καταμέτρηση των μαθητών στο προαύλιο και την αξιολόγηση της άσκησης όπως αυτήν έγινε απ’ το Διευθυντή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας.
Μπορούμε να επισημάνουμε ότι οι μαθητές/τριες ανταποκρίθηκαν με απόλυτη σοβαρότητα, μπόρεσαν να διαχειριστούν το φόβο και τον πανικό τους. Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί και όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Σχολείου μας. Αισιοδοξούμε ότι δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το παρόν σχέδιο σε πραγματικές καταστάσεις. Σίγουρα όμως πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην ξεχνάμε ότι μέρος του διδακτηρίου μας πρωτοκατασκευάστηκε το1924.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΝΤΑΓΙΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ