Ομιλία ενώπιον της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, παρουσία εκπροσώπων του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών.
«Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το θέμα της διεκδίκησης είμαι πεπεισμένη πως είναι τόσο πολιτικό όσο και νομικό. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι αν δεν επιδιώξει να λύσει αμετάκλητα το θέμα των γερμανικών οφειλών μια Αριστερή Κυβέρνηση, ποιος θα το κάνει; Γιατί μέχρι τώρα, όπως είπαμε 18 χρόνια, πολλές κυβερνήσεις αδιαφορήσανε, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δυστυχώς είμαστε και τώρα κάτω από ένα είδος κατοχής. Δεν λέγεται κατοχή, λέγεται επιτροπεία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση για το Δίστομο σίγουρα πρέπει να εκτελεστεί και όλες αυτές οι αποφάσεις που μπορεί να ακολουθήσουνε. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης να κάμει, επίσης, το χρέος του για το ζήτημα του δικαστικού ενσήμου. Απ’ την άλλη, πρέπει να καταλάβουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε και να προχωρήσουμε με προσοχή, στηριζόμενοι στην δυναμικότητα των κοινοτήτων και ενώσεων θυμάτων.
Για τον Νομό Λάρισας από τον οποίον κατάγομαι και είναι η εκλογική μου περιφέρεια έχουμε συντάξει, μετά από ενδελεχή μελέτη, πλήρη κατάλογο με το συνεργάτη μου, δικηγόρο διεθνολόγο με ειδίκευση στα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων Δημήτρη Κούρτη, για το σύνολο των μαρτυρικών χωριών (καταγραφές θυμάτων και υλικών καταστροφών), τον οποίον θα καταθέσουμε στην Επιτροπή κατά την επόμενη συνεδρίασή της. Είναι πολύ αναλυτικός και αποκαλύπτει το μέγεθος της θηριωδίας των Ναζί στην περιοχή, όπως για παράδειγμα έγινε στην τρεις φορές καμένη Τσαριτσάνη, όπου μαθαίνω οι κάτοικοι δημιουργούν αυτόν τον καιρό Ένωση Θυμάτων.
Τώρα, τι θα μπορούσε να γίνει στην πράξη; Εγώ μιλάω από το χώρο της τέχνης, γιατί όπως γνωρίζετε είμαι και ηθοποιός. Πιστεύω πάρα πολύ στη ιστορία της προβολής αυτού του θέματος, το είπα και σε προηγούμενη συνάντηση. Πιστεύω στη πολιτιστική διπλωματία πολύ και νομίζω ότι, μπορεί να γίνει άμεσα ένα σύντομο σποτ, 30 δεύτερα το πολύ 50, με σκοπό την προώθηση της ιστορικής μνήμης. Υπάρχει υλικό από τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, την Τσαριτσάνη και από αλλού, είναι ήδη στα χέρια μου.
Το σποτ αυτό θα προβληθεί –είναι υποχρεωμένη η δημόσια τηλεόραση να το πράξει– σε όλη την Ελλάδα μέσω της ΕΡΤ. Και με παρέμβασή μου στα αρμόδια υπουργεία αλλά και μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας στην οποίαν είμαι πρόεδρος θα προωθηθεί και στο εξωτερικό. Διότι, ας το πούμε ντόμπρα και σταράτα όπως λέμε στην Λάρισα, δεν φτάνουν μόνο οι επετειακές εκδηλώσεις.
Τα παιδιά που πηγαίνουν στις επετειακές εκδηλώσεις, βαριούνται, το βλέπουν και σαν ευκαιρία για να χάσουμε το μάθημα. Απαιτείται νέα προσέγγιση στην αφύπνιση της μνήμης. Μια από τις πτυχές αυτής, κατά τη γνώμη μου, είναι τούτο το σποτ να επαναλαμβάνεται σε σχολειά και σε χώρους πολιτισμού. Υπήρχε στο μετρό αν και ξέρω πως έχει πλέον καταργηθεί. Είναι πάρα πολύ αρνητικό το ότι καταργήθηκε και θεωρώ χρέος μας να αναγκάσουμε τις αρχές να το επαναφέρουν.
Και έπειτα μην λησμονούμε γενικά τη δύναμη της Τέχνης. Αυτή μπορεί να πετύχει ακόμη κι εκεί που η διπλωματία αποτυγχάνει. Όπως μου ανέφερε και ο Υπουργός των Εξωτερικών, κ. Νικόλαος Κοτζιάς, πρέπει να έχουμε πίστη στην πολιτιστική διπλωματία. Προτείνω να εγκαινιαστούν με την αρωγή των μαρτυρικών κοινοτήτων και των συλλογικοτήτων τους εκθέσεις, παραστάσεις και δρώμενα μουσικά, που θα επικεντρώνονται σε αυτό το θέμα με εμβέλεια τόσο στην ημεδαπή όσο και στο εξωτερικό.
Θα κλείσω, με τα λόγια της Αγγέλας Παπάζογλου –παράσταση που έχω προσφέρει γι’ αυτόν τον σκοπό– καθώς η Αγγέλα εξιστορεί τα πάθια του Λαού μας από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Η ηρωίδα, λοιπόν, λέει «μην ξεχνάς είναι αμαρτία να ξεχνάς».
Και σας δίνω τον λόγο μου πως θα κάνω ό,τι περνά απ’ το χέρι μου τούτη εδώ η Επιτροπή να εκπληρώσει την εθνική της αποστολή και τούτη εδώ η Βουλή να μην ξεχάσει.
Σας ευχαριστώ».