Τα εμπόδια των ασθενών με ηπατίτιδα C στην πρόσβαση στα καινούρια φάρμακα αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Στην από 15/12/2015 επιστολή του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» προς τον Υπουργό Υγείας υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει περιοριστικά κριτήρια που δεν συνάδουν με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής: «Μέχρι στιγμής, με βάση τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, πρόσβαση έχουν μόνο οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο κίρρωσης! … Επίσης, στα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για τις περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της HCV όπως γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, σεξουαλικά ενεργοί ομοφυλόφιλοι άνδρες ενεργοί χρήστες ναρκωτικών και έγκλειστοι… Όλες οι παραπάνω κατηγορίες κατά τον ΕΟΠΥΥ είναι ασθενείς “ολίγον άρρωστοι για καινούργια θεραπεία” και τους καταδικάζει να πρέπει να φτάσουν στο στάδιο της κίρρωσης ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία».
Για να αντιμετωπιστεί το θέμα του κόστους των καινούριων φαρμάκων, θα μπορούσε να ακολουθηθεί άμεσα το επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μέσω διαπραγματεύσεων του κόστους με τις εταιρείες, κατάφερε να έχει ήδη 14.000 ασθενείς σε θεραπεία μέσα στο 2015, τη στιγμή που η Ελλάδα δεν ξεπερνά τους 1100 από τις αρχές του 2014. Εξάλλου, υπάρχουν μελέτες σχέσεις κόστους-αποτελεσματικότητας που έχουν εκπονηθεί από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως ο NICE της Αγγλίας, και δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για θεραπείες cost saving και όχι απλά cost effective. Επιπλέον, από το Σεπτέμβριο του 2015 λειτουργεί στην Ελλάδα μητρώο παθήσεων για την ηπατίτιδα C (τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΠΥΥ μέσα στο 2016), το οποίο αποτελεί αξιόπιστο διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια του ΕΟΠΥΥ, καθώς δίνει την δυνατότητα να γνωρίζει το κράτος το ακριβές ποσοστό επιτυχίας των καινούριων θεραπειών και να ελέγχει απολύτως τη δαπάνη.
Το Ποτάμι ρωτά αν θα συσταθεί και πότε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και ποιοι θα κληθούν να συμμετέχουν. Επίσης, ποια μέτρα πρόληψης θα λάβει το Υπουργείο για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας C ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, δεδομένου ότι ο επιπολασμός της ασθένειας στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα αγγίζει το 80%;
Μπαργιώτας: «Ο κουρασμένος, εξοργισμένος και ηθικά καταβεβλημένος γιατρός στην εφημερία είναι πιο επικίνδυνος από έναν κακό και αγράμματο γιατρό»
Ξανθός: «Η Οδηγία της ΕΕ για το ωράριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα υπάρξει σχέδιο σταδιακής κάλυψης των κενών»
Με τη φράση «Οι αποκαρδιωμένοι και πραγματικά ηθικά καταβεβλημένοι και κουρασμένοι γιατροί στην εφημερία αποτελούν πρόβλημα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» επιχείρησε ο Βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, να αναδείξει το σοβαρό θέμα με τα εξαντλητικά ωράρια των γιατρών και το προβληματικό σύστημα των εφημεριών κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο βουλευτής «Υπάρχουν ολόκληρες ημέρες συνεχούς εφημέρευσης με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα σοβαρό ασφάλειας στην εφημερία. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για το περίφημο brain drain και τη αναχώρηση πολλών γιατρών, ο συνδυασμός δηλαδή εξευτελιστικών αμοιβών και εξευτελιστικών συνθηκών εργασίας. Ξέρετε καλά ότι το σύστημα είναι άνισο, είναι στον αέρα. Οι εφημερίες παράγονται με μία επίκληση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, όπου η λέξη «ασφαλείς» είναι συνδικαλιστική αναφορά χωρίς περιεχόμενο, χωρίς μετρήσιμα κριτήρια. Κανείς δεν ξέρει γιατί εδώ εφημερεύουν τρεις κι εκεί εφημερεύουν τέσσερις. Είναι ένα σύστημα απαρχαιωμένο, πελατειακό στη διάθεση και στη διακριτική ευχέρεια των διοικητών και των κομματικών διοικήσεων των Υ.ΠΕ, οι οποίες παράγουν εφημερίες με κριτήρια αλλότρια και όχι βάσει των πραγματικών αναγκών». Στη συνέχεια επέκρινε την ηγεσία του Υπουργείου για αδράνεια και ακατάσχετη θεωρητικολογία. «Πολύ φοβάμαι ότι κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία ως η πιο καθεστωτική και συντηρητική ηγεσία του Υπουργείου, μιας και δεν βλέπω πουθενά καμία διάθεση μετατροπής. Δεν νομίζω ότι από μόνοι τους οι διορισμοί καινούριων γιατρών -που είναι αναγκαίοι και δεν έρχονται κιόλας- είναι η απαραίτητη λύση. Το σύστημα του εφημεριών- όπως και πολλά άλλα πράγματα- χρειάζεται πραγματική μεταρρύθμιση. «Πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία, δηλαδή για το εφημεριακό πρότυπο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Υγείας, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα, ομολόγησε με κυνισμό ότι «Με τα δεδομένα της στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας αυτή η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ωράριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι απολύτως σαφές αυτό… Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα στάνταρντς ασφαλείας στην λειτουργία των νοσοκομείων και η ποιότητα της φροντίδας. Άρα, η εκκρεμότητα υπάρχει. Έχω ήδη στείλει επιστολή στην Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών και τους καλώ σε διάλογο για μια επικαιροποιημένη κλαδική συμφωνία κι έχουμε προγραμματίσει και μία συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας στα μέσα του Φλεβάρη, ακριβώς για να θέσουμε όλο αυτό το πλαίσιο, να θέσουμε την πραγματική κατάσταση και την πραγματική δυνατότητα της χώρας και προφανώς με ένα σχέδιο σταδιακής κάλυψης των κενών να υπάρξει μια προοδευτική εναρμόνιση της χώρας μας απέναντι σε αυτή την απαίτηση».