Δεν μυρίζει, δεν μολύνει το περιβάλλον, δεν ενοχλεί τους κατοίκους. Αντίθετα μάλιστα, είναι κοινωνικά χρησιμότατο και αποφέρει οικονομικά οφέλη: τί είναι;
Η απάντηση στο αίνιγμα είναι απλή, δεν είναι απόμακρη. Είναι το ηλεκτρικό ρεύμα από…τυρόγαλο.
Το τυρόγαλο, το ξέρουμε όλοι. Είναι ένα παρα-προϊόν του τόπου μας, είναι δίπλα μας, το μυρίζουμε κάθε μέρα, το αισθανόμαστε, μας απασχολεί, μας ενοχλεί, ψάχνουμε λύσεις. Το προϊόν που απομένει μετά την παραγωγή φέτας ή άλλων τυριών, αυτό που παλαιότερα δίναμε καθημερινά στα οικόσιτα γουρούνια που είχαμε στα χωριά μας, το προϊόν που λόγω των μεγάλων ποσοτήτων τυριών που παράγουμε έγινε μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας (μόλυνση του εδάφους, των υδάτων, του αέρα, κοκ).
Κι όμως η επιστήμη προχωρεί και βρίσκει λύσεις. Υπάρχει η διαδικασία της βιοδιάσπασης, η διαδικασία της αποσύνθεσης, η διαδικασία της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος…διαλέγετε και αποφασίζετε.
Για να το δούμε όμως πρακτικά. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει επενδύσεις, χρήση νέων τεχνολογιών, δημιουργία θέσεων εργασίας και …παραγωγή προϊόντων για την αγορά. Στις Κυκλάδες το τυρόγαλο χρησιμοποιείται σε ορισμένα νησιά με τα κλαδέματα και τα χόρτα, για την παραγωγή λιπασμάτων για τα χωράφια και τους κήπους…Στη Γαλλία, με τη διαδικασία των βακτηρίων και την χρήση του μεθανίου, παράγουν σήμερα με το τυρόγαλο …ηλεκτρικό ρεύμα.
Η σύγχρονη τάση για εξεύρεση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, δίνει νέες προοπτικές στις πρώτες ύλες (άχυρο, κλαδέματα, παραπροϊόντα τυροκομείων ή σφαγείων, κοκ). Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν κι έτσι αφενός γίνονται καινούργια προϊόντα, αφετέρου λύνονται σοβαρά οικολογικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
Τί χρειάζεται να γίνει; Πρώτα, χρειάζεται θέληση. Οταν υπάρχει θέληση βρίσκονται και οι τρόποι και τα χρήματα. Εν προκειμένω τα νέα προϊόντα αποδίδουν οικονομικά, συνεπώς η τυροκομική επιχείρηση, ή ο Συνεταιρισμός των παραγωγών που θα επενδύσει, πέρα από τις επιδοτήσεις θα έχει και οικονομικά οφέλη. Ηλεκτρικό ρεύμα ή λίπασμα από τυρόγαλο….. Με χρήση νέων μεθόδων, με την βοήθεια των ειδικών επιστημόνων, με τις νέες τεχνολογίες.
Αντί λοιπόν να κλείνουμε τα μάτια, αντί να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε το πρόβλημα, ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιες λύσεις ταιριάζουν εδώ, με βάση τις ποσότητες που παράγουμε, τις εμπειρίες άλλων περιοχών, την διασύνδεση με την αγορά.
Υπάρχει η διάθεση, η θέληση, η βούληση; Θα δείξει….
Αθανάσιος Θεοδωράκης,
πολιτικός επιστήμονας