Ο πρώτος «αριστερός» προϋπολογισμός αποτυπώνει τη συντριβή της πολιτικής της Κυβέρνησης
Στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική ξεκίνησε την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2016 ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Ο Προϋπολογισμός κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τηρηθεί. Θα εκτροχιαστεί και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Η δήλωση «φέρνω τροπολογία, αλλά δεν θα την εφαρμόσω» του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, δείχνει τις προθέσεις και τη νοοτροπία της κυβέρνησης. Ο πρώτος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Αριστεράς αποτυπώνει τη συντριβή της πολιτικής με την οποία η Κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία και συνέχισε όλο το 2015. Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος, λέει η έκθεση του Προϋπολογισμού, έχει επιδεινωθεί σημαντικά το 2015 και μάλλον θα επιδεινωθεί και το 2016, σε μια εποχή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης αυξάνεται, καθώς φαίνεται ότι οι πάντες αρχίζουν να βγαίνουν από την ύφεση και από το τέλμα της κρίσης. Οι πάντες εκτός από την Ελλάδα».
Ο βουλευτής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό και τόνισε «Είναι μία λογιστική αποτύπωση χωρίς καμία έμπνευση. Δεν είναι ένας Προϋπολογισμός με όραμα. Δεν έχει εξειδικευμένες δράσεις σε κανένα επίπεδο. Το καλύτερο που μπορεί να βρει κανείς στην έκθεση του Προϋπολογισμού είναι οι γενικόλογες υποσχέσεις του τύπου «πάταξη της διαφθοράς» ή «μείωση της εισφοροδιαφυγής», χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς προγραμματισμό. Ποιος είναι ο εθνικός στόχος για το 2020; Πώς τον εξυπηρετεί ο Προϋπολογισμός του 2016; Φέρνοντας στα ίσα κάποιους λογαριασμούς; Είναι η περικοπή του χρέους, του Άγιου Δισκοπότηρου της κοινωνίας μας και ο στόχος της χώρας για την επόμενη τριετία; Είναι η έξοδος στις αγορές -που ακούω από κάποιους όψιμους νεοφιλελεύθερους της κυβερνητικής παράταξης; Πού είναι οι εμπροσθοβαρείς επενδύσεις που αποτέλεσαν πυλώνα του προεκλογικού αγώνα τον Σεπτέμβριο; Πού είναι η στήριξη της ανάπτυξης; Πού είναι τα αναπτυξιακά μέτρα, έστω αυτά που πιστεύατε εσείς ότι έπρεπε να γίνουν; Η μεταφορά βαρών στα ανώτερα στρώματα; Εκτός και αν ο ορισμός «πλούσιος» είναι ο ορισμός Μανώλη Γλέζου, δηλαδή 20.000 ευρώ και πάνω οικογενειακό εισόδημα, γιατί αλλιώς δεν βρίσκονται, δεν υπάρχουν μεταφορές βαρών στα ανώτερα στρώματα».
«Διοικήσεις Νοσοκομείων: από το σεμνά και ταπεινά… στο πρώτη φορά αριστερά με πελατειακά κριτήρια, απροκάλυπτα κομματικά και ευνοιοκρατικά»
Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή -τον Ιανουάριο 2015- ήταν η αντικατάσταση των Διοικητών των νοσοκομείων. Τόσο σημαντική προτεραιότητα που απορρόφησε ολοκληρωτικά σχεδόν τη δραστηριότητά του για 11 ολόκληρους μήνες. Τα νοσοκομεία καταρρέουν εγκαταλελειμμένα, από την ερχόμενη εβδομάδα όμως θα έχουν διοικήσεις εμπιστοσύνης.
Μετά από ένα απίθανο σίριαλ τροπολογιών, δηλώσεων, διορθώσεων και νέων τροπολογιών, τελικά το Υπουργείο κατόρθωσε μετά από ένα χρόνο σχεδόν να «ξεφορτωθεί» τους υπηρετούντες Διοικητές. Χρειάστηκε πρώτα, μετά την ταπεινωτική αναπομπή της τροπολογίας Κουρουμπλή από την Τρόικα, να στήσει μια «αδιάβλητη επιτροπή αξιολόγησης» η οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έσπασε κάθε ρεκόρ αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις περίφημες συνεντεύξεις των δέκα λεπτών. Κωμικές καταστάσεις, για να ξεγελαστούν οι κουτόφραγκοι που απαιτούν αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Ακολουθεί λίαν συντόμως το δεύτερο επεισόδιο της κωμικής σειράς με τίτλο «αδιάβλητες προσλήψεις». Άρχισε ήδη και θα είναι σίγουρα συντομότατη. Έτσι κι αλλιώς, η λίστα είναι έτοιμη από το Μάιο. Φυσικά, για μια ακόμη φορά, το λογαριασμό θα τον πληρώσουμε όλοι. Αν και το Υπουργείο αρνείται να δώσει στοιχεία, οι απολύσεις οδηγούν σε αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τους απολυθέντες διοικητές. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι υπεύθυνοι: Ο πρόεδρος της «αδιάβλητης» επιτροπής αξιολόγησης, έχει ο ίδιος προσφύγει στα δικαστήρια και έχει δικαιωθεί και αποζημιωθεί ως παρανόμως απολυθείς το 2004.
Είναι αλήθεια πως οι Διοικητές των νοσοκομείων είχαν επιλεγεί με τον ίδιο προσχηματικό τρόπο, όπως και οι προηγούμενοι. Αυτό όμως δεν αποτελεί νομιμοποιητικό επιχείρημα για μια κυβέρνηση που θέλει να επικαλείται την ισονομία και την αξιοκρατία. Ο διορισμός ημετέρων σε θέσεις ευθύνης στα νοσοκομεία αποτελεί τη βασική αιτία της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς που βασιλεύουν στο σύστημα.
Σύντομα θα ανακοινωθούν ονόματα και βιογραφικά των νέων Διοικητών. Θα μάθουμε λοιπόν και τα προσόντα και την αναλογία ΣΥΡΙΖΑ προς ΑΝΕΛ που θα αντικαταστήσει το περίφημο 4-2-1. Για μια ακόμη φορά χάθηκε μια ευκαιρία. Οι κομματικές διοικήσεις αντικαθίστανται από κομματικές διοικήσεις και τα αποτελέσματα είναι προδιαγεγραμμένα. Για μια ακόμη φορά η καινούρια κυβέρνηση συμπεριφέρεται, όπως οι παλιές. Με πελατειακά κριτήρια, απροκάλυπτα κομματικά και ευνοιοκρατικά.
Κώστας Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι
Υπεύθυνος του τομέα Υγείας του κόμματος
«Σοβαρότατες ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων σε πολλά νοσοκομεία»
Το θέμα αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Οι οριζόντιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ σε οριακή λειτουργία. Αναλυτικότερα, το 2009 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1,252 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2010 1,084 δισ. ευρώ, το 2011 έπεσε στα 832 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 στα 761 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώθηκε έτι περαιτέρω στα 642 εκατ. ευρώ, το 2014 σε 543 εκατ. και το 2015 σε 495 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη από 1,252 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 θα φτάσει τα 530 εκατομμύρια το 2018, μειούμενη δηλαδή κατά 58% σε εννέα χρόνια. Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πλέον πραγματικότητα και οι ασθενείς καλούνται να προμηθευτούν από εξωτερικά φαρμακεία φάρμακα που θα έπρεπε να τους παρέχονται ενδονοσοκομειακά. Το Υπουργείο Υγείας με την από 03/12/2015 ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τις ελλείψεις και ενέκρινε την αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ) προκειμένου να «διασφαλιστεί η κανονικότητα στην παροχή φαρμάκων, η κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων ομάδων και η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».
Ήδη, στο Λαϊκό Νοσοκομείο οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα, αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τα προμηθευτούν. Το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς. Ωστόσο, ενώ περίμενε τρία εκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, έλαβε μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο. Σε οριακό σημείο είναι και ο Ευαγγελισμός που έχει δει τη δαπάνη για φάρμακα να κάνει βουτιά μόνο την τελευταία τριετία κατά 25% από τα 32 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 και το 2014 στα 24 εκατ. ευρώ το 2015. Τον τελευταίο μήνα με εσωτερική κατανομή κονδυλίων κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία βέβαια αρκούν μόνο για επείγουσες ανάγκες. Ωστόσο, πλέον είναι αδύνατες ακόμα και οι εσωτερικές μετακινήσεις κονδυλίων, καθώς τελειώνει η χρονιά και μαζί τα χρήματα από όλους τους κωδικούς. Το Ποτάμι ρωτά αν θα υπάρξει πρόσθετη επιχορήγηση, αφού η πίστωση δεν λύνει το πρόβλημα, δεδομένου ότι είναι εικονική αύξηση του προϋπολογισμού που δεν συνοδεύεται από ρευστό.
«Η Δημόσια Υγεία σε κώμα»
To Ποτάμι με επίκαιρη επερώτηση 10 βουλευτών του προς τον Υπουργό Υγείας αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα συσσωρευμένα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες για τεκτονικές αλλαγές, φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια αναποτελεσματική πολιτική των παλαιότερων κυβερνήσεων. Τα δείγματα γραφής της, 11 μήνες τώρα, θυμίζουν όλο και περισσότερο τους προκατόχους της (κομματικοί διορισμοί στις Υ.ΠΕ και τα Νοσοκομεία, διαχείριση και όχι επίλυση προβλημάτων).
Με την επίκαιρη επερώτηση, που είναι η πρώτη για θέματα υγείας στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό απαντήσεις και κυρίως πράξεις για όλα τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της υγείας. Το Ποτάμι έχει ήδη καταθέσει δέσμη προτάσεων για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βασικούς άξονες την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τους μετρήσιμους στόχους και τη διαφάνεια, με αξιοκρατική διοίκηση, με δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας στη βάση ενός Υγειονομικού Χάρτη πραγματικών αναγκών, με διαφανή λειτουργία του συστήματος προμηθειών, με στροφή στην πρόληψη, με ενισχυμένα ΤΕΠ, με απόλυτη μηχανοργάνωση, με διασφάλιση των προϋποθέσεων ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.