Το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Αστυνομικού Σταθμού Κρανιάς Ελασσόνας παραμένει «ανοιχτό», όπως προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Τόσκα στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, που έθεσε το θέμα με Αναφορά του στη βουλή, μετά από σχετικό αίτημα της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κρανέας κας Αναστασίας Κουτσιώρα.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει κατά λέξη τα εξής:
«Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σας γνωρίζουμε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα στην παρούσα φάση, από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος εξετάζονται και αξιολογούνται, κατά τρόπο συνολικό και ορθολογικό, οι προτάσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, αναφορικά με τις απαιτούμενες οργανωτικές μεταβολές στις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερες για τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν και οι προτάσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας.
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση της προαναφερθείσας διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί σε ενιαία βάση, με τη σύνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και γεωγραφικές ή άλλες ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της επικράτειας, πάντοτε με γνώμονα αφενός την εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών Υπηρεσιών αφετέρου δε την αναβάθμιση του προσφερόμενου έργου στον τομέα της αστυνόμευσης και τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».
ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Η φορολόγηση στο κρασί θα πλήξει την ανταγωνιστικότητά του
«Αξιώσεις που με σθένος αποκρούσαμε στο παρελθόν, όπως η φορολόγηση στο κρασί, δυστυχώς υιοθετούνται σήμερα, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος που αποτελεί άξιο πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού. Οι συνέπειες για τους παραγωγούς και τον κλάδο της οινοποιίας, όπως είχα την ευκαιρία να αναπτύξω και από το βήμα της βουλής, θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Έστω και την ύστατη στιγμή ευελπιστώ να το αντιληφθεί η κυβέρνηση και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς το Δήμο Τυρνάβου, με αφορμή την εκδήλωση για την «Αμπελοκαλλιέργεια – Οινοποίηση – Απόσταξη».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, επισημαίνει επίσης ότι «στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η διαδρομή για την κατάκτηση μεγάλων, πιο ανταγωνιστικών αγορών, προϋποθέτει δράσεις που δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν υπάρχει οργανωμένη παραγωγική βάση και πλήρης αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε».
Και προσθέτει ότι «με βάση αυτή τη λογική, εργάστηκα στο αυστηρό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη βελτίωση της οργάνωσης της παραγωγικής βάσης:
Αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, επιδοτήσαμε την αναδιάρθρωση των αμπελουργικών εκτάσεων με ποιοτικότερες και εμπορικότερες ποικιλίες, που μπορούν να κερδίσουν τις διεθνείς αγορές.
Προχωρήσαμε στην κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από το Εθνικό Απόθεμα.
Χορηγήσαμε νέα δικαιώματα φύτευσης σε εκτάσεις που προορίζονται για πειραματικούς σκοπούς με ποικιλίες που καταχωρίσαμε στο αμπελουργικό Μητρώο.
Ικανοποιήσαμε το αίτημα για επιδοτούμενο πρόγραμμα εφαρμογής και αντιβρόχινων μεμβρανών μαζί με τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες στους αμπελώνες μέσω του ΕΛΓΑ.
Ταξινομήσαμε οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και σταφιδοποιίας και θεσπίσαμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διαδικασία ταξινόμησης των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
Προωθήσαμε τη δήλωση ηλεκτρονικής συγκομιδής για να γνωρίζουμε τι παράγουμε και σε ποιες ποσότητες, ώστε να προωθούμε πιο συντονισμένα εξωστρεφείς δράσεις.
Αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για την προώθηση των προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγει με την προτροπή «η πολιτεία να πράττει τάχιστα, αξιοποιώντας στο έπακρο όποιο εργαλείο μας δίνει η συμμετοχή μας στον πυρήνα της ΕΕ, είτε για αναδιάρθρωση του κλάδου και των προϊόντων του, είτε για τη χρηματοδότησή τους».
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΦ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Φέρνετε «λαιμητόμο» στις συντάξεις!
«Επειδή οι αγρότες έχουν καεί στον χυλό, φυσούν και το γιαούρτι, όπου ‘‘χυλός’’ είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες κι αντ’ αυτών ήρθε το μνημόνιο με τον φορολογικό Αρμαγεδδώνα που το συνοδεύει, ρωτώ ποια από τις δύο εισηγήσεις γίνεται δεκτή στην Κυβέρνηση; Η εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60 ευρώ ή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ;». Το συγκεκριμένο ερώτημα διετύπωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε στην παρέμβασή του ότι η «κυβέρνηση που προτίθεται να τριπλασιάσει, σύμφωνα με το μνημόνιο που συνομολόγησε, τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους συνταξιούχους αγρότες, λέγοντας ότι επίκεινται αυξήσεις 60 ευρώ στην κατώτερη σύνταξη. Προς τούτο υπάρχουν σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Αποτέλεσαν πρωτοσέλιδο θέμα στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας (22.10.15). Ωστόσο, τρεις μέρες μετά, (25.10.15), άλλο πρωτοσέλιδο της ιδίας εφημερίδας επικαλείται δηλώσεις και διαρροές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι «θα μειωθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, ενώ ο στόχος του υπουργείου είναι πρόσθετα έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών».
Ο κ. Χαρακόπουλος ρώτησε ακόμη «πόσοι είναι τέλος πάντων οι εν δυνάμει δικαιούχοι αυτής της αύξησης των 60 ευρώ και ποιο το ακριβές κόστος από την υλοποίηση της εξαγγελίας, αν μπορεί ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός οργανισμός να σηκώσει το βάρος μιας γενναίας αύξησης 60 ευρώ στην κατώτερη σύνταξη κι αν όχι, ποιος θα αναλάβει το κόστος υλοποίησης της εξαγγελίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης».
Η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Εργασίας, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τις προθέσεις της, καθώς ο κ. Πετρόπουλος περιορίστηκε να κάνει λόγο γενικώς για το ότι η κυβέρνηση «προχωρά σε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που, βεβαίως, χρειάζεται και ο ΟΓΑ».
Ο κ. Χαρακόπουλος μετά τη ασάφεια των απαντήσεων του αρμόδιου υφυπουργού υπογράμμισε ότι «καταλαβαίνω τη δυσκολία στην οποία βρίσκεστε, διότι υποκλέψατε την ψήφο των πολιτών πριν από δύο μήνες στις εκλογές, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, με εξαγγελίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη. Υποσχεθήκατε 13η σύνταξη στους αγρότες, αύξηση των συντάξεων. Θεωρούσατε υπερβολικές τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 5% του «mail Χαρδούβελη» και σήμερα ξεχάσατε όλες τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Θεωρείτε πλουσίους όσους λαμβάνουν σύνταξη 1.000 ευρώ και κυριολεκτικά φέρνετε ‘‘λαιμητόμο’’ σε συντάξεις και ΕΚΑΣ. Πέραν τούτου, ταυτόχρονα έχετε επιβάλει κυριολεκτικά στάση πληρωμών. Δεν καταβάλλετε συντάξεις ούτε εφάπαξ σε νέους συνταξιούχους». Και κατέληξε λέγοντας: «φοβούμαι, λοιπόν, ότι αυτές τις μέρες καταρρέει και αυτός ο μύθος της κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς. Αναρωτιέστε πραγματικά πώς μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο, σχεδόν δύο χρόνια, να λάβουν συντάξεις;».