Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κλείνουν και θα παραμείνουν κλειστές για άγνωστο χρόνο όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου Ελασσόνας. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στις 5 Νοεμβρίου 2015 μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, ο οποίος ενημέρωσε το συμβούλιο ότι καμία παιδική χαρά του Δήμου Ελασσόνας δεν πληροί τους όρους ασφαλούς λειτουργίας, σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σερετίδης, αφού πήρε το λόγο, είπε ότι με την υπ’ αριθμό 28492/2009 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών όπως ισχύει σήμερα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων. Οι ενέργειες του Δήμου για την προσαρμογή των παιδικών χαρών στις προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης έχουν ήδη δρομολογηθεί μετά τη διαπίστωση ότι αυτές δεν πληρούν τους όρους ασφαλούς λειτουργίας. Για το λόγο αυτό πρότεινε τη διακοπή λειτουργίας όλων των παιδικών χαρών έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του προβλεπόμενου από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση πιστοποιητικού καταλληλότητας για κάθε μία από αυτές.
Και ενώ η απόφαση σφράγισης των παιδικών χαρών ήταν υπόθεση μόνο του δημάρχου (ή του αρμόδιου αντιδημάρχου κατά περίπτωση), η δημοτική αρχή επέλεξε να μετακυλίσει το πολιτικό κόστος μιας ομολογουμένως δύσκολης απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο υπό το φόβο τυχόν ατυχημάτων συναίνεσε στη σφράγιση όλων των παιδικών χαρών. Με την άνεση λοιπόν της χειμερινής περιόδου, κατά την οποία το κλείσιμο αυτό δε θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, η δημοτική αρχή εξασφάλισε πολιτικό χρόνο μέχρι την άνοιξη, καθώς η τεχνική προσαρμογή απαιτεί ένα κονδύλιο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που μάλλον δεν είναι αποφασισμένη να το διαθέσει.
Το θέμα φαίνεται ότι πέρασε στα “ψιλά” του δημοτικού συμβουλίου, καθώς μόνο η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για το κλείσιμο των παιδικών χαρών. Όσο για τις λοιπές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ούτε λέξη για την κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής, η οποία ενώ γνώριζε το πρόβλημα ήδη από την έναρξη της θητείας της, δε έκανε την παραμικρή κίνηση προσαρμογής. Και δεν αποτελούν άλλοθι ούτε τα βαψίματα και ο χλοοτάπητας στην κεντρική πλατεία, ούτε η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος στο πρόγραμμα Leader για τέσσερις από αυτές σε τέσσερα χωριά του δήμου, καθώς ούτε η έγκριση της πρότασης είναι θεωρητικά εξασφαλισμένη, ούτε αντιμετωπίζει στο σύνολό του το πρόβλημα των πενήντα και πλέον παιδικών χαρών.
Στην ουσία τώρα του προβλήματος, οι παιδικές χαρές πρέπει οπωσδήποτε να αναμορφωθούν. Σε πολλές από αυτές δυστυχώς δεν τηρούνταν ούτε οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας. Και πλέον η αναμόρφωση δεν επιβάλλεται μόνο από τη νομοθεσία, επιβάλλεται από τις συνθήκες ασφάλειας που ζητούν οι γονείς για τα παιδιά τους. Από την άλλη, ο αριθμός των παιδικών χαρών είναι οπωσδήποτε μεγάλος για τον αριθμό των παιδιών του δήμου, επομένως το επόμενο αγκάθι στη δημοτική αρχή θα είναι η επιλογή.
Τα κριτήρια της επιλογής και των προτεραιοτήτων είναι σίγουρα ένα σοβαρό θέμα, στο οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ερευνηθεί και να συζητηθεί ειδικά με τους γονείς των μικρών παιδιών. Ας ελπίσουμε ότι η άνοιξη δε θα φέρει γκρίνιες, μαζί με τα χελιδόνια…