ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΙΛΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, στο οποίο φοιτούν παιδιά που προέρχονται από έντεκα οικισμούς, δίνοντας έμφαση τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών εκπαιδευτικού χαρακτήρα επισκέφτηκαν στις 10 Οκτωβρίου 2015 την τοπική Κοινότητα του Πυθίου.
Το Πύθιο βρίσκεται χτισμένο στην πλαγιά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 680μ. και σε στρατηγικής σημασίας θέση, στην είσοδο των στενών της Πέτρας. Είναι γνωστό ότι το Πύθιο μαζί με την Άζωρο και την Δολίχη αποτελούσαν την αρχαία Περραιβική Τριπολίτιδα.
Στα βράχια της Δυτικής και Βορειοδυτικής ομαλής πλευράς, στο λόφο Άγιοι Απόστολοι του Πυθίου βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας, ερείπια αρχαίου και Παλαιοχριστιανικού Πυθίου. Εκεί υπήρχε ο αρχικός οικισμός και το ύψωμα του αποτελούσε την ακρόπολή τους. Στις υπώρειες του λόφου Άγιοι Απόστολοι οι αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν έφεραν στο φως σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, λείψανα τριών ναών της ρωμαϊκής εποχής του Απόλλωνα Πυθίου, του Ποσειδώνα Πατρώου και της Αρτέμιδας Αγαγυλαίας. Και τα τρία οικοδομήματα χρονολογούνται στα χρόνια του αυτοκράτορα Οκταβιανού
Αυγούστου. Τον χώρο αυτόν επισκεφτήκαμε αρχικά με τους μαθητές μας.
[wpg_thumb]
Συνεχίζοντας την διαδρομή μας κατευθυνθήκαμε νοτιοανατολικά του χωριού Πυθίου όπου βρίσκεται κτισμένος ο ναός της Παναγίας. Ο ναός σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, που βρίσκεται εσωτερικά του υπερθύρου της δυτικής θύρας του καθολικού, χρονολογείται το 1638. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ναός της Παναγίας, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν μοναστήρι.
Ο ναός είναι λιθόκτιστος, αρχιτεκτονικού ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με δίρριχτη στέγη. Χωρίζεται σε ευρύχωρο νάρθηκα και στο εσωτερικό του κυρίως ναού, ενώ τα κλίτη χωρίζονται με βραχείς και στερεούς κίονες. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι πλούσιες σε θεματολογία από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, παραστάσεις αγίων και μαρτύρια.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού αποτελεί το κυλινδροειδές καμπαναριό. Πρόκειται για το μοναδικό κυκλικό κωδωνοστάσιο στο
θεσσαλικό χώρο, καθώς η μοναστηριακή αρχιτεκτονική χρησιμοποιούσε πάντα το μοναστηριακό τετράγωνο. Στο ναό της Παναγίας, στα αριστερά της εισόδου, σώζεται καμαροσκέπαστη κρύπτη. Στην κρύπτη της μονής οργανώθηκε φωτογραφική έκθεση που προβάλλει την ιστορία και τα μνημεία του Πυθίου.
Και η διαδρομή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο χώρο του ιππικού ομίλου.