«Μονομερής ενημέρωση ευρωβουλευτών για τα αίτια της ανεργίας στην Ελλάδα»
Παρέμβαση Κ. Κούνεβα κατά τη χθεσινή ακρόαση Γ. Κατρούγκαλου στην επιτροπή Απασχόλησης του Ε.Κ. – Μελέτη νεοφιλελεύθερης πνοής προκαταλαμβάνει τους ευρωβουλευτές
Την προσπάθεια να χειραγωγηθούν οι απόψεις των ευρωβουλευτών για τα πραγματικά αίτια της πρωτοφανούς ανεργίας στην Ελλάδα από μονομερείς προσεγγίσεις μελετητών με νεοφιλελεύθερες απόψεις ανέδειξε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, κατά τη χθεσινή ακρόαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι στα συνοδευτικά υλικά προετοιμασίας των ευρωβουλευτών για την ακρόαση του Έλληνα υπουργού δεσπόζουσα θέση είχε μελέτη στην οποία διατυπώνονται γνωστές και πολιτικά προκατειλημμένες κοινοτοπίες, κατά τις οποίες για την υψηλή ανεργία στη χώρα φταίει μόνο η καθυστέρηση στις «διαρθρωτικές αλλαγές» και όχι τα ίδια τα υφεσιακά μέτρα των μνημονίων. Η συγκεκριμένη μελέτη η οποία , διανεμήθηκε και την ώρα που ήταν στο βήμα της Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας και είχε ανατεθεί από το Τμήμα Πολιτικής του Ε.Κ. είναι χαρακτηριστική για τη νεοφιλελεύθερη μονομέρειά της. «Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή Απασχόλησης δεν ασπάζεται τις απόψεις του κυρίου που έκανε τη μελέτη, και γι’ αυτό άλλωστε δίνει σήμερα βήμα στον υπουργό Εργασίας», επεσήμανε η Κ. Κούνεβα, ενώ αναφερόμενη στην ουσία των θεμάτων που απασχόλησαν την ακρόαση Γ. Κατρούγκαλου χαρακτήρισε συγκοινωνούντα δοχεία τα δύο μείζονα προβλήματα, της ανεργίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ως εξής:
«Εάν κάποιο από τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης ήθελε να προετοιμαστεί για την ακρόαση του Υπουργού Εργασίας της Ελλάδας και ακολουθούσε το κείμενο που μας έστειλε το Τμήμα Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα απασχόλησης, θα διάβαζε μόνο τη μία όψη του ελληνικού προβλήματος.
Το Ειδικό Τμήμα μάς απέστειλε μια μελέτη για τις εξελίξεις στην Ελλάδα όπου φαίνεται ότι το βασικό πρόβλημα γι’ αυτό που υπέστη ο ελληνικός λαός τα πέντε τελευταία χρόνια οφείλεται στο ότι δεν έγιναν διαρθρωτικές αλλαγές. Δηλαδή ούτε η καταστροφή της ελληνικής βιομηχανίας φταίει, ούτε η μείωση της απασχόλησης, ούτε η απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή Απασχόλησης δεν ασπάζεται τις απόψεις του κυρίου που έκανε τη μελέτη και γι’ αυτό άλλωστε δίνει σήμερα βήμα στον υπουργό Εργασίας, έναν υπουργό που εκπροσωπεί τη συμμαχική κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία έχει να αντιμετωπίσει γιγαντιαία προβλήματα.
Τώρα επί του θέματος: Δεν μπορώ να πω ποιο από τα δύο, το ασφαλιστικό ή η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι εξίσου και τα δύο. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Γι’ αυτό, όποια μέτρα κι αν πάρουμε για το ασφαλιστικό, εάν δεν βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και δεν μπουν νέες εισφορές στο σύστημα δεν πρόκειται να έχουμε ούτε συντάξεις, ακόμη κι αν τις κατεβάσουμε στα επίπεδα της Κίνας. Γι’ αυτό, καλωσορίζοντας τον υπουργό, θέλω να επισημάνω ότι εμείς στην Επιτροπή Απασχόλησης θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις. Επενδύσεις οι οποίες θα σέβονται τις συλλογικές συμβάσεις, τους εργατικούς νόμους και θα συνοδεύονται από αξιοπρεπείς μισθούς».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες (12/10) στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την κάλεσε να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος στα ζητήματα της εργασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, πρόταση που ο πρόεδρος της Επιτροπής Τόμας Χέντελ δεσμεύτηκε να καταθέσει στην Διάσκεψη των Προέδρων του Ε.Κ. Ακόμη, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα δεσμεύεται να νομοθετήσει στα θέματα της απασχόλησης με βάση τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και με σύμβουλο το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Τέλος, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε την πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ευρωζώνης, αντίστοιχο του Eurogroup, τόνισε πως είναι «παράλογο» να συζητούν και να αποφασίζουν για θέματα κοινωνικής πρόνοιας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και χαιρέτισε τη δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να προταθεί νομοθεσία που θα διασφαλίζει κοινά ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.