ΜΑΧΗ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΗΡΩΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ
Ο Σύλλογος Απανταχού Σαρανταποριτών, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Σαρανταπόρου και τους κατοίκους, καλωσόρισαν στο Ιστορικό χωριό αντιπροσωπεία από τα Μεσοβούνια της Κεφαλλονιάς και απένειμαν φόρο τιμής στον Δωδεκάχρονο πολεμιστή της Μάχης του Σαρανταπόρου και των Βαλκανικών Πολέμων, νεότερο Έλληνα Υπαξιωματικό, Γεράσιμο Ραυτόπουλο.
Οι συντοπίτες του, μετέφεραν από τον τόπο γέννησής του δάφνη, την οποία εναπόθεσαν στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία του χωριού και θα φυτευτεί σε παρακείμενο χώρο, σε ανάμνηση της ανδρείας του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου, αφού προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι κάτοικοι του χωριού όλων των ηλικιών ήταν εκεί, για να αποδώσουν κι εκείνοι φόρο τιμής στην ιστορική μνήμη του τόπου μας.
Έγινε αναφορά των ομιλητών στην ενεργή συμμετοχή του Γεράσιμου, στις μάχες του 1912-13, με βιντεοπροβολή ντοκουμέντων, εικόνων και εφημερίδων της εποχής που αναφέρονταν σε αυτήν, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του νεαρού αγωνιστή της ελευθερίας.
[wpg_thumb]
Η πλακέτα, μετά θάνατον, που παραδόθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών κ. Ιωάννη Ντάλλα στον ετεροθαλή αδερφό του μικρού ήρωα, έγραφε:
“ Γεράσιμε Ραυτόπουλε, μικρέ Μεσοβουνιώτη,
ήρωα δωδεκάχρονε, η λευτεριά κι η νιότη,
χρυσή σελίδα έγραψαν, μια μέρα φθινοπώρου,
Χίλια Εννιακόσια Δώδεκα, Μάχης Σαρανταπόρου.”
Η χορωδία γυναικών με παραδοσιακές στολές τραγούδησε τραγούδια γραμμένα από Σαρανταπορίτες, με τα οποία εξύμνησαν τη μεγαλειώδη Νίκη των Ελλήνων στη Μάχη του Σαρανταπόρου που άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης.
Την παρουσίαση έκανε η κ. Πόπη Ράπτη. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο δάσκαλος, Κοσμήτορας του Συλλόγου μας Δημήτρης Ντάλλας, ποιήματα του οποίου απαγγέλθηκαν στην εκδήλωση και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.
Ο Δημήτρης Ντάλλας σε συνεργασία με την κυρία Νικολετάτου Χάιδω, η οποία ήταν παρούσα, ήταν αυτοί που ερεύνησαν, έφεραν στην επιφάνεια και ανέδειξαν το πάθος για την ελευθερία του μικρού Γεράσιμου Ραυτόπουλου στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 – 1913.
Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν να εκτεθεί το βιογραφικό του Γεράσιμου Ραυτόπουλου, μαζί με φωτογραφίες, στο Μουσείο της Μάχης Σαρανταπόρου, στο Χάνι Χατζηγώγου, έπειτα από προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος κ.Ιωάννης Ηλιόπουλος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αιδεσιμότατος κ. Κ. Γκαλίτσιος, ο Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, κ. Γ.Κατσιαντώνης, ο Αντιδήμαρχος Σαρανταπόρου κ. Δ. Μπαλούκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ν.Γκουτζουρέλας κ. Φ.Καραγκόγκος, κ. Ι.Τζιουμακλής, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σαρανταπόρου κ. Ι.Βαίτσης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντισυνταγματάρχης κ.Γ.Κόνιαρης , ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Α.Τ.Α. Επισμηναγός κ.Δ. Καραμανάδης, ο Διοικητής του Μουσείου της Μάχης Σαρανταπόρου Λοχαγός κ. Ξ.Χασιώτης, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας κ.Α.Βερέμης και των Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Σ. Τσιρώνης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Μηνύματα απέστειλαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Άννα Βαγενά, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.Χρήστος Κέλλας και κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Οι φίλοι μας από την Κεφαλλονιά Χάιδω Νικολετάτου, ο Ανώτατος Απόστρατος Στρατιωτικός Γεώργιος Ευαγγελάτος με τη σύζυγό του, καθώς και ο Νικόλαος Ραυτόπουλος, ο αδερφός του μικρού ήρωα, μας έκαναν τη μεγάλη τιμή να έρθουν από τον τόπο που ξεκίνησε ο μικρός εθελοντής στο Σαραντάπορο, για να τιμήσουν τους αγώνες και τους ήρωες εκεί που αρμόζει. Στο πεδίο της Μάχης.