Ένα σπουδαίο γεγονός για τον πολιτισμό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτέλεσε το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015, που διοργάνωσε πρόσφατα στο Βόλο το Δίκτυο Περραιβία, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου αναδεικνύεται τόσο από τις συμμετοχές (500 Έλληνες επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο), όσο και από τα διαπιστευτήρια που παρείχαν σ’ αυτό τα Τεχνολογικά Πανεπιστήμια Κύπρου και Πειραιά. Το “παρόν” στην τελετή έναρξης του συνεδρίου έδωσε και ο Κύπριος Πρέσβης κ. Κυρ. Κενεβέζος, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει για τις δύο χώρες η συνεργασία φορέων και επιστημόνων στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναμφίβολα η πρωτοβουλία του Δικτύου Περραιβία είναι αξιέπαινη, όχι μόνο επειδή στηρίζεται στον εθελοντικό χαρακτήρα της οργάνωσης, αλλά επειδή απέδειξε ότι μία περιφερειακή οργάνωση μπορεί να διοργανώσει ένα πανελλήνιο συνέδριο αξιώσεων.
Επομένως, τα “εύσημα” ανήκουν πρωτίστως στο Δίκτυο Περραιβία, που σε πείσμα των καιρών καταφέρνει να κρατά στο προσκήνιο τον πολιτισμό και να δημιουργεί συνέργειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αναλυτικότερα για τις συμμετοχές, τις εργασίες και τα αποτελέσματα του συνεδρίου στο κείμενο του Διοργάνωσης, που παρατίθεται αυτούσιο:
Όλα ήταν μαγικά στο πρώτο στην ιστορία ” Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015 “(“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015″), που διοργανώθηκε στο Βόλο από το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Δευτεροβάθμιο Εθελοντικό Οργανισμό Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, από 24-26 Σεπτεμβρίου 2015 ,αφού πεντακόσιοι (500) υψηλής εξειδίκευσης Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες ,απ’ όλο τον κόσμο ,που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς , συναντήθηκαν για να μοιραστούν ένα κοινό όραμα ,που δεν είναι άλλο από τη διάσωση του Πολιτισμού του Ανθρώπου και ιδιαίτερα του Ελληνικού Πολιτισμού, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης .
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυρ. Κενεβέζος , ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Πετράκος και ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού κ. Αργ. Κοπάνας , ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης , ο εκπρόσωπος της Ι. Μ. Δημητριάδος και ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και του ΕCTN κ. Κων. Χαλέβας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν εκατοντάδες σημαντικότατοι Φορείς από την Ελλάδα ,την Κύπρο και το εξωτερικό ,που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα των διοργανωτών του θεσμού των Συνέδριων Ψηφιοποίησης για την Ελλάδα (Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, ΤΕΠΑ Κ και ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. ) και εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην Ψηφιοποίηση , ενώ οι επιστήμονες που εργάστηκαν σκληρά και συνέγραψαν τις 80 εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ,ανέρχονται σε διακόσιους (200) .
Αυτό που προέκυψε στο Συνέδριο είναι ότι οι συμμετέχοντες πεντακόσιοι επιστήμονες-σύνεδροι και ιδιαίτερα οι εισηγητές του Συνεδρίου ,χαρακτηρίζονταν από υψηλή τεχνογνωσία και θεωρούνται πρωτοπόροι στην έρευνα ,διάσωση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού , μέσα από τα ερευνητικά Κέντρα , τα πανεπιστήμια και ιδιωτικούς φορείς ειδικευμένους σε θέματα αιχμής και στις ψηφιακές τεχνολογίες .
[wpg_thumb]
Ζωντανή μετάδοση σε όλο τον κόσμο
Με πρωτοβουλία των Διοργανωτών και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις το μεγάλο αυτό επιστημονικό γεγονός , η τελετή έναρξης , αλλά και όλο το 3ήμερο Συνέδριο ,μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο ,μέσω Live Streaming και εκατοντάδες ήταν τα συγκινητικά μηνύματα που έφτασαν απ’ όλο τον Απόδημο Ελληνισμό ,για το σπουδαίο αυτό γεγονός ,που ταξίδεψε την καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού μέχρι και την άκρη της γης.
Εξάλλου οι χώρες προέλευσης των Συνέδρων ,αλλά και των εισηγητών ήταν πολλές και υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από τους Έλληνες της διασποράς ,οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη μεγάλη αυτή συνάντηση.
Επίκαιρα επιστημονικά ζητήματα απασχόλησαν το Συνέδριο
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου έτσι όπως προσδιορίστηκαν από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ήταν : πολιτιστική κληρονομιά και ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες, Αρχαιολογία και ψηφιοποίηση, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ψηφιακό περιβάλλον, εμπειρίες νέες προκλήσεις και προοπτικές και τέλος το Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, Πνευματική Ιδιοκτησία).
Αναδείχθηκαν μέσα από τις παρουσιάσεις εργασιών, η ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Ελληνισμό και την Ευρώπη, οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης, καινοτόμες εφαρμογές εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ψηφιοποίηση δημοτικών συλλογών και έργων τέχνης, συμβολή της επιστήμης υλικών και αρχαιομετρίας στην ανάδειξη πολιτιστικών θησαυρών, συστήματα διαχείρισης ψηφιακών τεκμηρίων συντήρησης και αρχαιολογίας, ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμός, τα ψηφιακά μέσα στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς, νέες τεχνικές στην ψηφιακή απεικόνιση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημαντικοί Ομιλητές
Στη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων συμμετείχαν διακόσιοι (200) σημαντικοί ερευνητές στο χώρο της Ψηφιοποίησης, όπως οι κ.κ. Ανδρέας Γεωργόπουλος -Καθηγητής Φωτογραμμετρίας Μετσόβιου Πολυτεχνείου , Μαρίνος Ιωαννίδης -Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς -ΤΕΠΑΚ Λεμεσός, Θεόδ. Γκανέτσος -Διευθυντής του Εργαστηρίου Μη Καταστροφικών Τεχνικών ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. , Ιωάννης Βαραλής -Επίκ. Καθηγητής ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,Νικόλαος Βαγιονής -Ερευνητής Α’ Βαθμίδας -Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού, Ηλίας Νομπιλάκης -τ. Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών στη συντήρηση Μνημείων , Θωμόπουλος Στέλιος-Διευθυντής Εργαστηρίου στο Ερευνητικό Κέντρο “Δημόκριτος”, ο Πρόεδρος του κ. Νακάσης Αθαν.- Πρόεδρος ICOMOS Ελλάδος,ο κ. Μασσέλος Κων. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεκάδες διευθυντές εργαστηρίων και υπηρεσιών ψηφιοποίησης ,δεκάδες καθηγητές Πανεπιστημίων και πρυτάνεις ,και εκατοντάδες επιστήμονες με πολύ υψηλή εξειδίκευση στα θέματα της ψηφιακής τεχνολογίας και της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς .
Αξίζει να σημειωθεί ,ότι στο Συνέδριο είχαν παρουσία μέσω των Συνέδρων και Εισηγητών , σημαντικοί Φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού ,Εφορείες Αρχαιοτήτων, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας ,Βιβλιοθήκες ,μουσεία ,Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, ΓΑΚ , ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας Υπουργείου Πολιτισμού, κ.ά. ) , τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα (Δημόκριτος κ.ά.) , Πανεπιστήμια όλης της χώρας ,ΤΕΙ , Ξένα Πανεπιστήμια ,Παν/μιο Σορβόννης , η Ακαδημία Αθηνών , Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου , το Οικουμενικό Πατριαρχείο-Θεολογική Σχολή , ιδιωτικά Κέντρα Ερευνών και Ψηφιοποίησης και εκατοντάδες ακόμα φορείς .
Όλες οι εισηγήσεις ήταν επίκαιρες ,έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις από σημαντικούς ομιλητές , ανάμεσα στους οποίους ήταν δειγματοληπτικά οι κ.κ. :Γκανέτσος Θεόδωρος, καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., Μασσέλος Κωνσταντίνος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, Καραμανές Ευάγγελος, Διευθυντής Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ιωαννίδης Χαράλαμπος, Καθηγητής Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, Γεωργόπουλος Ανδρέας, Καθηγητής Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, Βαγιονής Νικόλαος, Ερευνητής Α΄ στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού, Ιωαννίδης Μαρίνος, Καθηγητής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Βαραλής Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θωμόπουλος Στυλιανός, Διευθυντής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”,. Χαμζάς Χριστόδουλος, Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γραμμαλίδης Νικόλαος, Ερευνητής Β΄ στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,
Βαμβακίδου Ιφιγένεια, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Σημαντικοί προεδρεύοντες ,πέρα από τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής στο συνέδριο ήταν οι :Τσάρτας Πάρις, Καθηγητής, τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρ Νακάσης Αθανάσιος, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος ICOMOS Ελλάδος, Λαλιώτου Ιωάννα ,Καθηγήτρια και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,Ν. Λάσκαρης κ.α΄
Παρέστησαν και παρακολούθησαν το συνέδριο : Φραντσέσκο Βιανέλλο, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Πορφυρογένη, Μοράρος Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος Μουσείου Ελιάς και φυσικά εκατοντάδες εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού .
Εκθέτες
Να σημειωθεί ότι έντονο υπήρξε και το ενδιαφέρον από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες ,που έχουν ως αντικείμενο εργασίας την ψηφιοποίησης.
Για τον λόγο αυτό ,όχι μόνο συμμετείχαν στο Συνέδριο με εισηγήσεις ,αλλά και δύο από αυτές (FTS -Βόλος και “ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ” -Αθήνα) συμμετείχαν με περίπτερα ,παρουσιάζοντας την αιχμή της ψηφιακής τεχνολογίας στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Παράλληλα ,πολλές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας ,δήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ως εκθέτες αλλά και ως χορηγοί στα επόμενα Συνέδρια και Στρογγυλές Τράπεζες που θα διοργανωθούν, λόγω της εξαιρετικής επιτυχίας που σημείωσε το 1ο Συνέδριο στο Βόλο.
Συνεργασίες μεταξύ Φορέων και Επιστημόνων
Ένας από τους σκοπούς του Συνεδρίου ,ήταν αν φέρει κοντά όλους τους επιστήμονες ,αλλά και τους Φορείς που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου και να υπάρξουν οι απαραίτητες εκείνες συμμαχίες και συνέργειες για την προαγωγή της επιστήμης ,αλλά και της διεκδίκησης ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Με μέριμνα των Διοργανωτών ,δόθηκαν πολλές ευκαιρίες συζητήσεων μεταξύ των Συνέδρων ,έτσι ώστε να ανταλλαγούν καλές πρακτικές και γνώσεις ,που να φέρουν κοντά Έλληνες και Κύπριους Επιστήμονες ,που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο και εργάζονται σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια.
Θεσμοθέτηση Βραβείων καλύτερης εργασίας
Οι Διοργανωτές , που από φέτος κιόλας , καθιερώνουν ως εθνικό θεσμό το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη διοργάνωσή του στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια (2015,2017,… ) , με δική τους ευθύνη και συντονισμό ,θέσπισαν τη βράβευση των καλύτερων και πιο πρωτότυπων καινοτόμων εργασιών .
Για τον λόγο αυτό ,η επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου ,που έχει ως Μέλη δεκάδες διακεκριμένους επιστήμονες πολύ υψηλής εξειδίκευσης ,αποφάσισε να βραβεύσει τους παρακάτω εισηγητές :
1. κ. Αβραμίδου Ραλλού , με θέμα: “ο πληθοπορισμός στης Ψηφιακές Ανθρωπιστικές επιστήμες ”
2. τους κ.κ Ι.Βαμβακίδου ,Α.Σολάκη Α. Κουκούδη , για το θέμα : «Ιστορικές Σπουδές και πρακτικές στην ψηφιακή χρήση πολιτισμικού υλικού» και
3. τον Δρ. κ. Θ. Κατσαρό για το θέμα : “ταύτιση χρωστικών σε έργα τέχνης, εστιασμένη στις χρωστικές της Βυζαντινής Αγιογραφίας ”
Συνεργασία των Διοργανωτών με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον πολλών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων να φιλοξενήσουν το επόμενο Συνέδριο Ψηφιοποίησης , το οποίο θεσμοθετήθηκε από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,το ΤΕΠΑΚ και το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και θα αποτελεί το μεγάλο ραντεβού των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο ,κάθε δύο χρόνια , και θα σχεδιάζεται και θα υποστηρίζεται από τους Διοργανωτές του 1ου Συνεδρίου .
Μετά από προτάσεις πολλών μεγάλων Φορέων ,όχι μόνο από την Ελλάδα ,αλλά και το εξωτερικό , οι τρεις (3) Διοργανωτές σχεδιάζουν συνεργασίες ,με τέτοιους Φορείς διεθνούς εμβέλειας , για τη φιλοξενία των επόμενων πρωτοβουλιών των Διοργανωτών του Συνεδρίου ,πάνω στα θέματα Ψηφιοποίησης .
Ήδη έχει δρομολογηθεί άμεσα η συνάντηση με τον Κύπριο Πρέσβη, στο “Σπίτι της Κύπρου” στην Αθήνα για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε επιστημονικό ,ερευνητικό και πολιτιστικό επίπεδο ,όπως, επίσης και η δρομολόγηση μια κλειστής Στρογγυλής Τράπεζας για την εξέταση εξειδικευμένων θεμάτων που αφορούν την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά σε διεθνούς φήμης Κέντρο Έρευνας .
Γνωριμία των Συνέδρων με τη “χώρα των Αργοναυτών ”
Πέρα από το επιστημονικό σκέλος του Συνεδρίου ,που είχε μια πολυεπίπεδη και διεπιστημονική προσέγγιση του τεράστιου κεφαλαίου ,που λέγεται Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και κράτησε το ενδιαφέρον όλων των Συνέδρων ,που κατέκλυσαν και τα δύο Αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (“Ι.Κορδάτος” και “Α. Σαράτσης” ) , οι διοργανωτές φρόντισαν έτσι ώστε οι εκατοντάδες Σύνεδροι ,να γνωρίσουν όλη τη Θεσσαλία ,αφού τους διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό που έδωσαν οι Π.Ε. της Θεσσαλίας για το Συνέδριο, να γνωρίσουν τις τοπικές γεύσεις του Πηλίου (έκθεση τοπικών προϊόντων από τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ιωλκού “Το Ρόδι” ) , εκλεκτό οίνο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” και φυσικά το περίφημο “Μουσείο Ελιάς και Λαδιού” , που βρίσκεται στον οικισμό της Α. Γατζέας ,στον γραφικό σταθμό του τρένου του Πηλίου.
Τις καρδιές όλων έκλεψε η έκθεση ξύλινων αγαλμάτων και οι μινιατούρες παραδοσιακών οικιών και γεφυριών του εκπαιδευτικού -καλλιτέχνη κ. Κώστα Γεωργιάδη (Ελασσόνα) ,που εκτέθηκαν για όλο το τριήμερο του Συνεδρίου , στον γυάλινο θόλο του κτιρίου “ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προξένησαν εντύπωση για την πρωτοτυπία τους και την αυθεντικότητά τους.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου ,αξίζουν να σημειωθούν οι επισκέψεις όλων των Συνέδρων στο “Αθανασάκειο” Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου , στο “Μουσείο Πλινθοκεραμοποιϊας Τσαλαπάτα” και στο Μουσείο Πόλης του Βόλου ,η επίσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού ,όπου η Μητρόπολη προσέφερε δείπνο στους εισηγητές του Συνεδρίου , η εκδήλωση υποδοχής των Συνέδρων στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ ,με επίδειξη χορού από τη Σχολή Χορού Chorus Line Βόλου( Πέμπτη 24/9/2015) ,ενώ το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο , με κοινωνικό δείπνο για όλους τους Συνέδρους την Παρασκευή 25/9/2015 και την εμφάνιση χορευτών του περίφημου Λυκείου Ελληνίδων Βόλου ,που ενθουσίασαν και έκλεψαν τις καρδιές όλων με την εμφάνισή τους . Στην εκδήλωση αυτή οι Διοργανωτές Φορείς τίμησαν το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου ,με δύο πλακέτες ,μια για τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Συνέδριο και μια για την τεράστια προσφορά του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ευχαριστίες των Διοργανωτών στους υποστηρικτές του Συνεδρίου
Οι Διοργανωτές του -1ου στην ιστορία- Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 ,που έγινε στο Βόλο ,με απόλυτη επιτυχία και 500 Συνέδρους ,ευχαριστεί τους πολύ σοβαρούς Φορείς ,που δεν έμειναν στα λόγια και στα ευχολόγια ,αλλά με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια στήριξαν ουσιαστικά και με πράξεις το μεγάλο αυτό διεθνούς εμβέλειας και σημασίας γεγονός .
Αυτοί οι Φορείς είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) ,το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) , η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού ,τους οποίους η Διοργάνωση τιμά και θα επιδώσει τιμητικά πλακέτα.
Η απουσία ,δε, αλλά και η πλήρης αδιαφορία θεσμικών Φορέων ,που είχαν καθήκον και υποχρέωση να στηρίξουν ουσιαστικά ένα τόσο σημαντικό γεγονός ,που προάγει την επιστήμη, αναδεικνύει τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τη χώρα και τον Ελληνισμό ,μέσα από την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής της Κληρονομιάς και το απέφυγαν επιμελώς να το κάνουν ,ενώ όφειλαν να το κάνουν ,σχολιάστηκε δυσμενέστατα από όλους τους επιστήμονες και δημιούργησε θλίψη και προβληματισμό σε όλη την επιστημονική κοινότητα ,που μάχεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για τη διάσωση ,ανάδειξη και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς .
Ο Πολιτισμός ,η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο τουρισμός ήταν οι μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε ι να απαντήσει το Συνέδριο αυτό, αφού για την Ελλάδα ,το βαρύ “όπλο” της είναι ο Πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.
Συμπεράσματα -Σχεδιασμός της επόμενης μέρας
Οι εργασίες του Συνεδρίου τελείωσαν το Σάββατο 26/9/2015 ,αργά το μεσημέρι ,με τα συμπεράσματα και τις παρεμβάσεις όλων των Μελών της Οργανωτικής Επιτροπής κ.κ. Μαρ. Ιωαννίδη ,Θεόδ. Γκανέτσου, Ιωάν. Βαραλή ,Ηλία Νομπιλάκη και Κων. Σκριάπα ,αλλά και των Συνέδρων ..
Στο σημείο αυτό το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,ως ο Φορέας που πήρε μαζί με το ΤΕΠΑΚ ,την αρχική απόφαση υλοποίησης του πρωτοπόρου και καινοτόμου για την Ελλάδα Συνεδρίου, από το έτος 2013 ,τίμησε τα τέσσερα υπόλοιπα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής με τιμητική πλακέτα ,όπως επίσης τίμησε τη δημιουργό του Λογότυπου του Συνεδρίου κ. Ειρήνη Ξενάκη και τον υπεύθυνο Μηχανογράφησης του Συνεδρίου και ΙΤ Manager κ. Βαγγ. Δεμεσλή για την εξαιρετικής ποιότητας εργασία του, ο οποίος σχεδίασε μια πανέξυπνη πλατφόρμα μηχανογραφικής στήριξης του Συνεδρίου ,με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία ,που εξασφάλιζαν ταχύτητα και αξιοπιστία στη διαχείριση Συνέδρων ,εργασιών και κριτών ,πλήρως αυτοματοποιημένο ..
Το κλείσιμο του Συνεδρίου ,έγινε από τον Πρόεδρο του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,που είχε την κύρια ευθύνη της διοργάνωσης του Συνεδρίου, κ. Κων. Σκριάπα , όλους τους περασμένους μήνες , ο οποίος ανακοίνωσε :
1. τη θεσμοθέτηση του Συνεδρίου για τη Ελλάδα από φέτος ,δηλ. από το 2015 με ευθύνη του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,του ΑΕΙ Πειραιά και του ΤΕΠΑΚ -Κύπρος , απόφαση που επικυρώθηκε από όλους τους Συνέδρους και οι οποίοι δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τους παραπάνω Φορείς.
2. την πραγματοποίηση Workshops κατά το έτος 2016 ,σε συνεργασία με μεγάλα Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια με πολύ εξειδικευμένη θεματολογία πάνω στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
3. Την ενίσχυση του Portal www.euromed2015.eu , μέσω του οποίου θα επικοινωνούν ,θα ανταλλάσσουν απόψεις ,γνώσεις και καλές πρακτικές όλοι οι Σύνεδροι ,που αποτελούν πλέον μια μεγάλη “οικογένεια” ,αλλά και όσοι εμπλέκονται με την Ψηφιοποίηση
4. την υποβολή κοινών προτάσεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και αξιοποίηση των πόρων για την απασχόληση νέων ερευνητών και επιστημόνων ,έτσι ώστε να μειωθεί η διαρροή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό
5. τη συμμετοχή στο Συνέδριο Euromed 2016 ,το Νοέμβριο του 2016 στη Λεμεσό της Κύπρου
6. Την επεξεργασία και την έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου ,που ξεπερνούν τις χίλιες σελίδες στο άμεσο μέλλον
7. Τέλος ,ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 , με ευθύνη των τριών Φορέων ,ήτοι του ΤΕΠΑΚ ,του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βόλο ,που κέρδισε τις καρδιές όλων ,με την άψογη διοργάνωσή του και τη σπουδαία θεματολογία του , περνά στην ιστορία ,σαν μια ιστορική πρωτοβουλία ,που ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, της Πολιτείας και της Κοινωνίας των Πολιτών, σε ένα διαρκή αγώνα διάσωσης και ανάδειξης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και του Ελληνικού Πολιτισμού , που πρέπει να παραδοθεί ακέραια στις επόμενες γενεές και σε όλη την Ανθρωπότητα .
Πληροφορίες: www.euromed2015.eu,
Διεύθυνση Facebook :https://www.facebook.com/digitalculturalheritage2015