Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 στο Βόλο
Βόλος, 24-26 Σεπτεμβρίου, 2015
Παραλιακό Συγκρότημα “Παπαστράτου”- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
Εξαιρετικά επίκαιρο αποδεικνύεται το ” Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015 “(“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015”), που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου , κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 ,υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας .
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο αυτό κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα ,ανταποκρίθηκαν ,ήδη, εκατοντάδες επιστήμονες υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας ,από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά) ,ενώ ήδη ,υπεβλήθησαν εργασίες από εκατοντάδες επιστήμονες ,από δεκάδες κρατικούς ,πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς Φορείς, την επεξεργασία των οποίων ,ήδη ,ολοκλήρωσε η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου .
Τελικά οι εισηγήσεις του Συνεδρίου ανέρχονται σε 75 και οι συγγραφείς των εργασιών αυτών ανέρχονται στους 187 ,ενώ οι Σύνεδροι αυξάνονται κάθε μέρα με γρήγορους ρυθμούς και ανέρχονται σε εκατοντάδες.
Οι εγγραφές Συνέδρων συνεχίζονται κανονικά ( ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.euromed2015.eu)
Η μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων Επιστημόνων για τον Πολιτισμό
Το σημαντικό αυτό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία του Δευτεροβάθμιου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Πρόεδρος Κ. Σκριάπας -Θεσσαλία-Ελλάδα-) , του Εργαστήριου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης ΤΕ.ΠΑ.Κ-Κύπρος-) και του Εργαστήριου Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα (Dr Θεόδ. Γκανέτσος -Πειραιάς- Ελλάδα) , που συνεργάζονται στενά για το μεγάλο αυτό θέμα.
Σπουδαίοι Φορείς της Πολιτείας ,όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας (τελεί υπό την Αιγίδα της) ,ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιείται το Συνέδριο, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) ,το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) , η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου , η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Κρατικοί Φορείς ,το ICOMOS Ελλάδος , το ICOMOS Κύπρου ,η CIPA Heritage Documentation ,η HEDA, , το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου(ΕΤΕΚ) ,Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών ,Εργαστήρια απ όλο τον κόσμο συμμετέχουν με εκπροσώπους τους και στηρίζουν το Συνέδριο ,γιατί αυτό αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων , που ασχολούνται επιστημονικά με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Ο Πολιτισμός ,η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο τουρισμός είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να απαντήσει το Συνέδριο αυτό, αφού για την Ελλάδα ,το βαρύ “όπλο” της είναι ο Πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.
Ένα Συνέδριο-σταθμός για την Ελλάδα με διεθνείς προδιαγραφές
Το Συνέδριο αυτό έχει την πλήρη στήριξη των επιτυχημένων Συνεδρίων Euromed, που διοργανώνονται με ιδιαίτερη επιτυχία ,κάθε δύο χρόνια, στη Λεμεσό της Κύπρου, από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.), που πρωτοστατεί και στο Mosul Project και απόφαση των διοργανωτών Φορέων και της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου ,που αποτελείται από έγκριτους επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο , είναι η θεσμοθέτηση της διοργάνωσής του στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια επίσης, ήτοι το 2015,2017,2019,….
Στο τριήμερο του Συνεδρίου, που ήδη, έχει κινητοποιήσει Έλληνες και Κύπριους απ’ όλο τον κόσμο, , θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θα υπάρξουν συνεργασίες και συμπράξεις για τη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και θα δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους υψηλής εξειδίκευσης επιστήμονες.
Επίσης , στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι πολλών δημόσιων Φορέων (Υπουργεία κ.ά) , Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων , ερευνητικών κέντρων ,αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές ,που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης ,έρευνας ,ψηφιοποίησης και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς .
Δραματικά επίκαιρο το Συνέδριο μετά τις καταστροφές στην Παλμύρα και τη Μοσούλη
Οι πρωτεργάτες της σύλληψης της ιδέας συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και της διοργάνωσης του Συνεδρίου κ.κ.Μαρ. Ιωαννίδης (ΤΕΠΑΚ), Κ. Σκριάπας (Δίκτυο”ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”),Θ. Γκανέτσος (ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ) ,Ηλ. Νομπιλάκης (HEDA) ,Ι. Βαραλής (Παν/μιο Θεσσαλίας) ,δηλώνουν ότι :
” Η δραματική επικαιρότητα του Συνεδρίου αποδεικνύεται από τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν τελευταία από κακόβουλες ενέργειες σε Μνημεία της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου , τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς (Μοσούλη, Παλμύρα κ.α΄), γι’ αυτό έχουμε καθήκον ,με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραια την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θέλει να συμβάλει το Συνέδριο στο Βόλο, οι προετοιμασίες του οποίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με εκατοντάδες συμμετοχές σπουδαίων επιστημόνων.
Εδώ έρχονται οι Νέες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να ψηφιοποιήσουν τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο ,έτσι ώστε ,όχι μόνο να μπορούν να τον αποκαταστήσουν εκ νέου ,σε αναλογία 1:1 , αλλά να τον κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο και να τον παραδώσουν ακέραιο στις επόμενες γενιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο μιας χώρας ,κάνει γνωστή την ιστορία της σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί ρεύμα πολιτιστικού τουρισμού και σε όλα αυτά στοχεύει το πρωτοποριακό Συνέδριο ,που έχει την τύχη να φιλοξενεί ο Βόλο στο τέλος Σεπτεμβρίου τ.2015″.
Οι εγγραφές Συνέδρων συνεχίζονται
Για συμπληρωματικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον αποκλειστικό ιστότοπο του συνεδρίου : www.euromed2015.eu, μέσα από τον οποίο θα λαμβάνουν όλη την ενημέρωση για κάθε τι νεώτερο που θα αφορά τη Διοργάνωση του συνεδρίου και τους συνέδρους .
Λόγω ,όμως, της αυξημένης ζήτησης και του αριθμού των θέσεων που απομένουν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν το ταχύτερο δυνατό την εγγραφή τους
Διεύθυνση Facebook https://www.facebook.com/digitalculturalheritage2015
Με Εκτίμηση
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ -ΚΥΠΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ, ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
www.euromed2015.eu
https://www.facebook.com/digitalculturalheritage2015