Δ. Ρούκας: “Δυνατότητα ίδρυσης μικρών τυροκομείων από κτηνοτρόφους”

Από την κτηνοτροφική παραγωγή στην κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα με πλοηγό την Υ.Α. για την Οικοτεχνία και τη δυνατότητα ίδρυσης παραδοσιακών τυροκομείων από τους κτηνοτρόφους

Το «ελληνικό σήμα» και στα προϊόντα των τοπικών μικρών οικογενειακών τυροκομείων

DSCF2194a

Στην επίσημη τελετή απονομής του πρώτου «Ελληνικού Σήματος» ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, παραβρέθηκε ως ομιλητής ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης από τον ΕΛ.Γ.Ο. – Δήμητρα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι εταιρίες γαλακτοκομικών προϊόντων – δικαιούχοι χρήσης του «Ελληνικού Σήματος». Μετά την τελετή απονομής ακλούθησε εκδήλωση από τον ΕΛ.Γ.Ο. – Δήμητρα με θέμα: «Ελληνικό γάλα και τα προϊόντα του: έρευνα – πρότυπα και εφαρμογές».

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, μίλησε για την «Κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα: Ίδρυση παραδοσιακών τυροκομείων», ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο μετά και την υπογραφή της πρόσφατης Υ.Α. 3638/92505/26-8-2015 για την οικοτεχνία, σε εφαρμογή του Ν. 4235/2014, όπου καθορίστηκαν οι όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών για την καταχώριση των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) , που θα τηρούνται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων.
[wpg_thumb]
Στην ομιλία του ο κ. Ρουκάς επισήμανε ότι με την Υ.Α. για την Οικοτεχνία, επιτέλους νομοθετήθηκε η παράδοση δίνοντας τη δυνατότητα να αναδειχτεί η πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική κουλτούρα της τοπικής κτηνοτροφικής παραγωγής. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία της αδειοδότησης μιας μονάδας παραγωγής παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων από τον κτηνοτρόφο και παρουσίασε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ).

Η δημιουργία μια τέτοιας παραγωγικής μονάδας αποτελεί μια καθαρή επιχειρηματική δράση, η οποία προσφέρει άμεση χρηματοδότηση στον κτηνοτρόφο, αφού πουλάει τα προϊόντα του κατευθείαν στον καταναλωτή. Σημαντικό είναι πως σε αυτήν την επιχειρηματική στροφή, ο επαγγελματίας κτηνοτρόφος δεν χρειάζεται να αλλάξει ασφαλιστικό φορέα (Ο.Γ.Α.) διότι μεταποιεί ή τυποποιεί την δική του παραγωγή, τόνισε ο κ. Ρουκάς.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Νίκος Βάγιας, που σημείωσε ότι « ο ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ μέσα από τις δομές της εκπαίδευσης και κατάρτισης που διαθέτει, σχεδιάζει ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη δυνατότητα των κτηνοτρόφων μας να παράγουν τα δικά τους εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα με νόμιμες διαδικασίες, όπως παρουσιάστηκαν με τη σημερινή ομιλία του κ Ρουκά».

Όσο αφορά το «ελληνικό σήμα» (σφραγίδα με την ελληνική σημαία) μπορούν να αποκτήσουν και οι μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που παράγουν και μεταποιούν τα προϊόντα τους, τα οποία είναι σαφώς ελληνικά προϊόντα. Το «ελληνικό σήμα» εδραιώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα προστατεύει τον καταναλωτή από φαινόμενα παραπλάνησής και τους παραγωγούς από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ο επίσημος φορέας απονομής του στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Add Comment