Του Γιάννη Μουκίδη
Ένα ξεχωριστό διήμερο με ιδιαίτερες εκδηλώσεις, με «χρώματα» παράδοσης από την γειτονική μας Αλβανία και την Ελλάδα, με μουσικές και χορούς από τις δύο χώρες και με την παρουσία τοπικών χορευτικών, καθώς και άλλες εκπλήξεις υπόσχονται για αυτό το Σαββατοκύριακο, τελευταίο του Αυγούστου, οι άνθρωποι του δραστήριου Αγροτικού – Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Ελασσόνας.
Πιο συγκεκριμένα: Το Αγροτικό – Εθνογραφικο Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας, με έδρα τη Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του με τίτλο «Αραδοσίβια 2015».Το 21ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, που βρίσκεται στα όρια Γαλανόβρυσης και Στεφανόβουνου. Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και με την υποστήριξη του Δικτύου Καλλιτεχνών και Επιστημόνων Περιοχής Ελασσόνας και του Εθνικού Συμβουλίου της UNESCO.
Συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Αλβανία και την Ελλάδα.
Ειδικότερα, το Σάββατο 29 Αυγούστου, 8.30 το βράδυ, συμμετέχουν τα συγκροτήματα:
– Παραδοσιακό Μουσικό Συγκρότημα Νίκου Ματθαίου
– Ποντιακή Παρέα Ελασσόνας «ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΘ»
– Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Καισάρειας Κοζάνης
– Χορευτικός Όμιλος «Ανάληψη» Ελασσόνας
– Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Αντάμωμαν»
Την Κυριακή 30 Αυγούστου, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, 8.30 το βράδυ, συμμετέχουν τα συγκροτήματα:
– Φολκλορικό Συγκρότημα από την Κούπα της Αλβανίας
– Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων
– Πολιτιστικός Σύλλογος Γλαύκης Λάρισας
– Λαογραφικός Όμιλος Θεσσαλονίκης
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν ο ηθοποιός Κώστας Γιαλλίνης και η Βίκυ Χατζηκυριάκου.
[wpg_thumb]
Ακόμη, στο διήμερο των εκδηλώσεων(29 και 30 Αυγούστου), στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί και η 10η Έκθεση αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων και λαϊκής τέχνης, με τη συμμετοχή ντόπιων παραγωγών και καλλιτεχνών.
Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο πρόεδρος του Μουσείου Κώστας Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, πολιτικός επιστήμων.
Το διεθνές μουσικοχορευτικό πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα Αγροτικό Πολιτιστικό Πανηγύρι που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας. Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του μουσείου. Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με εκατοντάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια δεδομένου ότι προσέρχονται σε αυτές από διάφορες περιοχές και όμορους Νομούς. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των εκδηλώσεων «Αραδοσίβια» είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και επιστημόνων καθώς και πολλών Ελληνικών και ξένων πολιτιστικών φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων «Αραδοσίβια» είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα τη διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων. Ειδικά, εφέτος, οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στους νέους αγρότες και τις αγροτικές τεχνολογίες, προκειμένου να παρακινηθούν οι νέοι να ασχοληθούν περισσότερο με την αγροτική ανάπτυξη που είναι τόσο απαραίτητη για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών των «μνημονίων» και της γενικότερης κρίσης.
Γενικότερα το Αγροτικό-Εθνογραφικο Μουσείο Αραδοσιβίων, που είναι το πραγματικό Μουσείο της αγροτιάς, με το δημιουργικό του έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του λαϊκού πολιτισμού και την γενικότερη ανάπτυξη του τόπου, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της Θεσσαλικής γης καθώς και όλους τους φίλους του αγροτικού πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του, αυτό το διήμερο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα.