ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ, 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Του Γιάννη Μουκίδη
Η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και το Σαραντάπορο υποδέχονται το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, την Τίμια Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος και του φερώνυμου Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου:
– Το Σάββατο 13 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει στο Σαραντάπορο η υποδοχή και η Λιτανεία της Αγίας Κάρας και θα ακολουθήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
– Την Κυριακή 14 Ιουνίου, 7 – 11 το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου θα συγχοροστατήσουν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων – Κοζάνης κ. Παύλος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και άλλοι μητροπολίτες.
Στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί το Ιερό Ευχέλαιο.
– Την Δευτέρα 15 Ιουνίου, 7.30 – 10 το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στις 7 το απόγευμα, θα ψαλλεί η Παράκληση της Αγίας Μαρίνης.
– Την Τρίτη 16 Ιουνίου, 7 – 9 το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα γίνει η αναχώρηση της Αγίας Κάρας της Αγίας Μαρίνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα αναμένεται να έλθουν στο Σαραντάπορο δεκάδες κληρικοί και εκατοντάδες πιστοί από περιοχές του Νομού Λάρισας, της Θεσσαλίας και από όμορους Νομούς για να προσκυνήσουν.
Όπως έγινε γνωστό, το προσκύνημα στο Ιερό Λείψανο θα γίνεται από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Λίγα στοιχεία για την Αγία Μαρίνα:
Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα είναι μία από τις δημοφιλέστερες αγίες της Ανατολής, αλλά και της Δύσης, όπου είναι γνωστή ως Μαργαρίτα η Παρθένος ή Μαργαρίτα από την Αντιόχεια της Πισιδίας.
Ο βίος της Αγίας Μαρίνας, γραμμένος από τον στρατιώτη Θεότιμο, ο οποίος της έφερνε τροφή κατά την παραμονή της στη φυλακή, σώζεται σε αρκετά χειρόγραφα, τα αρχαιότερα των οποίων ανάγονται στον 9ο αιώνα. Εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο ‘Οσιος Νεόφυτος και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Κύπρου, συνέγραψαν εγκώμια και λόγο προς τιμήν της, όπου αναφέρονται στον βίο και την προσωπικότητα της. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Βίου της η Μαρίνα από την Αντιόχεια της Πισιδίας ήταν κόρη του ειδωλολάτρη ιερέα Αιδεσίου. Έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της εμπιστεύθηκε την ανατροφή της σε χριστιανή τροφό. Εξαιτίας της άρνησης της να παντρευτεί τον έπαρχο Ολύβριο και να θυσιάσει στα είδωλα η Μαρίνα υπέστη μία σειρά μαρτυρίων και τελικά αποκεφαλίστηκε! Η μνήμη της στην Ανατολή εορτάζεται στις 17 Ιουλίου. Η Αγία Μαρίνα είναι επίσης μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές της Βυζαντινής αγιογραφίας, αφού περιλαμβάνεται συχνά στο εικονογραφικό πρόγραμμα των βυζαντινών ναών είτε ως μεμονωμένο αγιογραφικό πορτραίτο είτε σε αυτοτελή παράσταση, η οποία εικονίζει την πάλη της με τον Βεελζεβούλ.