ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 30/08/2011
ΘΕΜΑ: Ενισχύσεις βιοκαλλιεργητών για το 2009
Ενώ αναμένεται από μέρα σε μέρα η νέα προκήρυξη των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (Π.Α.Α) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διατρανώνει τη βαρύτητα που δίνει σε αντίστοιχες δράσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των βιοκαλλιεργητών των περισσότερων νομών της χώρας αναμένουν ακόμη τις ενισχύσεις τους για το έτος 2009, ενώ όλο και λιγοστεύουν οι επίδοξοι νέοι βιοκαλλιεργητές, λόγω δυσμενών συνθηκών.
Οι βιοκαλλιεργητές της προηγούμενης πενταετίας (2006-2011) βρέθηκαν εξαρχής μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια, αφού πέραν των συνεχών καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν στην καταβολή των επιδοτήσεων, είναι υποχρεωμένοι να επωμίζονται όλο το οικονομικό βάρος όχι μόνο της καλλιέργειας καθαυτής, αλλά και της πιστοποίησής τους ως βιοκαλλιεργητές. Κι αυτό, επειδή μέχρι σήμερα και παρά το όψιμο ενδιαφέρον του ΥΠΑΑΤ για την «πράσινη ανάπτυξη» και τη βιολογική γεωργία, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται δημόσιος φορέας πιστοποίησης των βιοκαλλιεργητών. Έτσι, υποχρεώνονται να καταφεύγουν στους 11+1 (υπό εξέταση) εγκεκριμένους από το ΥΠΑΑΤ ιδιωτικούς φορείς ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας, πληρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό ετησίως –που σε περιπτώσεις αγγίζει και ξεπερνά τα 1000 ευρώ- για την επαναπιστοποίησή τους.
Ταυτόχρονα, βρίσκονται κι αυτοί απροστάτευτοι απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί, ότι εταιρίες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων βιολογικής γεωργίας χωρίς να πληρώσουν τη συμφωνημένη τιμή ή και καθόλου τους βιοκαλλιεργητές.
Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους βιοκαλλιεργητές είναι το τι θα συμβεί με τις ενισχύσεις μετά το πέρας της πενταετίας -που λήγει φέτος-, εάν θα υπάρξει κάποια παράταση του προγράμματος και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν θα έχουν ωφελήματα από την νέα προκήρυξη που αναμένεται από το ΥΠΑΑΤ, κι αυτό διότι έχουν επενδύσει στις καλλιέργειές τους, χωρίς η Πολιτεία να έχει θεσπίσει ένα σταθερό και ικανοποιητικό πλαίσιο στήριξης και διάθεσης των προϊόντων τους.
Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Για ποιο/ους λόγο/ους έχει καθυστερήσει η καταβολή των ενισχύσεων έτους 2009 στους βιοκαλλιεργητές και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή τους;
2.Προτίθεται ο κ. Υπουργός να παρατείνει το καθεστώς των ενισχύσεων και μετά το 2011 ή να θέσει ξεχωριστές προϋποθέσεις για τους ήδη εν ενεργεία βιοκαλλιεργητές στη νέα προκήρυξη των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων;
3.Προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να συστήσει ένα δημόσιο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας, στα πρότυπα του Οργανισμού Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων;
Οι ερωτώσες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (30.08.2011)
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Στο ΚΕΘΕΑ “ΕΞΟΔΟΣ” η Ηρώ Διώτη
Ζητήματα απεξάρτησης και επανένταξης πρώην χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, με αφορμή το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης και του χρήστη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ Σωτήρη Μπουντή και τον υπεύθυνο του Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων της ΕΞΟΔΟΥ Δημήτρη Δεληγιάννη, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και η επικεφαλής του τμήματος Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΝ Ελένη Ανδριοπούλου.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και για το οποίο οι δύο υπεύθυνοι σχολίασαν ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, όμως σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα της χρήσης. «Το νομοσχέδιο αγγίζει το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, μέσω του εξορθολογισμού των ποινών, όμως δεν πιάνει καθόλου το θέμα της επανένταξης, που είναι το κυριότερο, αφού η κρίση πολλαπλασιάζει τους χρήστες και το ν/σ δεν μιλάει καθόλου για λύσεις και δομές επανένταξης» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουντής. Επικριτικοί ήταν δε στις εξαγγελίες Λοβέρδου για εξάλειψη της λίστας αναμονής χρηστών ναρκωτικών για υποκατάστατα, υποστηρίζοντας ότι «η υποκατάσταση με μορφίνη, μεθαδόνη ή βουπρενορφίνη από μόνη της δεν αποτελεί λύση όσο δε συνδέεται με προγράμματα απεξάρτησης και παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των χρηστών». Επιπλέον, οι δύο υπεύθυνοι ενημέρωσαν τη βουλευτή για επιμέρους ζητήματα των ΚΕΘΕΑ, και κυρίως αυτό της στελέχωσης, καθώς υπάρχουν αποχωρήσεις προσωπικού που δεν αντικαθίσταται, καθώς και τη μείωση του προϋπολογισμού τους πάνω από 10%.
«Σίγουρα είναι σε θετική κατεύθυνση η λογική της αυστηροποίησης των ποινών στους έμπορους και η άρση αυτού του αυστηρού πλαισίου για τον χρήστη, όμως από μόνη της δεν αρκεί για να δώσει πραγματική λύση στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών» επεσήμανε μεταξύ άλλων η βουλευτής, συμφωνώντας με τις παρατηρήσεις των κκ. Μπουντή και Δεληγιάννη, και προσέθεσε: «Το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και στην προσπάθεια απαλοιφής όλων των αιτίων που οδηγούν στην χρήση νέους ανθρώπους. Οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει στο να δημιουργηθούν δομές απεξάρτησης και επανένταξης, διαφορετικά το θεσμικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί, όσο θετικό κι αν είναι, απλώς θα διαιωνίσει έναν φαύλο κύκλο, όσο δε στοχεύουμε στο να αλλάξουμε τις κοινωνικές ισορροπίες που δημιουργούν τις συνθήκες της κρίσης, όχι μόνο της οικονομικής, την οποία η κυβέρνηση διαρκώς επικαλείται στο να απαξιώνει οποιαδήποτε κοινωνική δομή, αλλά πρώτα και κύρια της κοινωνικής». Τέλος, ανέφερε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «θα περιμένουμε να δούμε το τελικό νομοσχέδιο όταν αυτό κατατεθεί και θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επ’ αυτού, καταθέτοντας και τη δική μας εναλλακτική πρόταση».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (26.08.2011)
ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η. ΔΙΩΤΗ: «Στους παραγωγούς χρωστά η χώρα την επιβίωσή της»
Δριμεία κριτική στη σημερινή κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε το πρωί η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της ομιλίας της ως κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για τις αποζημιώσεις αγροτών από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις για φήμες σχετικά με την αύξηση στο ΦΠΑ των αγροεφοδίων και για παράνομη εισαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.
Καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στη ΝΔ για αναπαραγωγή των πελατειακών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ στην ύπαιθρο, ανέφερε το νέο νόμο για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, επισημαίνοντας ότι «όλες αυτές οι εκτιμήσεις για τις ζημιές έπρεπε να γίνονταν αφού αποψιλώθηκε ο ΕΛΓΑ από προσωπικό με νόμο που ψηφίστηκε».
Η βουλευτής έκανε μία αναδρομή στο τι έχει αλλάξει από τις περσινές ζημιές στην παραγωγή μέχρι και σήμερα, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα έγιναν ήταν εις βάρος των αγροτών. Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ ζητάγαμε τότε έναν διαφορετικό ΕΛΓΑ με ένα νέο, αναθεωρημένο κανονισμό, που θα περιλαμβάνει όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους, θα καλύπτει πλήρως όλα τα στάδια της παραγωγής και θα προβλέπει δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις για τις ζημιές, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο. Δεν μας άκουσε κανείς. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι παραγωγοί να καλούνται να πληρώσουν τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ να προβλέπεται βέβαια και η ιδιωτική ασφάλιση- ενώ δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσεις από τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς και ταυτόχρονα δεν καλύπτονται οι μισοί και παραπάνω κίνδυνοι της παραγωγής τους».
Η βουλευτής ανέτρεξε στις αυξήσεις του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τα μηχανήματα, στην αύξηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος κατά 8%, στην παρολίγον αύξηση στο ΦΠΑ του αγροτικού νερού, ενώ ειδική μνεία έκανε και για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και του ΦΠΑ στους αγρότες. «Οι παραγωγοί επωμίζονται μόνοι τους το κόστος των ψεκασμών των σοδιών τους.
Άρα και στην περίπτωση του πράσινου σκουληκιού έχουμε καταχρεωμένο κόσμο, γιατί από την πολιτεία δεν έχει πάρει δεκάρα τσακιστή». Επίσης, δεν παρέλειψε να θίξει το θέμα της ΚΑΠ μέχρι το 2020, «όπου στην κατανομή των κονδυλίων η χώρα μας συγκαταλέγεται στους μεγάλους χαμένους -όσο κι αν λέτε το αντίθετο-», καθώς και το φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε, με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.
«Οι αγρότες σε μια εξαντλητικά δύσκολη χρονιά και οικονομικά δύσκολη περίοδο, καλούνται καθημερινά να πληρώνουν προς κάθε πιθανή κατεύθυνση, ενώ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο τους χρωστούν από χίλιες πλευρές» τόνισε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας ότι «στους παραγωγούς χρωστάτε το ίδιο το γεγονός ότι η χώρα παρέμεινε όρθια όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι εξαγωγές σε γεωργικά προϊόντα την είχαν κρατήσει ζωντανή όλες τις προηγούμενες δεκαετίες κι εσείς το μόνο που κάνετε είναι να απαξιώνετε όλο και περισσότερο την αγροτική παραγωγή μέχρι να φτάσετε τη χώρα να παράγει το απόλυτο τίποτα».
Τέλος, κάλεσε το ΥΠΑΑΤ να αλλάξει και να διευρύνει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ «και βέβαια είμαστε εδώ πέρα για να δούμε τις αλλαγές που θα φέρετε για να είστε σοβαροί –όπως είπατε πριν σε μία επίκαιρη ερώτηση, κύριε Υπουργέ- και μη ανακόλουθοι με τις δικές σας εξαγγελίες».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (24.08.2011)
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η. ΔΙΩΤΗ: «Μοιραίο το νομοσχέδιο για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο»
Στο τι σημαίνει στην πράξη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ΑΕΙ» για τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους, επέλεξε να επικεντρώσει την ομιλία της η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, λαμβάνοντας τον λόγο στην επί της αρχής συζήτηση του ν/σ το μεσημέρι της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής και υποστηρίζοντας ότι το νομοθέτημα «θέλει να εκδικηθεί την παιδεία με όποιον τρόπο μπορεί, θέτοντας τις βάσεις για γενικευμένη ημιμάθεια στην ανώτατη εκπαίδευση».
Κατηγορώντας το ΥπΠΔΒΜΘ ότι «επιχειρεί, ακολουθώντας γνωστές νεοφιλελεύθερες πονηριές και θεωρώντας ότι με κόλπα θα αποφύγει τις κοινωνικές αντιδράσεις, να περάσει ένα ν/σ καθοριστικό για το μέλλον, μιας και αφορά το ίδιο το μέλλον, την παιδεία σ’ αυτό τον τόπο», επεσήμανε ότι από το διασυρμό και τη συκοφάντηση που έχει δεχθεί «κάθε άνθρωπος που συλλογικά διεκδικεί τα δικαιώματά του, δεν ξεφεύγουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες».
Η βουλευτής επεσήμανε ότι το ν/σ «έρχεται να επιβάλει αγοραίες αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο και να το εναρμονίσει βίαια με τις επιταγές της Μπολόνια, αποβαίνοντας μοιραίο για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση δε στοχεύει στα καλύτερα πτυχία αλλά στη μετατροπή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε κατάρτιση και σε κατηγοριοποίηση των αποφοίτων σε αναλώσιμους και αρίστους, στην παραγωγή και στην εξαγωγή ενός φτηνού και επισφαλούς επιστημονικού εργατικού δυναμικού».
Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στην κατάργηση των δικαιωμάτων δωρεάν συγγράμματος, σίτισης και στέγασης που προβλέπει στο ν/σ, «που από δικαίωμα και παροχή της ελληνικής πολιτείας προς τους μη έχοντες χρήματα, μετατρέπεται σε φιλανθρωπία», αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 16 του Συντάγματος, συνδέοντάς το με το νέο μοντέλο χρηματοδότησης των ΑΕΙ από της Πολιτεία.
Η βουλευτής στάθηκε επίσης στο «δώρο» όπως το χαρακτήρισε, που κάνει το ΥπΠΔΒΜΘ στις τράπεζες, για τα άτοκα δάνεια για σπουδές, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «διά βίου υποδούλωση των νέων εργαζόμενων επιστημόνων, που όταν θα βγουν από τη σχολή, με την ανεργία στις τάξεις τους να έχει ξεπεράσει το 50%, θα αποδεχθούν οποιονδήποτε όρο εργασίας, χωρίς καμία διεκδίκηση, ώστε να τα εξοφλήσουν».
Η βουλευτής έθεσε το θέμα της ισότιμης αντιπροσώπευσης των φοιτητών στα πανεπιστημιακά όργανα που «παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ», αλλά και τα προσκόμματα που το ν/σ βάζει στην φοίτηση των σπουδαστών που καθυστερούν για οποιοδήποτε λόγο τις σπουδές τους, επισημαίνοντας την αντίθεση αυτών των διατάξεων με το περιεχόμενο κάποιων άλλων άρθρων, που «σβήνουν όλα τα εμπόδια στην πρόσβαση των αποφοίτων όλων των φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΙΕΚ, κολλέγια, κλπ, στα ΑΕΙ, μέσω κατατακτηρίων».
Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα της επικείμενης κατάργησης του ασύλου, παρέπεμψε σε λόγια του Υπουργού Παιδείας της δικτατορίας Ιωαννίδη, επισημαίνοντας ότι είναι λυπηρό «δηλώσεις του ΥπΠΔΒΜΘ αλλά και άλλων μελών της κυβέρνησης να θυμίζουν τα δικά του λόγια» και κατέληξε: «Υπάρχει, όπως είπε και ο Χάιμε Σεμπρούν (Jaime Semprun), “ένα πιο ανησυχητικό ερώτημα από το τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, είναι αυτό του σε τι είδους παιδιά θα παραδώσουμε τον κόσμο”. Και εκεί που μας οδηγείτε, η απάντηση μπορεί να είναι αμείλικτη».