ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 8 μ.μ.
Του Γιάννη Μουκίδη
Το εαρινό Πάσχα, «εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων» για τους χριστιανούς της Ορθοδοξίας, κατέχει κεντρική θέση όχι μόνο στο εκκλησιαστικό αλλά και στο λαϊκό εορτολόγιο των Νεοελλήνων. Συμπίπτοντας χρονικά με την κορύφωση της άνοιξης, αποτελεί και το ίδιο κορύφωση του ανοιξιάτικου λατρευτικού κύκλου, προσλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. Οι γιορτές και οι τελετουργίες του κύκλου αυτού, πολυεπίπεδου και πολυσυλλεκτικού, συγχωνεύουν ποικίλα θρησκευτικά στοιχεία και λατρευτικές πρακτικές, που ανάγονται σε διάφορα πολιτισμικά στρώματα και διαφορετικό ιστορικό βάθος.
Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, παρουσιάζει την εκδήλωση «… στου Ολύμπου την αυλή, ήρθανε τα Πασχαλόγιορτα» αφιερωμένη στα ήθη, έθιμα, τραγούδια και χορούς του Πάσχα. Από την έναρξη της Σαρακοστής μέχρι το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς.
Σε σχετικό ενημερωτικό αναφέρεται:
«Πάσχα των Ευαγγελίων και Λαμπρή των ποιητών. Άνοιξη της ανθοφορίας και του λαμπρού φωτός, τότε που συντελείται η ανάσταση, η αναγέννηση – πιο συγκλονιστική απ’ την ίδια τη γέννηση, σε τούτους τους λαμπερούς μεσογειακούς τόπους όπου οι άνθρωποι επικίνδυνα ισορροπούν ανάμεσα στις χαρές της ζωής και στην επίγνωση της παντοδυναμίας του Χάρου.
Ο συμβολισμός τον θείου δράματος βασίζεται στο αρχετυπικό σχήμα μιας αντίφασης. Ο θεός πεθαίνει ενώ ο κόσμος ξαναγεννιέται, κηδεύεται μέσα στην οργιαστική ανθοφορία της φύσης, θάβεται κάτω από σωρούς λουλουδιών. Θάνατος γονιμοποιός. Οι θιασώτες του, αβέβαιοι πάντα, προσπαθούν με μαγικές ενέργειες να επηρεάσουν τις ανεξιχνίαστες βουλές των καταχθόνιων πνευμάτων, τους υποβάλλουν τις φανερές και αφανέρωτες επιθυμίες τους. Η ενιαύσια αναβλάστηση, ξέσπασμα της παγκόσμιας ζωτικότητας, απαντά ωστόσο σταθερά, ανανεώνοντας κάθε άνοιξη μια υπόσχεση αιωνιότητας.
Παράλληλα με τις εκκλησιαστικές τελετές, σοφά εναρμονισμένες με τις πανάρχαιες λαϊκές πεποιθήσεις, οι Νεοέλληνες αφοσιώνονται συλλογικά στις δικές τους τελετουργίες μέσα στην ανοιξιάτικη φύση. Συν-τρώγουν και συν-πίνουν, ανακαλούν τα πρέποντα τραγούδια για τους αργόσυρτους ιερούς χορούς τους, επικοινωνούν με τους ξενιτεμένους τους, ανασυγκροτούν την κοινότητα τους. Οι μεγάλοι θυμούνται, οι νέοι μυούνται, οι γυναίκες ιερουργούν. Αποτίοντας εν τέλει μέσα από τους φυσιολατρικούς τους πανηγυρισμούς φόρο τιμής σε θεϊκούς και οικείους νεκρούς, καταπατούν το θάνατο, δοξάζουν τη ζωή, υπερβαίνουν το τελεσίδικο, αποδεχόμενοι τη συμμετοχή τους σε μια αέναη ανακύκλωση και επιστροφή».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» της Ελασσόνας. Στην εκδήλωση που θα συμμετάσχουν πάνω από 150 συντελεστές, παίρνουν μέρος οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού της Λ.Α.Ε.Ε., ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού Ελασσόνας και η εκκλησιαστική χορωδία του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την οργανωτική υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας(με την παραχώρηση της Αίθουσας Θεάτρου).
Σε Ελασσόνα και Βερδικούσια ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων http://t.co/72QIiJuwnI via @Leukipoli
— Elassona Online (@Leukipoli) March 28, 2015