του Αθαν. Θεοδωράκη, πολιτικού επιστήμονα
Η συζήτηση περί του μελλοντικού μοντέλου ανάπτυξης πρέπει να συνεχισθεί με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, (βλ. προηγούμενο άρθρο http://www.leukipoli.com/?p=14844). Δεν υπάρχει διεθνώς αποδεκτό μοντέλο, και οι τοπικές συνθήκες ζητούν εξειδικευμένες λύσεις. Ωστόσο η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δείχνει τις τάσεις και οι επενδυτές, μικροί ή μεγάλοι, πρέπει να εκτιμήσουν σωστά όλα τα δεδομένα.
Η πολύ καλή θέση των επενδυτών του Νομού Λάρισας στην πρόσφταη κατάταξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Ependiseis/Anakoinoseis/katal_entaxth_sxedion123A_160215.pdf) είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των επενδυτών αλλά και της διάθεσης αξιοποίησης της αγρο-κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να τονίσω ενδεικτικά τα παρακάτω στοιχεία για τις παλιές και νέες επιχειρήσεις:
-Επιμονή στον καλό και ευέλικτο σχεδιασμό του προγράμματος
-Επιμονή στην ποιότητα των προϊόντων, μοναδικό σταθερό κριτήριο για την αγορά.
-Επιμονή στις συνέργειες που μπορούν να γίνουν σε τοπικό επίπεδο (υπηρεσίες προώθησης προϊόντων, θέσεις εργασίας, αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων επιχειρήσεων)
-Επιμονή στην συστηματική ενημέρωση και στην τήρηση όλων των τυπικών διαδικασιών.
Για την καλύτερη απόδοση των επενδύσεων θα πρέπει φυσικά να ενισχυθεί το σύστημα υποδομών: οδικό δίκτυο (π.χ. ο δρόμος Τσαριτσάνη-Σαραντάπορο πρέπει να γίνει, τί λέει για την εικοσαετή αυτή καθυστέρηση η Περιφέρεια;) σύγχρονες επικοινωνίες, σύστημα συγκέντρωσης πρώτων υλών, υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης των παραγωγών.
Ετσι θα χτισθεί η «παραγωγική ταυτότητα» της περιοχής, έτσι θα προκύψουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, έτσι θα πάμε μπροστά: με σχέδιο, με πρόγραμμα, με εργασία.