ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ
Του Γιάννη Μουκίδη
Εκατοντάδες Ελασσονίτες και κάτοικοι της Επαρχίας Ελασσόνας δίνουν κάθε βράδυ το δικό τους ραντεβού στις αποκριάτικες φωτιές που οργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας, με τη συνεργασία φορέων και συλλόγων, φωτιές που είναι «δεμένες» με την παράδοση της περιοχής και ανάβουν σε περιοχές της Ελασσόνας, της Τσαριτσάνης και γενικότερα όλης της Επαρχίας.
Την τιμητική τους έχουν στις φωτιές τα παραδοσιακά εδέσματα, τα σουβλάκια και λουκάνικα, το ντόπιο κρασί και βέβαια οι παραδοσιακές ορχήστρες, αλλά και με πολύ χορό και διάθεση από τον κόσμο, που αυθόρμητα γίνεται μια μεγάλη γειτονιά, η …καλύτερα μια παρέα και το χαίρεται, έστω και για λίγη ώρα.
Παρά τις …«παγωμένες» συνεχόμενες νύχτες αυτής της περιόδου, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ήδη μεγάλη κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε στη φωτιά της περασμένης Τρίτης, στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου(παλαιό «Τούρκικο Τελωνείο») που έγινε με άσχημες καιρικές συνθήκες, κάτω από χιονόνερο και ψιλόβροχο, και που επιμελήθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας.
Το βράδυ της Τετάρτης, σειρά είχε με πολύ κόσμο η καθιερωμένη φωτιά της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας, στην αλάνα Νατσιούλη, εκεί όπου αν και με χαμηλές θερμοκρασίες το παραδοσιακό γλέντι και ο χορός ζέσταινε την ατμόσφαιρα.
Ανάλογες όμορφες εικόνες παράδοσης και κοσμοσυρροής και το βράδυ της Πέμπτης, στη φωτιά που επιμελήθηκε η «Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών», στην πλατεία «Σιταροπάζαρου». Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, την ίδια ώρα, στην Τσαριτσάνη, στην Παναγιά, ήταν και η σειρά δεκάδων Τσαριτσανιωτών να ζεσταθούν και να το διασκεδάσουν.
Δεν περνάει απαρατήρητο πως η μεγάλη κοσμοσυρροή στις φωτιές της Ελασσόνας έχει να κάνει και με την παρουσία ατόμων όλων των ηλικιών, αλλά και πολλών νέων, που δείχνουν να το χαίρονται και να το απολαμβάνουν, παρήγορο στις δύσκολες και περίεργες μέρες που ζούμε.
Όσο για το Αποκριάτικο μενού του Σαββάτου στην Ελασσόνα, σειρά έχουν στις 7 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία, τα Αποκριάτικα Δρώμενα από την περιοχή της Ελασσόνας, της Κοζάνης, της Κορίνθου από το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, το Κέντρο Τέχνης και Λόγου, τον Λαογραφικό Σύλλογο Στιμάγκας Κορινθίας «ΘΥΑΜΙΣ» και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού Ελασσόνας.
[wpg_thumb]