του Αθανασίου Θεοδωράκη, πολιτικού επιστήμονα
www.neopolitevma.gr
Η προτροπή «εκπλήξτε μας…» ανήκει στην κυρία Béatrice Delvaux, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Le Soir» του Βελγίου. Συμπληρώνεται από τον υπότιτλο «να είστε λιγότερο προβλέψιμοι…» και απευθύνεται, ως κύριο άρθρο του φύλλου της 2ας Δεκ. 2014, στους βέλγους πολιτικούς.
Αφού περιγράψει με γλαφυρότατο τρόπο στη γλώσσα του Μολιέρου τα μικροπολιτικά καμώματα της νέας κυβερνητικής συμμαχίας (τίποτε το νέο: συνήθεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, ξύλινη γλώσσα, κομματικές «κόκκινες γραμμές», υπεράσπιση των κομματικών πελατειών… κοκ), θέτει το θέμα της απόστασης που χωρίζει την κοινωνία από τον κόσμο των επαγγελματιών της πολιτικής….
Η κοινωνία έμαθε να προχωρά μόνη της, εφευρίσκει νέους τρόπους συνύπαρξης, υιοθετεί νέα μοντέλα στις μεταφορές, στην παραγωγή, στη διαχείριση της καθημερινότητας. Οι επαγγελματίες πολιτικοί επιμένουν σε αυτά που γνωρίζουν, στον τεχνητό διαχωρισμό των ψηφοφόρων, στην στείρα αντιπαράθεση, στην υπεράσπιση παλαιών σχημάτων ή ιδεολογιών που βολεύουν. Όλα όπως τα ξέραμε, όπως τα φτιάξαμε, όπως τα θέλαμε.
Το θέμα φυσικά ξεπερνά το Βέλγιο και τις δικές του εσωτερικές διαμάχες. Η έκκληση της δημοσιογράφου έχει πανευρωπαϊκή διάσταση. Η πολιτική γενικά θέλει να είναι “πολιτικά ορθή”, δηλ. εργάζεται για την ψήφιση νόμων που προβλέπουν ποινές, πρόστιμα, τιμωρία. Γνωρίζει ότι έχει υποταχθεί στην απρόσωπη αγορά και οι επαγγελματίες πολιτικοί κωφεύουν στα μηνύματα των καιρών.
Για πόσο καιρό ακόμα; Νομίζω για όσο καιρό τους το επιτρέψει στο βασικό κύτταρο της δημοκρατίας, ο πολίτης. Ο καθηγητής κ. Γ. Κοντογιώργης τονίζει ότι «η κοινωνία των πολιτών το γνωρίζει επίσης. Και τους απορρίπτει καθολικά. Η αντινομία του πράγματος έγκειται στο ότι δεν βρήκε ακόμη τον τρόπο να κάνει πράξη τις βεβαιότητές της». (http://contogeorgis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_22.html#more)
Αυτή η παράλληλη αλλά μη τεμνόμενη πορεία πολιτών και πολιτικής είναι το κύριο στοιχείο της νέας εποχής. Δύο κόσμοι που συνυπάρχουν, αλλά δεν επικοινωνούν, δεν συζητούν, δεν συνεργάζονται. Και το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν είναι προβλέψιμο. Από εκεί θα έλθει η έκπληξη….