ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη
Με λαμπρότητα και επισημότητα, παρά τον άστατο και βροχερό καιρό, συνεχίστηκαν χθες το πρωί(στην Τσαριτσάνη, στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα»), το απόγευμα και το βράδυ(στην Ελασσόνα) και κορυφώνονται σήμερα, Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 102ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό(6η Οκτωβρίου 1912).
Στις σημερινές εκδηλώσεις, όπου θα παραστούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του Νομού Λάρισας, ξεχωρίζουν η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (10.30 π.μ.), η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες (11 π.μ.), και η μεγάλη παρέλαση(πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων) στην κεντρική οδό 6ης Οκτωβρίου, στο κέντρο της Ελασσόνας(11.30 π.μ.), που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες κάτοικοι της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ – «ΜΕΛΟΥΝΑ»
Χθες το πρωί, στην ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης, όπου το 1912 έγινε η υποδοχή του Ελληνικού Στρατού από τον μητροπολίτη Νεόφυτο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο. Στη συνέχεια, οι επίσημοι, ο κόσμος και οι μαθητές κατευθύνθηκαν στην τοποθεσία «Μελούνα», λίγο έξω από την Τσαριτσάνη(από όπου ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Ελληνικού Στρατού το 1912), στο χώρο του εκεί Μνημείου(τα αποκαλυπτήρια του είχαν γίνει πριν 2 χρόνια). Το Μνημείο βρίσκεται στη νέα εθνική οδό Ελασσόνας – Λάρισας, ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν τα παλιά σύνορα της χώρας, και από όπου ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, στο χαρακτηριστικό ύψωμα της Μελούνας.
Αρχικά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, προσκλητήριο νεκρών(με ρίψη τιμητικών βολών) και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις αρχές. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Στον πανηγυρικό της ημέρας, η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας κ. Μαρία Βίτκου, με περιεκτικό λόγο αρχικά αναφέρθηκε στα γεγονότα της διετίας των Βαλκανικών πολέμων, που οδήγησαν το Ελληνικό κράτος από τα στενά της Μελούνας στις εκβολές του ποταμού Στρυμώνα και στην πόλη της Καβάλας, και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση. Η ομιλήτρια, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ιστορικά στοιχεία, όταν η 1η Μεραρχία, έχοντας ως κεντρικό άξονα την Τσαριτσάνη, αφού σκόρπισε τις φρουρές των Τουρκικών φυλακίων που βρίσκονταν στην οριοθετική γραμμή, πήρε θέση μάχης από την Αετοράχη μέχρι το Βαλέτσικο. Και «καταθέτει»: «Το βράδυ στις 5 Οκτωβρίου, η 1η Στρατιά είχε διανυκτερεύσει στα υψώματα από Αετοράχη – Μελούνα – Μπατζιό – Βαλέτσικο και Μερκέζι. Με διαταγή το διαδόχου Κωνσταντίνου, η κίνηση της Μεραρχίας επαναλήφθηκε το πρωί. Η 1η Μεραρχία κινήθηκε από την Μελούνα προς την Τσαριτσάνη. Οι πρώτες αψιμαχίες άρχισαν γύρω στις 10 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι, η Τσαριτσάνη υποδέχεται τον Ελληνικό Στρατό με ζητωκραυγές! Στο χώρο της πλατείας κατέφθαναν χαρούμενοι όλοι οι Τσαριτσανιώτες για να υποδεχθούν με άκρατο ενθουσιασμό τα στρατεύματα των 2 Μεραρχιών. Μέχρι το βράδυ η Τσαριτσάνη ήταν χώρος, όπου στρατιώτες και κάτοικοι πανηγύριζαν την απελευθέρωση. Η Τσαριτσάνη ήταν η πρώτη κωμόπολη από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912». Και η εκπαιδευτικός κ. Βίτκου ολοκλήρωσε: «Φιλοδοξούμε να ανατάξουμε και να ενισχύσουμε τη μνήμη μας για τα γεγονότα της τοπικής μας ιστορίας, που μάλιστα αυτά αποτέλεσαν ορόσημο για την πορεία τόσο του τόπου μας, όσο και της Ελλάδας γενικότερα. Να συντελέσουμε προς δημιουργία ιστορικής μνήμης και ιστορικής συνείδησης εις τας Ελληνικάς γενεάς, όσαι μας διαδέχονται και όσαι θα έλθουν με τον κύκλο των χρόνων, όπως ευχήθηκε και ο Γεώργιος Βεντήρης στο έργο του για τους Βαλκανικούς πολέμους. Γιατί τα βήματα μας πάντοτε πρέπει να οδεύουν μπροστά, τα βλέμματα μας, όμως, είναι συνετό και ωφέλιμο να τα στρέφουμε συχνά πίσω για να πορευόμαστε με ασφάλεια στο μέλλον».
[wpg_thumb]
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Χθες το απόγευμα, αρχικά τελέσθηκε παράκληση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, ενώ στη συνέχεια, η Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας μεταφέρθηκε από το μοναστήρι με οχήματα του Στρατού στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, αφού η καθιερωμένη λιτάνευση της τελικά δεν έγινε, λόγω του βροχερού καιρού. Ακολούθησε Μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν δεκάδες ιερείς και αρχιμανδρίτες, με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και εκατοντάδων κατοίκων.
Το βράδυ, στην κατάμεστη Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη, πραγματοποιήθηκε συναυλία Φιλαρμονικών, όπου συμμετείχαν οι Φιλαρμονικές: του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, του Δήμου Τυρνάβου, «Ορφέας» Λαγκαδά, Εορδαίας, και η «οικοδέσποινα» Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Στις εκδηλώσεις της Μελούνας και της Ελασσόνας παραβρέθηκαν: ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Γελαλής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παν. Σαρχώσης, ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς ο ταξίαρχος – διευθυντής Οικονομικού κ. Αναστ. Κλημόπουλος, από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας(Α.Τ.Α.) οι επισμηναγοί – ιπτάμενοι κ.κ. Πρόδρ. Χατζηκυριάκος και Αθαν. Ντίκος, αξιωματικοί του Στρατού και της Αεροπορίας, από την Αστυνομία Θεσσαλίας ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας κ. Δημ. Γατσουνιάς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάν. Σαπουνάς, Ανέστ. Σερετίδης, Διον. Μπαλούκας, Χρυσούλα Προβίδα, Ευφροσ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Αστ. Στούπας, Δημ. Λέκκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κων. Καραγιάννης, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημ. Οικονόμου, η διευθύντρια του Λυκείου Ελασσόνας κ. Μαρία Παπαευθυμίου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί, μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής, αντιπροσωπείες των συλλόγων της Τσαριτσάνης, και αρκετός κόσμος από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και την γύρω περιοχή.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
7.30 π.μ.: Παιάνιση εωθινού.
8 π.μ.: Όρθρος – Πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.
8.30 π.μ.: Έπαρση σημαίας.
10.15 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων.
10.30 π.μ.: Τελετή επίσημης δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
11 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες– ανάγνωση ανακοινωθέντος 1ης Μεραρχίας – εκφώνηση πανηγυρικού από την κ. Ευαγγελία Ράπτου, διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αιγαίου –Κατάθεση Στεφάνων- Εθνικός Ύμνος.
11.30 μ.: Έναρξη παρέλασης πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην κεντρική οδό 6ης Οκτωβρίου.
12.30 μ.: Δεξίωση για τις αρχές και το κοινό στην Αίθουσα της πρώην Κ.Ε.Δ.Ε.
7 μ.μ.: Υποστολή της σημαίας.
7.30 μ.μ.: Συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελασσόνας.