Επί τάπητος η έξαρση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΩΤΗ ΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Dioti_ktinotrofoi katarroikos [5]

Το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του ν. Λάρισας και όλης της χώρας με τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στις εκτροφές τους φάνηκε και από την ιδιαίτερη μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων τους στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης 2/10/2014 στον Αμπελώνα με τη βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να κρύψουν την οργή τους για την ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ζωονόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει προσλάβει μορφή πανδημίας, απειλώντας πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο ν. Λάρισας και όχι μόνο. Όπως σημείωσαν, αυτή τη στιγμή έχει προσβληθεί άνω του 10% στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου του νομού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφοι έχουν απολέσει ακόμη και το 50% της εκτροφής τους. Οι παριστάμενοι ζήτησαν επιτακτικά να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των ζώων, καθώς όπως τόνισαν η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο, διότι μετά θα παρουσιαστεί έξαρση λόγω του καλοκαιριού.
«Αυτοί που ευαγγελίζονται την ανάπτυξη και με κάθε τρόπο τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής είναι οι ίδιοι που επί σειρά μηνών στέκονταν αδιάφοροι απέναντι στην έξαρση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, μη δίνοντας λύση στους κτηνοτρόφους» σημείωσε η βουλευτίνα και προσέθεσε: «Εάν δε ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό των εκτροφών, αλλά και για τη λήψη μέτρων πρόληψης και περιορισμού του φαινομένου, σύντομα θα δούμε αντίκτυπο και σε άλλα επίπεδα: στο ισοζύγιο που θα διαταραχθεί λόγω των εισαγωγών κρεάτων που θα έχουμε αλλά και σε κρούσματα παράνομων ελληνοποιήσεων που πιθανόν να έχουμε.
Είναι απαράδεκτο η νόσος να καλπάζει και να υπάρχει μόλις ένας κτηνίατρος για 1.300 εκμεταλλεύσεις στον Τύρναβο, ένας για 600 στο Δ. Τεμπών και κανένας στην Αγιά. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει άμεση στελέχωση με προσωπικό όλων των Υπηρεσιών Κτηνοτροφίας, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι (α) για την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που νόσησαν, καθώς και (β) για τα θανόντα ζώα, καθώς και να καταρτιστεί εθνικό σχέδιο δράσης –κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει- για τον περιορισμό και την εκρίζωση του προβλήματος».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τοπικής & Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Τυρνάβου κ. Αλέκος Χατζηκρανιώτης, ο αντιδήμαρχος Αμπελώνα Δ. Τυρνάβου κ. Κων/νος Χρυσοβέργης, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αμπελώνα κ. Ζ. Παρλίτσης, οι πρόεδροι των κτηνοτρόφων Ροδιάς, Μακρυχωρίου και Καλλιπεύκης, μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σαμαρίνας, κτηνοτρόφοι των επαρχιών Τυρνάβου, Ελασσόνας και Τεμπών, ο συντονιστής της ΟΜ Αμπελώνα του ΣΥΡΙΖΑ και δημ. σύμβουλος Τυρνάβου κ. Μάριος Ρίζος, καθώς και μέλη της ΟΜ Αμπελώνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Άρνηση εγγραφής παιδιών με διάφορες παθήσεις σε Σχολικές Μονάδες

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και κατά την πρόσφατη διαδικασία εγγραφής προνηπίων σε Παιδικούς Σταθμούς τα
Τα περιστατικά Σχολικών Μονάδων και Παιδικών Σταθμών που αρνήθηκαν να εγγράψουν παιδιά που πάσχουν από διάφορες παθήσεις (πχ Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (ΣΔΤ1), παιδική ρευματοειδή αρθρίτιδα, παιδική επιληψία κ.α.), οι οποίες δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα, ώστε να πρέπει να υπάρξει διαμεσολάβηση του ΚΕΔΔΥ, φέρνουν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλευτίνας Λάρισας Ηρώς Διώτη.
Όπως τονίζουν οι βουλευτές, «βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ειδικά στην εγγραφή μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο, η άρνηση εγγραφής μαθητή που ανήκει στα όρια της σχολικής περιφέρειας συνιστά παράβαση καθήκοντος. Μολαταύτα και φέτος έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά και οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα τη μεγάλη απογοήτευση των παιδιών τους. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των Παιδικών Σταθμών, όπου δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το θεσμικό πλαίσιο αποδοχής και εγγραφής των προνηπίων».
Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν «εάν στοιχειοθετείται άρνηση εγγραφής παιδιών, διαγνωσμένων με παθήσεις που δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα και τί προβλέπεται επακριβώς για την αποδοχή/εγγραφή παιδιών στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων, εάν τα Υπουργεία έχουν συγκεκριμένη εικόνα για περιπτώσεις εκπαιδευτικών δομών που να έχουν αρνηθεί την εγγραφή μαθητή λόγω των προαναφερθεισών παθήσεων, καθώς και σε ποιές συγκεκριμένες κινήσεις θα προβούν (λ.χ. πρόσληψη βοηθητικού νοσηλευτικού προσωπικού) για τις Σχολικές Μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ώστε να μην υπάρχει κανέναν κώλυμα στην εγγραφή/αποδοχή μαθητών πασχόντων από παθήσεις που δεν επηρεάζουν τη μαθησιακή τους ικανότητα».

 

Να καταργηθεί η διάταξη για φορολόγηση των αγροτών ως επιχειρηματίες με 26%

Ερώτηση, σχετικά με την κρυφή και άδικη φορολόγηση των αγροτών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Λάρισας Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη, ζητώντας την κατάργηση της «άδικης» διάταξης για τη φορολόγηση των αγροτών της διαφοράς τεκμαρτού-πραγματικού εισοδήματος ως «εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας» με ποσοστά 26% ή 33%.
Στην ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών, τονίζουν: «Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), και συγκεκριμένα στο άρθρο 34 παρ. 1, προβλέπεται ότι «Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα µε τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται …β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις».
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στα Άρθρα 29 παρ. 1, και 30 παρ. 1, οι ανωτέρω ρυθμίσεις αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια επιπλέον προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφού είναι σαφές ότι, εφόσον το εισόδημα ενός αγρότη είναι μικρότερο από το τεκμαρτό, η διαφορά θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τα ποσοστά που ορίζονται στο άρθρο 29, δηλαδή 26% για ποσό ως 50.000 ευρώ και 33% για ποσό μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ. Οδηγούμαστε έτσι στον παραλογισμό, αν για οποιοδήποτε λόγο, ένας αγρότης δεν παρουσιάσει εισόδημα κάποια χρονιά, λόγω πχ, καταστροφής της παραγωγής του, να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό του εισόδημα με 26% ή και 33%, διπλασιάζοντας δηλαδή, τουλάχιστον, τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει την επόμενη χρονιά!
Με βάση τα παραπάνω ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: «Θα επιμείνει να ισχύσει όντως και για τους αγρότες η άδικη φορολόγηση της διαφοράς τεκμαρτού-πραγματικού εισοδήματος ως «εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας» με ποσοστά 26% ή 33%; Επειδή εκτός από άδικη, η συγκεκριμένη διάταξη είναι και παράλογη, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του ανωτέρω Νόμου ώστε να μην επωμιστούν ο αγρότες αυτή την κρυφή, παράλογη και ληστρική φορολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την περεταίρω οικονομική τους εξαθλίωση και θα τους οδηγήσει στην έξοδο από την παραγωγική διαδικασία;»

Add Comment