Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Πάμε Βιβλιοθήκη;»
Είναι άραγε η αρχή το ήμισυ του παντός;
Την Κυριακή 6 Απριλίου και μετά από δώδεκα κυριακάτικα πρωινά από τις 19 Γενάρη, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Πάμε Βιβλιοθήκη;» το οποίο εκτυλίσσονταν στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 5 έως 9 ετών.
Στο διάστημα αυτό διαβάστηκαν βιβλία με ιστορίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων καθώς και ελληνικά και ξένα παραδοσιακά παραμύθια. Τα παιδιά, με τη βοήθεια των μαγικών αναγνωστικών καπέλων -δώρο του αχώριστου συντρόφου τους από τον Πλανήτη του Βιβλίου, Θεόφιλου Βιβλιόφιλου- ταξίδευαν στο μαγικό κόσμο των βιβλίων. Άλλοτε έδιναν χρώμα, σχήμα και μορφή στις εντυπώσεις και στα συναισθήματα που τους προκαλούσαν τα ακούσματα και άλλοτε γίνονταν τα ίδια οι ήρωες των ιστοριών μέσα από την δραματοποίησή τους. Είχαν την ευκαιρία, επίσης, να ασχοληθούν με κολάζ, χειροτεχνικές κατασκευές αλλά και να τραγουδήσουν ή να παίξουν μετά από κάθε ανάγνωση! Παράλληλα, είχαν το χρόνο να ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν με ενδιαφέρον αρκετά από τα βιβλία που εκτίθονταν στα ράφια του παιδικού τμήματος.
Τέλος, κι αυτό είναι το σημαντικότερο, με την παρουσία τους και τις ευφάνταστες ζωγραφιές τους, έδωσαν ζωή και χρώμα στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης, το οποίο υπήρξε για χρόνια άχαρο και ανενεργό. Γιατί, είναι αλήθεια, πριν το πρόγραμμα ο επάνω όροφος, έμοιαζε με μια μουντή και σκονισμένη σοφίτα όπου ζούσαν ξεχασμένοι γνωστοί και άγνωστοι ήρωες των παραμυθιών, περιμένοντας… τη μάγισσα με το μαγικό ραβδί να τους δώσει πνοή. Πρωταρχικός, λοιπόν, στόχος της ομάδας εμψυχωτών του προγράμματος ήταν να υποδυθεί τη μάγισσα και να μετατρέψει, με την παρέμβασή της, τον υπάρχοντα χώρο του παιδικού τμήματος σε χώρο ελκυστικό, λειτουργικό με την ελπίδα να αποτελέσει και μετά το πέρας του προγράμματος, πόλος έλξης παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους.
[wpg_thumb]
Πετύχαμε; Τουλάχιστον για όσο διάστημα εκτυλισσόταν το πρόγραμμα, πιστεύουμε ναι, καταφέραμε το στόχο μας. Κι αυτό μας το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα παιδιά με τα αφοπλιστικά τους σχόλια:
«Δε θέλω να τελειώσει η βιβλιοθήκη, φτιάχνουμε πολλά καλά πράγματα, περνάμε την ώρα μας δημιουργικά και δεν αποβλακωνόμαστε στην τηλεόραση…»
«Δε θέλω να τελειώσει γιατί κάνουμε πολλά πράγματα και την αγαπώ…»
«Η βιβλιοθήκη είναι καλή επειδή δεν κολλάμε πάνω στην τηλεόραση, μαθαίνουμε πολλά κα διαβάζουμε πολλά βιβλία…»
Ο θετικός αντίκτυπος του προγράμματος επιβεβαιώθηκε σε όλους μας και την τελευταία Κυριακή, όπου παιδιά, γονείς και εμψυχωτές συμμετείχαν μαζί σε ένα βιωματικό εργαστήρι συγγραφής μιας ιστορίας. Χαρακτηριστικά είναι και τα σχόλια γονέων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων:
«O Αλέξανδρος μια Κυριακή που ήταν καλεσμένος σε ένα πάρτι, προτίμησε να χάσει το πάρτι παρά να χάσει το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης…»
«Αναγκαστήκαμε να της πούμε ψέματα πως δε θα λειτουργήσει η βιβλιοθήκη για να μην έρθει άρρωστη…»
«Ερχόμαστε κάθε Κυριακή από Βαλανίδα και Ελευθεροχώρι και περιμένουμε όλη την εβδομάδα να ακούσουμε τα νέα πράγματα. Δε σκεφτόμαστε καθόλου το δρομολόγιο!»
«Να ερχόμαστε εθελοντικά, αν χρειάζεται, ώστε να συνεχίσει να είναι ο χώρος ελκυστικός και να έρχονται τα παιδιά μας …»
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς επιθυμούν τη συνέχεια του προγράμματος και τη συμμετοχή τους σε αυτό ή σε άλλο αντίστοιχο. Ωστόσο, η βιβλιοθήκη παραμένει με αρκετές ελλείψεις καθώς απαιτούνται πολλές ακόμη κινήσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει ως χώρος έκφρασης και δημιουργίας παιδιών -και γιατί όχι, γονέων και άλλων ενηλίκων.
Μήπως, λοιπόν, είναι ώρα η τοπική αυτοδιοίκηση -τωρινή και μελλοντική- να αφουγκραστεί τα μηνύματα και τις ανάγκες των δημοτών της και να ανταποκριθεί; Μήπως είναι καιρός να δώσει την πρέπουσα σημασία στο χώρο της βιβλιοθήκης που χρόνια παραμένει παραμελημένος και να παρέμβει, ώστε να καταστεί πνευματικός και δημιουργικός πόλος έλξης όπως συμβαίνει με τόσες βιβλιοθήκες σε αρκετές πόλεις της χώρας; Η Βιβλιοθήκη της πόλης μας χρειάζεται πολλά και ίσως η οποιαδήποτε επένδυση σε αυτήν να μην αποδίδει άμεσα. Θα ασχοληθεί άραγε κανείς με αυτή σοβαρά;
Εμείς κάναμε την αρχή, παραδίδοντας το ραβδί μας σε εκείνους που οφείλουν να το κρατούν και να μεταμορφώνουν ξεχασμένους ακόμα και εγκαταλελειμμένους χώρους και γωνιές της πόλης μας σε εστίες παίδευσης, ομορφιάς και δημιουργίας. Δηλώνουμε σθεναρά ότι έχουμε τη διάθεση να μην απέχουμε από τη συνέχεια. Μαζί μας οι γονείς και τα παιδιά τους. Πιθανόν και άλλοι πολίτες που θέλουν ή θα θελήσουν να προσφέρουν. Υπάρχουν αρκετοί και σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά. Περιμένουμε…
Ευχαριστούμε τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας που δέχτηκε την πρότασή μας και μας στήριξε οικονομικά για να υλοποιήσουμε το παραπάνω πρόγραμμα, τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, τις υπάλληλους της βιβλιοθήκης για την πολύτιμη βοήθειά τους. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ το απευθύνομαι στα παιδιά που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και κάθε Κυριακή έφταναν στη βιβλιοθήκη με όρεξη και διάθεση για νέα ακούσματα και εμπειρίες.
Η ομάδα εθελοντών του προγράμματος
Ματούλα Βασιλική, Μπλιούμη Ελένη, Νταγιάννη Καίτη, Παναγιώτου Ευαγγελία, Σαράτσης Γιώργος, Σερλέτη Ευθυμία, Σταγιάννη Βασιλική