“Non-formal and Formal Partnership in Adult Education”
«Μη τυπική και τυπική Συνεργασία στην εκπαίδευση Ενηλίκων»
Σε ένα νέο διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων Grundtving συμμετέχει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, με τη συνεργασία 3 άλλων εταίρων από την Ρουμανία, την Πολωνία και την Λετονία.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συγκριτική αξιολόγηση των μη τυπικών μεθόδων εκπαίδευσης στην τυπική εκπαίδευση αλλά και την αύξηση της χρήσης των μη τυπικών μεθόδων, τεχνικών και μέσων στην τυπική εκπαίδευση ενηλίκων .
Κάθε χώρα εταίρος θα δημιουργήσει δύο ομάδες εργασίας (μια ομάδα που θα συμμετέχουν καθηγητές – εκπαιδευτές της τυπικής εκπαίδευσης και μια άλλη ομάδα από καθηγητές – εκπαιδευτές της μη τυπικής εκπαίδευσης) και θα εργαστούν προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού ένα πρόγραμμα κατάρτισης που θα εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο.
Οι εκπαιδευόμενοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν σε κοινές συνεδριάσεις προκειμένου:
να μάθουν μαζί πώς να εφαρμόζουν μη τυπικές μεθόδους και τεχνικές σε μια τυπική εκπαιδευτική κατάσταση
να οργανώσουν ένα τοπικό πρόγραμμα κατάρτισης για ενήλικες ομάδες
να διαδώσουν τα αποτελέσματα που θα έχουν επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο.
να συγγράψουν μια μελέτη περίπτωσης με βάση την τοπική εμπειρία και η οποία θα παρουσιαστεί και θα αποτελέσει μαζί με τα σχέδια των άλλων εταίρων ένα καλό οδηγό πρακτικής εφαρμογής, ο οποίος θα μεταφραστεί στη γλώσσα του κάθε εταίρου και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν οι εκπαιδευόμενοι:
– Σεμινάριο για μη τυπικές δραστηριότητες : Οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν για μη τυπικές μεθόδους και πώς να τις εφαρμόσουν στην τυπική εκπαίδευση. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ρουμανία, τον Μάρτιο του 2014.
– Ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου για δύο ημέρες για την εκπαίδευση ενηλίκων σε διάφορα θέματα. (Ελασσόνα)
– Τοπικές δραστηριότητες: Οι εκπαιδευόμενοι ανά δύο (ένας δάσκαλος που εργάζεται στην τυπική εκπαίδευση και ένας εκπαιδευτής που εμπλέκεται στη μη τυπική εκπαίδευση) θα οργανώσουν και θα παραδώσουν προγράμματα κατάρτισης που θα υλοποιήσει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία κατά τη διάρκεια του έργου (από Μάρτιο – Μάιο 2014 και Σεπτέμβριο – Νοέμβριο 2014) .
Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας σε συνεργασία με τους εκπαιδευόμενους, θα εφαρμόσει και θα δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους, γονείς, άτομα με χαμηλή εκπαίδευση, γυναίκες, σε πεδία όπως δημιουργική γραφή, εικαστικά, προώθηση της ανάγνωσης και του γραμματισμού, ανακύκλωση άχρηστων αντικειμένων και παλιών ενδυμάτων και δημιουργία νέων αξεσουάρ και ενδυμάτων και εκπαίδευση του πολίτη με τη χρησιμοποίηση μεθόδων από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Charta Nostra.
– Σεμινάριο Διάδοσης: Οι εκπαιδευόμενοι θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου και θα γράψουν μια μελέτη περίπτωσης για τις δραστηριότητες αυτές. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα , το Νοέμβριο του 2014.
Προφίλ των εκπαιδευομένων:
Οι εκπαιδευόμενοι που καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο μπορούν να είναι :
– εκπαιδευτές στην μη τυπική εκπαίδευση και καθηγητές από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα
– εκπαιδευτές με εμπειρία στη συνεργασία με την ομάδα στόχου
– εκπαιδευτές που ασχολούνται με το μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα
– εμπειρία σε ένα από τα ακόλουθα θέματα: όπως δημιουργική γραφή, εικαστικά, προώθηση της ανάγνωσης και του γραμματισμού, ανακύκλωση άχρηστων αντικειμένων και παλιών ενδυμάτων και δημιουργία νέων αξεσουάρ και ενδυμάτων και εκπαίδευση του πολίτη
– εμπειρία στην παροχή μαθημάτων κατάρτισης με βάση την βιωματική παιδαγωγική
Συμμετέχοντες :
Asociatia Română de Consiliere si Sprijin – ARCS , Ρουμανία
Centrum Edukacji Nieformalnej Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Człowieka , Πολωνία
Γυμνάσιο της πόλης Malta – Rezekne, Λετονία
Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, Ελλάδα
Όλες οι δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που αφορούν την οργάνωση των τοπικών προγραμμάτων κατάρτισης, θα είναι καλυμμένα από την Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και τους εταίρους του έργου. Οι συμμετέχοντες δεν θα συμμετέχουν οικονομικά σε καμία δαπάνη του έργου, ούτε θα έχουν καμία αμοιβή.
Υποβολή αιτήσεων:
Οι Αιτήσεις συμμετοχής συνίστανται με μια επιστολή προθέσεων και ένα βιογραφικό σημείωμα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2014 στο email της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας : laografiki@gmail.com . Για οποιαδήποτε πληροφορία εκτός από το email που μπορείτε να στείλετε, μπορείτε να επικοινωνήστε και με το 6974550560.