Στη διάρκεια της βαθιάς κρίσης που περνούμε, η Ελλάδα βρέθηκε συχνά δακτυλοδεικτούμενη. Ο Αριστείδης και οι φίλοι του από την Ισπανία, με την παρέμβασή τους στο διαδίκτυο, απαίτησαν από τους άλλους να σεβαστούν την Ελλάδα.
Με αφορμή την ειλικρινή και συγκινητική αυτή παρέμβαση του καθηγητή Αριστείδη Μινγέθ και των ισπανών καθηγητών και μαθητών, έγραψα ένα βιβλίο με τον ευνόητο τίτλο: «Σ’ευχαριστούμε Αριστείδη», (κυκλοφορεί από τις Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις). Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια νέα προσέγγιση της κρίσης. Εξετάζω την οικονομία, εστιάζω στο πολιτικό σύστημα και αναλύω τις δυνατότητες αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
Το βιβλίο διατυπώνει πρόταση, στα πεδία όπου η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η Ελλάδα θα έχει έτσι έναν δημιουργικό ρόλο, η Ευρώπη θα ξαναβρεί μια νέα αποστολή, αφού το πρότυπό της θα έχει παγκόσμια ακτινοβολία.
Στο επίκεντρο της νέας πολιτικής θα πρέπει να είναι βεβαίως ο άνθρωπος, ο πολίτης, αυτός ο λησμονημένος των αγορών και το σύγχρονο θύμα του εξαγριωμένου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Επίκεντρο λοιπόν θα είναι η πραγματική οικονομία, η κοινωνία, οι άνθρωποι πέρα από τα νούμερα και τον χορό των τρισεκατομμυρίων.
Ουτοπικό; Ισως, αλλά χωρίς ουτοπία μας περιμένει ο ρεαλισμός των κυβερνήσεων και ο κυνισμός των τραπεζιτών. Εχει νόημα τελικά η ζωή έτσι; Χωρίς πολιτική ηθική, δηλαδή χωρίς ανθρωπιστική παιδεία, χωρίς αξίες και στόχους, καταντήσαμε έρμαια της καταναλωτικής μανίας, του ατομικισμού και της καταστροφικής ανάπτυξης.
Το πόνημα αυτό με τον τίτλο «Σ’ευχαριστούμε Αριστείδη» είναι ειδικής αποστολής: αφορά νότιους και βόρειους, νέους και μεσήλικες, εφησυχασμένους και νεόπτωχους, αγανακτισμένους και συστημικούς. Μας αφορά όλους.
Ο ισπανός καθηγητής Αριστείδης Μινγέθ έθεσε ένα κύριο θέμα: ζήτησε από τους άλλους να σεβαστούν την Ελλάδα. Μαζί με τις ευχαριστίες μας στον Αριστείδη, στέλνουμε και την πρότασή μας: η Ελλάδα μπορεί, η Ευρώπη μπορεί. Μια άλλη πολιτική είναι υπό εκκόλαψη.
Αθανάσιος Θεοδωράκης, πολιτικός επιστήμονας