«Κλειδιά» οι ομάδες παραγωγών και τα ποιοτικά προϊόντα
Του Γιάννη Μουκίδη
«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι μια ευκαιρία για να αναστήσουμε τον πρωτογενή τομέα και να σχεδιάσουμε άλλα πράγματα. Κλειδιά είναι οι ομάδες παραγωγών, οι συνενώσεις και συνεργασίες και βέβαια τα ποιοτικά προϊόντα». Αυτά τόνισαν, ανάμεσα στα άλλα, οι ομιλητές στην ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θεματικό άξονα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική(Κ.Α.Π.) με ιδιαίτερη αναφορά στην καπνοκαλλιέργεια και στην κτηνοτροφία, που συνδιοργάνωσαν στο Δημαρχείο Ελασσόνας οι Ομάδες Καπνοπαραγωγών Ελασσόνας και Αραδοσιβίων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, πριν λίγες ημέρες(21 Νοεμβρίου) τη Νέα Αγροτική Πολιτική για το διάστημα 2014 – 2020.
Στην αρχή, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Καπνοπαραγωγών κ.κ. Γιώργος Γκουτζέλας, Γιάννης Σεβαστός, Μενέλαος Τάκας καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους και η διαδικασία προχώρησε στην ενημέρωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
[wpg_thumb]
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης αναφέρθηκε στην Κ.Α.Π. και στο όλο περίγραμμα της, μπαίνοντας και σε λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για καλύτερο σχεδιασμό για τη νέα περίοδο, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Έχουμε ανάγκη από εθνικό σχεδιασμό. Χρειάζεται απόφαση και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Ο αρνητισμός είναι εύκολος δρόμος, αλλά η καθημερινότητα μας δείχνει πως πρέπει να προχωρήσουμε με υγιείς ομάδες παραγωγών. Το πρόβλημα των βοσκοτόπων είναι Ελληνικό. Οι βοσκότοποι βαφτίζονται δασική γη και πρέπει να λυθεί το θέμα του ορισμού. Στον καπνό υπάρχει κατώφλι προστασίας. Δεν υποχωρείς, συμμετέχεις. Το μυαλό κάνει την διαφορά και η νοοτροπία. Θέλει να σκεφτούμε και να παραιτηθούμε από τον κακό μας εαυτό. Αυτή τη στιγμή η προοπτική του LEADER έρχεται να καλύψει και τα επόμενα ταμεία. Θα δοθούν στην περιφέρεια για διαχείριση. Μεγαλύτερο ποσό για πιο σημαντικές παρεμβάσεις, εστιασμένες σε τοπικό επίπεδο. Η νέα ΚΑΠ λύνει τη βάση της χρηματοδότησης και μετά δίνει. Έφυγε πια η εύκολη χρηματοδότηση».
Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ. ΣΠ. ΔΑΝΕΛΛΗΣ
Στην εισήγηση του, ο ευρωβουλευτής και μέλος και της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σπύρος Δανέλλης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ προβλέπεται δικαιότερη και πιο διαφανής χρηματοδότηση για τους εργαζόμενους αγρότες και περισσότερα χρήματα για νέους και μικρούς καλλιεργητές. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον ενισχύσεις 25% για ένα ανώτατο όριο 100 εκταρίων και τα κράτη – μέλη θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τους μικροκαλλιεργητές. Θα δοθούν λιγότερα χρήματα για τους μεγάλους καλλιεργητές, ενώ θα υπάρχουν πιο ευέλικτα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Δανέλλης υπογράμμισε:
«Δεν είναι όλα τα πράγματα μαύρα. Ως χώρα έχουμε τα εχέγγυα. Θέλουμε προϊόντα ποιότητας, μέσα από μια παραγωγική διαδικασία. Αν ο παραγωγός αποξενώνεται με τη μορφή του «χύμα», η ελάχιστη προστιθέμενη αξία χάνεται. Υπάρχουν οι άξονες, τα βασικά κείμενα οι κανονισμοί της νέας ΚΑΠ, που εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες, μετά από μακρόχρονες συζητήσεις. Τα περασμένα χρόνια, δεν είχαμε κανένα ενδοιασμό. Θεωρούσαμε ότι οι επιδοτήσεις ήταν εισόδημα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι άμεσες ενισχύσεις δεν είναι εισόδημα, αλλά βοήθημα, στήριξη, εργαλείο για τον παραγωγό. Η Ελλάδα έχει χάσει την ανταγωνιστικότητα της και χρειάζεται τη μέγιστη εθνική προσπάθεια. Πάψαμε για δεκαετίες να παράγουμε εθνικό πλούτο! Οι λογικές που συνόδευσαν τον πακτωλό των επιδοτήσεων είναι και η αιτία της κατάρρευσης. Ήρθε ο καιρός που επιβάλλεται ο παραγωγός να γίνει ένας επιχειρηματίας, να σπρώξει το προϊόν του στην αγορά. Η ευκαιρία μας με τη νέα ΚΑΠ είναι να αναδιοργανώσουμε τον γεωργικό τομέα.
Υπάρχουν και πόροι και θεσμικά εργαλεία. Αυτό που πρέπει να έχουμε.
Δυστυχώς, απαξιώσαμε τους συνεταιρισμούς. Για χρόνια βαφτίζαμε κοινωνική πολιτική τις πελατειακές σχέσεις στον αγροτικό τομέα, οδηγώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο στην απαξίωση το θεσμό του συνεταιρισμού. Το κίνημα όπως λειτούργησε στην Ελλάδα έχει παθογένειες. Ένας υγιής συνεταιρισμός δεν έχει καμία παθογένεια. Απεναντίας, δημιουργείται ακριβώς για να δώσει λύσεις σε προβλήματα και είναι σε θέση να τις δώσει. Μονάχα ισχυρά συλλογικά σχήματα μπορούν να κάνουν αυτά που μόνος ο κάθε αγρότης δεν είναι δυνατόν να κάνει. “Η ισχύς εν τη ενώσει” είναι μια διαχρονική αρχή. Ένας ισχυρός συνεταιρισμός έχει διαπραγματευτική ισχύ, μπορεί με οικονομίες κλίμακας να μειώσει το κόστος παραγωγής και να κρατήσει την προστιθέμενη αξία των προϊόντων στα μέλη του. Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική προωθεί το σχήμα των “Ομάδων Παραγωγών”, ως το αποτελεσματικότερο συλλογικό σχήμα.
Για το μέγα ζήτημα της φέτας, νομίζω πως χάνουμε την ουσία του ζητήματος. Ας δούμε τι συμβαίνει με την μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στο Ελληνικό γιαούρτι. Για την φέτα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Πρέπει να οργανωθούμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την ήδη έτοιμη αγορά. Στη νέα ΚΑΠ αυξάνεται η χρηματοδότηση του ταμείου LEADER και των άλλων ταμείων, οι μικροκαλλιεργητές θα έχουν ενίσχυση, και βέβαια οι έλεγχοι εντείνονται με πολύ πυκνότερους ελέγχους(…λόγω και του κακού «παρελθόντος» μας). Αποτελεί τεράστια πολυτέλεια σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία να χάνουμε πόρους, γιατί δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας.
Για τα καπνά δεν καταφέραμε να μπουν στον κατάλογο των προϊόντων που να έχουν ενίσχυση τα Ευρωπαϊκά καπνά δέχονται ένα οργανωμένο πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει μια ιδεολογική τρομοκρατία και δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση από καπνοπαραγωγικές χώρες όπως Καναδάς, Βραζίλία, Η.Π.Α., ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Θέμα κλειδί είναι το πόσο μπορούμε να οργανώσουμε τις αγορές μας, την εθνική αγορά. Διαχείριση με αποτελεσματικότητα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Με την νέα ΚΑΠ οι πόροι θα πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν. Και βέβαια θα υπάρχει επιστημονική στήριξη, γνώση και συνεχής ενημέρωση. Να σταθούμε ξανά στην παραγωγή μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες. Ήρθε η ώρα που οι νέοι θα περάσουν σε ένα άλλο μοντέλο, να είναι καινοτόμοι, γνώστες, επιτυχημένοι ανταγωνιστές. Ο παραγωγός καλείται να γίνει ένας μικρός επιχειρηματίας. Τα νέα συλλογικά σχήματα είναι απαραίτητα. Η αλυσίδα είναι: πιστοποίηση αξιόπιστη, συμμετοχή στην τυποποίηση του προϊόντος, μεταποίηση, προβολή του, εμπορία του, μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Θέλουμε μια γεωργία που να συμβάλλει στο εθνικό μας εισόδημα. Μέσα από την συλλογικότητα πρέπει να ξαναβρούμε το βηματισμό μας. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάσταση του πρωτογενούς τομέα, το να ξαναπατήσουμε γερά στα πόδια μας!».
Σε σύντομη τοποθέτηση του, ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης υπογράμμισε: «Ο ευρωβουλευτής κ. Δανέλλης με τους συνεργάτες τους έδωσε αγώνες για τη νέα ΚΑΠ και συνέβαλλε καθοριστικά για το πρασίνισμα, για τον καπνό, για την σωστή ενημέρωση των αγροτών, για τη λήψη ειδικών μέτρων για τους μικρούς παραγωγούς. Για να μπορέσουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον, πρέπει να έχουμε πληροφόρηση για το τι σχεδιάζεται στην Ευρώπη».
Στην ημερίδα, παρόντες ήταν: ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ – πρ. βουλευτής κ. Βασίλης Έξαρχος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Δραγατσίκης και Γιάννης Νάνος, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Θεόδωρος Μηνάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας – δημ. σύμβουλος κ. Νίκος Παλάσκας, οι πρ. αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, Γ. Κυριλλίδης, ο ειδικός σύμβουλος επί αγροτικών θεμάτων του Δήμου Κιλελέρ κ. Κώστας Μπλιάτσιος, ο υπεύθυνος Αγροτικού ΠΑΣΟΚ Ν. Λάρισας κ. Παύλος Κονδυλίδης, ο γραμματέας Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ελασσόνας κ. Κ. Μούσιος, καπνοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι από τους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, κ.ά.