Με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία του γεωργοκτηνοτροφικού χαρακτήρα της περιοχής, τη στήριξη, ανάπτυξη της παραγωγής και προώθηση της φέτας, ως «Εθνικό Προϊόν», πραγματοποιήθηκε η 6η Πανελλήνια Γιορτή στην Ελασσόνα, που παρέμεινε ανοιχτή από το Σάββατο 22 έως τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και μονοπώλησε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από το Θεσσαλικό χώρο αλλά και από πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας.
Από το πρωί του Σαββάτου, πρώτη ημέρα της Γιορτής, οι επισκέπτες της γιορτής είχαν την ευκαιρία να γευθούν το τιμώμενο προϊόν και να ενημερωθούν για αυτό, στα εκθεσιακά περίπτερα παραγωγών και επιχειρήσεων, αλλά και τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων. Επίσης να δουν και να ενημερωθούν από κοντά, για δράσεις και πρωτοβουλίες φορέων και εκθετών. Οι λιλιπούτειοι φίλοι είχαν τη χαρά να ζωγραφίσουν, ενώ οι φίλοι του σκακιού, που δεν πτοήθηκαν από τον καυτό φθινοπωρινό ήλιο, έπαιξαν τουρνουά σκάκι σιμουλτανέ με τον GM Σπύρο Σκέμπρη.
[wpg_thumb]
Το απόγευμα με επισημότητα και ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Στα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας παρευρέθησαν επίσης, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας Σεβασμιότατος κ.κ. Βασίλειος, οι βουλευτές του νομού κκ. Κέλλας, Γελαλής, Σαχινίδης, Ψύρρας, ο κ. Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Γρεβενών (ΝΔ), η κα Χρυσοβελώνη Μαρίνα Βουλευτής Μαγνησίας (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κα Ρένα Καλαριώτου, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Κιλελέρ Ρ. Κομήτσας, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουνταράς, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Ευ. Λιακούλη, Μ. Μαμάρα, Θ.Παιδής, Ρ. Σταφύλη, Α. Αδάμου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο πρώην βουλευτής Β. Έξαρχος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ελασσόνας κ. Ευαγγελίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Μουταφίδης, ο πολιτευτής της ΝΔ Β. Ντόκος, εκπρόσωποι κομμάτων, αιρετοί της αυτοδιοίκησης από το νομό Λάρισας και τον Θεσσαλικό χώρο, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής και αγροτικής κοινότητας από όλη τη χώρα και πολλών παραγωγικών τάξεων, αγρότες και κτηνοτρόφοι, και εκατοντάδες κόσμου.
Επίσης παρουσίες με ιδιαίτερη σημασία ήταν του προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» κ. Βασίλειος Γκίκας, , του επίτιμου προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Βόλο κ. Γεώργιος Παπαρρίγος, του Σύμβουλου της Πρεσβείας της Γεωργίας κ. Γεώργιος Ψιάχας και του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Παλάσκας.
Ο Δήμαρχος Ελασσόνας καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και καλώντας τον Υπουργό κ. Χαρακόπουλο να κάνει τα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας , τόνισε:
«Με μεράκι με πολλή δουλειά με σεβασμό στην αγνότητα και την ποιότητα των προϊόντων μας καταφέραμε όλοι μαζί -Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Θεσσαλίας , Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, Επιμελητήριο Λάρισας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός “Δήμητρα”, Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Γεωπονική Σχολή – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων – Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» -να κάνουμε τη Φέτα Ελασσόνας «ταυτόσημη» σχεδόν και με τη λέξη Ελασσόνα και με τη λέξη ΦΕΤΑ.
Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
Είμαστε υπερήφανοι για το προϊόν μας και το διαφημίζουμε.
Είμαστε υπερήφανοι για την εξαιρετική ποιότητα του.
Για την υψηλή διατροφική του αξία.
Η φέτα μας αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο σαν προϊόν ιδιαίτερης γεύσης και γαστριμαργικής απόλαυσης.
Η διατήρηση της αγνότητας της Φέτας Ελασσόνας, η ξεχωριστή γεύση, το άρωμα και η πλούσια θρεπτική της αξία, την κατατάσσουν στην κορυφή των προϊόντων διατροφής και στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών.
Πολυάριθμες τυροκομικές μονάδες δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ελασσόνας, παρασκευάζοντας το κορυφαίο αυτό διατροφικό προϊόν.
Κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι μέσα από πατροπαράδοτες διαδικασίες παρασκευής της Φέτας συνδυάζουν την σύγχρονη γνώση και τεχνολογία και καταφέρνουν χρόνια τώρα να προσφέρουν στην αγορά ένα άριστο προϊόν.
Ολόκληρη αλυσίδα γεωργών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών, εμπόρων και τόσων άλλων συναφών επαγγελμάτων απασχολούνται γύρω από την παραγωγή, προώθηση και διακίνηση της ΦΕΤΑΣ.
Και αυτή η διαδικασία κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα με τα σχέδια εξόρυξης του λιγνίτη. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν εξ αιτίας της καταστροφής της παραγωγής, όχι μόνο της ΦΕΤΑΣ, αλλά και των υπολοίπων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που αποτελούν την κύρια οικονομική πηγή για την περιοχή μας.
Η 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας έχει σκοπό να αναδείξει ακόμα περισσότερο το προϊόν αυτό του τόπου μας, τη Φέτα Ελασσόνας, που είναι άρρηκτα δεμένο με την παράδοση της περιοχής μας, να προστατεύσει την ιδιαίτερη αυτή παραγωγή μας, να την προωθήσει και να την αναδείξει περαιτέρω στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Η φετινή Γιορτή Φέτας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια στα σχέδια εξόρυξης του λιγνίτη.
Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, του κινδύνου της μόλυνσης και της μη αναστρέψιμης βλάβης του φυσικού περιβάλλοντος οφείλουμε να διατρανώσουμε για πολλοστή φορά ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε την εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελασσόνα.
Επιλέγουμε το «λευκό» του καθαρού περιβάλλοντος, το «λευκό» του ΟΛΥΜΠΟΥ, που οφείλουμε να διατηρήσουμε ανέπαφο, το «λευκό» της μοναδικής μας ΦΕΤΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ.
Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το εισόδημα όλων των κλάδων που ασχολούνται με την παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση της Φέτας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Οφείλει να δεσμευτεί, ότι θα στηρίξει ακόμα περισσότερο τη Φέτα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της αναβάθμιση, την αναχαίτιση της εσωτερικής μετανάστευσης.
Οφείλει να δεσμευτεί για τις εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης, που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον και επιδιώκει η περιοχή μας.
Και φυσικά οφείλει να δεσμευτεί, ότι θα αφήσει ήσυχο το λιγνίτη Ελασσόνας.
Ότι, δεν θα προσυπογράψει την εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων, υπογράφοντας ταυτόχρονα την ολική οικολογική και παραγωγική καταστροφή της περιοχής μας.
Η περιοχή της Ελασσόνας δεν μπορεί άλλο να είναι όμηρος αυτής της προοπτικής.
Να δεσμευτεί πως θα ακούσουν τη φωνή όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής, που επιθυμούν να ζουν και να εργάζονται σ’ ένα ανθρώπινο περιβάλλον και να παράγουν αγνά και βιολογικά προϊόντα.
Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Υπουργό ότι ένα μεγάλο έργο που περίμενε η Ελασσόνα έχει γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Αναφέρομαι στο φράγμα Αγιονερίου και θέλουμε να πιστεύουμε κ. Υπουργέ ότι επιτέλους στην θητεία σας θα πάρει το δρόμο της επίλυσης αυτό το μεγάλο έργο.»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας την 6η Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός. Θα μου πείτε ποιος μπορεί να είναι ευτυχής ως υπουργός εν μέσω αυτής της κρίσης. Ωστόσο εκλαμβάνω ως πρόκληση την παρουσία μου στο ΥπΑΑΤ γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλω στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, αλλά και διότι σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για τον τόπο, που η αγωνία και η απαισιοδοξία έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, έχω την ευκαιρία να επισκέπτομαι την ελληνική περιφέρεια και να διαπιστώνω από κοντά ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα που κρατιέται όρθια εν μέσω της καταιγίδας, που συνεχίζει να παράγει ποιότητα, που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Αυτά τα συναισθήματα νοιώθω και σήμερα, εδώ στην πόλη της Ελασσόνας, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της φέτας.
Η φέτα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης της χώρας. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των Ελλήνων. Είναι η ονομασία του δημοφιλέστερου παραδοσιακού τυριού και του πιο φημισμένου προϊόντος της Ελλάδας και συνιστά ένα επώνυμο εξαγώγιμο προϊόν.
Η φέτα συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες πολλών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Συντελεί, με τρόπο καθοριστικό, στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στην ανάπτυξη της, καθώς στην παραγωγή της εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα πολλές χιλιάδες ελληνικών οικογενειών.
Θέλω και από αυτή τη θέση να επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης ήταν και παραμένει η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης αλλά και τη θεμελίωση και ανάπτυξη ενός νέου υγιούς παραγωγικού μοντέλου.
Τις προθέσεις μας αυτές τις έχουμε ήδη αποδείξει εμπράκτως με την καταβολή ολόκληρης της εξισωτικής αποζημίωσης. Τηρώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και παρά τις τεράστιες δυσκολίες της οικονομίας, που όλοι βιώνουμε, τα κονδύλια βρέθηκαν και δόθηκαν. Και διαψεύσθηκαν και οι Κασσάνδρες που βιάστηκαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις μας.
Οι ίδιοι που τώρα πάλι αμφισβητούν και σπέρνουν την αμφιβολία για τη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Τους διαψεύσαμε ακόμη μια φορά, καθώς υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ξεκινά η επιστροφή των πρώτων 80 εκατομμυρίων, ενώ πολύ σύντομα θα καταβληθεί και η δεύτερη ισόποση δόση.
Και όλα αυτά έγιναν παρά τις τρομερές δυσκολίες μιας κυβέρνησης που είναι αναγκασμένη να προβεί στη λήψη μέτρων επώδυνων αλλά απαραίτητων για να μπορέσει η χώρα να μείνει όρθια.
Πάντοτε πίστευα -και πολύ περισσότερο σήμερα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- στην ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης, όπως είναι η φέτα αλλά και δεκάδες ακόμη προϊόντα. Γιατί από τα 1.000 περίπου Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης που παράγονται σε χώρες της ΕΕ και περιλαμβάνονται στη λίστα προστασίας, περισσότερα από 90 είναι ελληνικά. Και ανάμεσά τους το Αρνάκι αλλά και το Κατσικάκι Ελασσόνας.
Σήμερα, λοιπόν, με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω τη γιορτή της φέτας και εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις που έχετε προγραμματίσει. Να γνωρίζετε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές σας».
Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, είχε αναφέρει πιο πριν: «Η φέτα είναι προϊόν προστιθέμενης αξίας στην οικονομία»
«Μέσα από συνεργασία, συνέργεια και συνοχή μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα σε μια τραγική οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας η Αιρετή Περιφέρεια και ο Δήμος Ελασσόνας υλοποιούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 25,4 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά δημιουργούν μια σημαντική κινητικότητα στην τοπική οικονομία και κοινωνία, προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας» υποστήριξε στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Όμως δεν εφησυχάζουμε. Υπάρχουν ακόμη πολλά που είναι απαραίτητα στην περιοχή, όπως η παράκαμψη της Ελασσόνας, το φράγμα του Αγιονερίου, η Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, το κλειστό κολυμβητήριο, το 1ο δημοτικό σχολείο, η ολοκλήρωση του αναδασμού Ελασσόνας, η επίσπευση των διαδικασιών πιστοποίησης στα προϊόντα ΠΟΠ «Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ» και «Κατσικάκι Ελασσόνας ΠΟΠ», η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτει σύγχρονα αίτια απώλειας παραγωγής κ.α , τα οποία αισιοδοξούμε σύντομα να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης κα Καραλαριώτου, ανέφερε: «Λευκός χρυσός» η φέτα.
«Η φέτα είναι το προϊόν το οποίο στηρίζει την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη ολόκληρου του νομού. Με 511.000 αιγοπρόβατα, ποσοστό που ξεπερνά το 50% του νομού και 16 τυροκομεία τα οποία διαχειρίζονται τη μισή παραγωγή φέτας στο νομό, η επαρχία Ελασσόνας καθορίζει εν πολλοίς ολόκληρη την τοπική οικονομία» τόνισε στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου.
«Πίσω από το δημοφιλές αυτό προϊόν υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δίνουν καθημερινό αγώνα ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Σε αυτούς στρέφουμε το βλέμμα μας, γι’ αυτούς δίνουμε καθημερινή μάχη. Στηρίζουμε το αίτημα των παραγωγών της περιοχής για Διαεπαγγελματικής Σχολή Φέτας και τώρα είναι μια χρυσή ευκαιρία να προωθήσουμε το αίτημα αυτό μιας και στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος» σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας.
Το τέλος της πρώτης μέρας έκλεισε με τη μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα : «ΡΟΥΓΚΑΤΖΙΑ» από συλλόγους τις περιοχής του Ρουμλουκιού, «ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ» από τον Λαογραφικό και χορευτικό σύλλογο Βασιλικών και «ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ» από τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «Λάιος» και τον Παραδοσιακό Σύλλογο Θήβας «Ο Βλάχικος γάμος».
Την 2η μέρα των εκδηλώσεων άνοιξε η επιστημονική ημερίδα με θέμα « Η Φέτα, μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που έγινε στην Αίθουσα Θεάτρου Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη, με τη συνεργασία των :
Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
Γεωπονική Σχολή – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας
Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων – Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας
Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων
Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
Στην κεντρική πλατεία τα παιδιά ζωγράφιζαν με θέμα «Η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας» και έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια με τη συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου Βερδικούσιας. Το απόγευμα της Κυριακής, οι επισκέπτες πληροφορήθηκαν πως παρασκευάζεται η Φέτα, με τυροκόμηση που γίνονταν εκείνη τη στιγμή, από τους τυροκόμους του ΕΠΑΣ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί με τους: Μορφωτικό Σύλλογο Φλαμπούρου, Μορφωτικό Σύλλογο Σκοπιάς, Σύλλογο Γυναικών Μικρ. Ελευθεροχωρίου, Σύλλογο Γυναικών Δολίχης, Μορφωτικό Σύλλογο Βαλανίδας και Πολιτιστικό Σύλλογο Βερδικούσιας.
Η τελευταία μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων αφιερωμένων στη «ΦΕΤΑ» , άνοιξε με τις γυναίκες από χωριά του Δήμου Ελασσόνας να ετοιμάζουν στριφτές τυρόπιτες που μοιράστηκαν το μεσημέρι στους επισκέπτες, ενώ οι μαθητές από σχολεία ενημερώνονταν πως παρασκευάζεται η φέτα από το ειδικό περίπτερο του ΕΠΑΣ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ όπου προσφέρθηκαν στους επισκέπτες, γευστικότατο ψητό Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας, ένα μοναδικό προϊόν Π.Ο.Π. της περιοχής, με συνοδεία παραδοσιακών ήχων από ντόπιους μουσικούς και με την ευχή όλων να έρθουν στην 7η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα, στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου του 2014.
Παρέμβαση βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας
Δημήτρη Γελαλή στη γιορτή φέτας στην Ελασσόνα
Ο τοµέας της αιγοπροβατοτροφίας έχει ιδιαίτερη σηµασία για τη χώρα µας. Αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας από κοινωνική, εθνική αλλά και οικονομική άποψη.
Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας η αιγοπροβατοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, αφού με βάση τα στοιχεία των παραδόσεων γάλακτος παρήχθησαν το 2011 περί τους 72.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα περίπου, το 11% της εγχώριας παραγωγής.
Η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη χώρα µας παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια σταθερή άνοδο. Ωστόσο το 2011 καταγράφεται μείωση κατά 50.000 τόνους περίπου σε σύγκριση με το 2010, γεγονός που επηρεάζει και την εγχώρια παραγωγή τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας.
Η Φέτα αποτελεί προϊόν ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία και την εθνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών Φέτας, γεγονός που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για την ελληνική τυροκομία και τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
Σε 34.000 τόνους περίπου ανήλθε η ποσότητα της εξαγόμενης φέτας το έτος 2011, έναντι 33.000 τόνους περίπου το 2010 (αύξηση 3%).
Προοπτικές για τη Φέτα – στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τη Φέτα, δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει στο καταναλωτικό κοινό τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή αγορά.
Ωστόσο οι παραγωγοί παλεύουν να κρατηθούν στο επάγγελμα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες. Από τη μια η ακρίβεια των ζωοτροφών αλλά το κυριότερο η έλλειψή τους λόγω της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες για τους κτηνοτρόφους της χώρας.
Υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής που θα προωθήσει την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία για τα επόμενα χρόνια και θα τη φέρει σε πορεία ανάπτυξης.
Στηρίζουμε:
– Το κυρίαρχο αίτημα των κτηνοτρόφων για άμεση χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να παρέμβουν στην αγορά ζωοτροφών.
-Τη ρύθμιση των κτηνοτροφικών τους χρεών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να σωθεί η ελληνική κτηνοτροφία και παράλληλα να αποτελέσει την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση,
-Την άμεση ανάγκη, ενόψει της νέας ΚΑΠ, η οποία απαιτεί μόνιμους βοσκότοπους, εκτατικοποίηση και ευζωία των ζώων, για δημιουργία ενός νέου κανόνα που θα ρυθμίζει τη νομή, τη χρήση και την διαχείριση των βοσκοτόπων, με απόδοση αυτών στους κτηνοτρόφους.