ΑΡΘΡΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ
Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων επί 40 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα τις συντηρητικές πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Η χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τον παλιό δικομματισμό, προκειμένου να ικανοποιηθούν πελατειακές, κομματικές και συντεχνιακές επιδιώξεις, είχε δυσάρεστα αποτελέσματα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τα οποία βιώνουμε μέχρι και σήμερα με πρωτοφανή ένταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες. Κατά κοινή ομολογία επομένως το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο και αν δε ληφθούν άμεσα σοβαρές αποφάσεις το μέλλον των επόμενων γενεών θα είναι αβέβαιο. Γι’ αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα ιστορικής ευθύνης επεξεργάστηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό διέπεται από την ακόλουθη φιλοσοφία:
-Δημιουργία Ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
-Θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης, η οποία θα ξεκινάει από τα 384 ευρώ για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, δηλαδή “όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή”.
Παράλληλα, η εθνική σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.
-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει, αφενός από την εθνική σύνταξη και αφετέρου από την αναλογική που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
Με το σύστημα που προτείνουμε ως κυβέρνηση εξασφαλίζουμε το δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας κίνητρα παραμονής στην εργασία.
Διότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους είναι βασική μας επιδίωξη και βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογικής μας ταυτότητας.
Ειδικότερα για τους αγρότες , η πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισής τους ως το 2021, η κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος ως το 2021, η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20% διασφαλίζει τελική αξιοπρεπή σύνταξη ανώτερη από την εθνική. Επίσης η θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής στον αγροτικό χώρο (δίνοντας τη δυνατότητα η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση) αναδεικνύει την ειλικρινή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους αγρότες μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οι οποίες είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Επιπλέον η φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών με την θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σε συνδυασμό με τα παραπάνω καθιστά σαφές ότι η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι μικρότερη από τη σημερινή.
Συνοπτικά, η καταβολή της εθνικής σύνταξης εξασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος ενώ η κρατική εγγύηση για το σύνολο των καταβαλλόμενων παροχών διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του. Επίσης η ουσιαστική ενοποίηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης μελλοντικά με θέσπιση ενιαίων κανόνων για τους ασφαλισμένους και η κατάργηση άδικων διακρίσεων σε νέους και παλιούς θα αποκαταστήσει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο καθένας θα εισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα και όχι βάσει εικονικών εισοδημάτων.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει και επιβάλλει σε όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση είναι το εξής: θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που να λειτουργεί με ενιαία κριτήρια και να προστατεύει τους κοινωνικά αδύναμους ή τα αδιέξοδα του παλιού ασφαλιστικού, τη διαιώνιση της ασφαλιστικής ανισότητας και την εγκατάλειψη ηλικιωμένων συμπολιτών μας στο έλεος της κρίσης;
Ασφαλώς επιδιώκουμε τον ανοιχτό διάλογο και τη γόνιμη κριτική. Κριτική όμως με πραγματικά στοιχεία και όχι με παραπληροφόρηση και συκοφαντίες.Eίμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση για ένα κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ένα μόνον δε θα ανεχθούμε: να «πληρώσουν το μάρμαρο» και πάλι οι φτωχοί και οι αδύναμοι .