ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ
Του Γιάννη Μουκίδη
Την πολιούχο τους Αγία Μαρίνα, γιορτάζουν οι κάτοικοι του Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας.
Σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουλίου, παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα, θα ψαλλεί μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία, Θείο Κήρυγμα και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Μαρίνας.
Αύριο, Πέμπτη 17 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής, στις 7 το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία.
Στις εορταστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου αναμένεται να χοροστατήσει ο όμορος σεβασμ. μητροπολίτης Κοζάνης και Σερβίων κ. Παύλος, θα συλλειτουργήσουν αρχιμανδρίτες και ιερείς της περιοχής και θα παραστούν οι αρχές του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου έχει τη δική του ιστορία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sarantaporo.gr : Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού. Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού(…είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο) με διοικητή τον συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση. Ο τότε διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και το δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε Μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμένη εκκλησία. Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη.
Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της Αιανής, για να χτιστεί και πάλι. Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσόνας Σεβαστιανό. Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του Σαρανταπόρου, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος του Ναού.